Odp: Prasy rolujące
A spime z-230 warto kupować?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A spime z-230 warto kupować?
Idragon szukaj coś 120X120 bo ta to wielkie monstrum i jak do c360 to raczej coś walcowego ze względu na mały opór .
Co do pierwszej części wypowiedzi zgoda - szukaj 120x120 jeśli do C360.
Ale coś walcowego, ze względu na mały opór - do końca zielonego pola (niezłe zbicie belki) forszaj ma co robić pod górę na II grupie 4 przełożenie. Walcowe lekko idą tylko na początku. Potem ciągnik jęczy Właśnie jeśli do C360 to pasy lub łańcuch, bo to one idą w miarę lekko i to od początku do końca. A wiem co pisze, bo ja mam rolkową Claas 46 a sąsiad Sipma 230. Moją targa nieźle forsz, a jego sześćdziesiątka - trochę padnięta ale jakoś do 100 - 120 daje rade dobić (ponoć jest to balot 150X .... ).
A co do sipmy - na poprzedniej stronie od początku .......
Helmut nie śmiej się tak kuzyn zetorem 5211 ciągał krone łańcuchową kr130 bodajże i po dwóch latach sprzedał i kupił walcową welgler 120/120 i twierdzi że zetorek ma o niebo lżej .
w tym roku sprzedalismy z 230 poszla w lodzkie ciaglismy ja c-360 presa tragedia w wiazaniu trzeba bylo wszystko recznie robic tylko ze baloty ladnie zbite od samego poczatku i problemy miala na poczatku z gutaniem slomy w jej miesce w czerwcu tego roku zakupilismy KRONE 155 lancuchowa idzie jak zloto sipma sie musi schowac przy krone takie moje zdanie
Helmut nie śmiej się tak kuzyn zetorem 5211 ciągał krone łańcuchową kr130 bodajże i po dwóch latach sprzedał i kupił walcową welgler 120/120 i twierdzi że zetorek ma o niebo lżej .
Bo 130-stka potrzebowała tyle mocy, że zetor miał co robić. A jak zeti złączył się z welgerem, to na początku zwijania beli latał sobie on aż miło, tyle że w miarę jej zbijania jemu także robiło się ciężko, no więc sznurek i heja dalej. Tylko teraz pytanie, czy bela z welgera była tak samo zbita jak z krone? Bo jeśli jest czym pociągnąć, to po walcówce ciężko włożyć kawałeczek dłoni w środek jęczmiennej beli - tak zresztą jak i po pasowej.
A jak do c360 to bym wziął pasową. po kukurydzy Wrzucę foto owiniętych bel po mojej
A jak do c360 to bym wziął pasową.
Bo to jedyny sposób na zbite bele, jeśli nie ma się żwawego ogiera w stajni do zaprzęgnięcia
z prasą. Pasowa 120x120 i się pracuje. A jak jest te 80-100 kucy, to z walcami można pogonić
Potrzebuje na gwalt widly zgarniajace do prasy john deere 550.Macie jakies namiary na kogos,kto moze miec czesci do takich pras???
http://otomoto.pl/krone-kr-120-A198028.html Warta uwagi? C-360 będzie dobrze współpracować?
mam krone 155 polecam ta firme pieknie slome guta zadnych problemow z nia nie mam, cos tania moze cos z nia nie tak jest
http://otomoto.pl/john-deere-550-prasa- … 19818.html
Zobaczcie w tym ogłoszeniu jest też Rivierre Casalis RC 121 - Nada się do c-360? Dobre te prasy?
Zaczynam się rozglądać za maszynami które mam we wniosku i muszę Was podpytać o kilka spraw związanych z prasami. Jaki system wybrać (kolejność od najtańszej do najdroższej):
1. Łańcuchowa z blokadą hydrauliczną - sipma.
2. Walcowa z blokadą mechaniczną - metal-fach.
3. Walcowo-łąńcuchowa z blokadą mechaniczną - sipma.
Który system bardziej kruszy materiał (np. słomę) który później wylatuje przy wyrzucaniu beli ? Czy na walce nie oblepia się podwiędnięta trawa ? Która pracuje ciszej ?
Na przyszły rok proporcja zbieranego materiału będzie wyglądała mniej więcej tak:
- sianokiszonka 70%
- siano i słoma po 15%
Nie wiem jak w kolejnych latach ale zapewne podobnie. Kuzyn od wiosny użytkuje sipmę z pozycji 3 powyżej i zadowolony. Metal-fach prawie 10 tyś tańsza.
Jeszcze jedno - który system jest bardziej awaryjny - łańcuchy czy walce ?
http://otomoto.pl/john-deere-550-prasa- … 19818.html
Zobaczcie w tym ogłoszeniu jest też Rivierre Casalis RC 121 - Nada się do c-360? Dobre te prasy?
Nada się ale ona ma docisk sprężynowy
Zorak nie zagłębiałem się za bardzo w temacie polskich pras ale jak mają haki to bierz pierwszą lepszą jeśli masz ograniczony budżet takie moje zdanie
ale w tej kasie którą mam wydać mogę sobie wybrać system tylko czy walcowy czy łańcuchowy a może mieszany ? A może wybrać najtańszą dostępną bo przy mojej ilości jaką będę robił nie opłaca się brać droższej a różnice w cenie przeznaczyć na inna maszynę.
Ja mogę Ci śmiało polecić warfamę. Zbija mocniej jak sipma a kosztuje podobnie. Walcówki takie jak metalfach w słomie podobno nie bardzo idą. Sąsiad kupił na młodego rolnika i słome robi stara pasówką. Warfama jak ciągnik ma dobrą hydraulikę to prędzej pogniesz pręty niż uchyli komorę na siłownikach. Inny sąsiad kupił na wiosne nówke to ma już centralne smarowanie i bardziej pomyslany aparat na siatke. Jak nową polską to ja polecam bo mam i natłukłem już sporo bel. Wada jak każdej łańcuchowej-hałas jakby sie miała za chwile rozlecieć.
A czy warfama to obecnie ursus ? chyba tak. W okolicy nie sprzedają warfamy to i z serwisem będzie kiepsko.
ldragon napisał/a:http://otomoto.pl/john-deere-550-prasa- … 19818.html
Zobaczcie w tym ogłoszeniu jest też Rivierre Casalis RC 121 - Nada się do c-360? Dobre te prasy?Nada się ale ona ma docisk sprężynowy
Zorak nie zagłębiałem się za bardzo w temacie polskich pras ale jak mają haki to bierz pierwszą lepszą jeśli masz ograniczony budżet takie moje zdanie
To że ma docisk sprężynowy to dobrze czy źle? Chodzi o siłę zgniotu?
Właśnie o siłę zgniotu chodzi
U mnie w okolicy koleś prasuje Warfamą słomę i robi snopki po 160 kg. Dla mnie to nieporozumienie.
małe porównanie zrobiliśmy w żniwa 2,5 bela 120x120 z metal-fachu zmieściły się w jednym balu o tych samych wymiarach po claasie variancie
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » Prasy rolujące
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo