1

Temat: Agregat uprawowo siewny

Interesuje mnie bierny agregat 3m przedni wał strunowy 2-3 rzędy zębów, tylni wał minimum rurowy (najlepiej packier) do tego sprzęg do siewnika najlepiej hydropak. siewnik już mam;)
dopiero zaczynam poszukiwania jak myślicie ile muszę wyłożyć za uzywke?

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Agregat uprawowo siewny

Ja w tamtym roku dałem 3500 za 4 metry z siewnikiem mazur , siewnik sprzedałem za 1500 a zapiąłem nordstena , bez hydropaku, 3 metrowe są sporo droższe myślę że za 5000-7000 coś kupisz i nie będzie to made in stodoła ( czytaj gównolit).

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

To dobrze kupiłeś 3 metrowe droższe od 4m??? to może kupić 4 i skrócić?
Ale najlepiej chyba kupić 3m bez kombinacji jakby ktoś wiedział to niech da znać. Oczywiście czym blizej mnie tym lepiej

4

Ja w tym miesiącu kupuję  agregat talerzowy 3m  ale raczej to nie ten przedział cenowy

GG 16238418

5

http://allegro.pl/agregat-uprawowo-siew … 27947.html
fajny tylko prawie 500 km ode mnie, czekam na wasza pomoc w szukaniu

6

ja używanego uprawowo-siewnego szukałem długooo  później miałem robić zacząłem kupować materiał ale brakło czasu żeby coś wyrzeźbić więc kupiłem uprawowego lemkena... teraz mam okazję kupić od znajomego 4 metrowy kultywator na wąskim zębie składany hydraulicznie za 1500 i chyba go wezmę żeby do 323 mieć co zapiąć big_smile

7

http://allegro.pl/agregat-uprawowo-siew … 85034.html a coś takiego ? też szukam czegoś z hydropakiem, wałem packera .sprzedałem poznaniaka a nabyłem amazonke 3m d8 i teraz myślę nad uprawowym żeby przy Forszu spiąć

8

Ten agregat to złom nie spełni oczekiwanej roli,za ciężkim forszem pozostawi koleiny

9

Kolego a masz taki agregat?? Ten agregat przez te słabe łapki grudy ci nie rozbije cudownie, ale kolein nie pozostawia. Taraz wziałbym taki tylko z łapkmi twardymi.

10

Paweł mylisz się. Mam identycznego tylko na pełnej ramie czyli cięższego. Po orce przeciągam bronami po skosie i czekam aż się uleży. Jeśli utrafię moment że sieję po deszczu to pole jest równe jak stół i wszystkie bryły rozbite. W czwartek i piątek orałem pod pszenicę, z racji że nie zapowiadają deszczu to w sobotę rozciągnąłem bronami i dziś przejadę właśnie samym agregatem aby rozbić bryły bo pod koniec tygodnia zapowiada się sianie w suche pole i faktycznie z suchymi bryłami sobie nie poradzi. Ja z tej maszyny jestem bardzo zadowolony.

gg 5118068

11

a ja z tej firmy nie kupie nic i radzę omijać

12

kuzyn śmiga 10 lat takim agromaszem i jest ok. Pola równiutkie jak na stole, a i agregat po tylu ha wygląda przyzwoicie (około 150ha/rok)

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

13 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-09-24 10:03:07)

Pługi obrotowe 4skibowe może ok, za to 5 nie sprawdzone. Dołożony korpus na tą samą ramę, ta sama obrotnica. Sprzedawca radził kupić już 4.Mimo to maszyny z Agromaszu polecam, mam taki agregat jak z linka u góry, i talerzowy.Jestem bardzo zadowolony.

14

pajej a może coś cięższego może brona wahadłowa, nie porażają ceną a siewnik masz, do 303 pasuje wspaniale.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

15

Fenol napisał/a:

pajej a może coś cięższego może brona wahadłowa, nie porażają ceną a siewnik masz, do 303 pasuje wspaniale.

Decyzja podjęta pisze na modernizacje i kupuje nowy

16

Pajej popatrz na maszyny od Henryka Batyry mają lekkie konstrukcje, Ja osobiście żałuję że nie zajrzałem do niego jak kupowałem swoje. Ceny też ma atrakcyjne.

17

według mnie hydropaki to przeżytek.
Jak siewnik to tylko nadbudowany na agregacie.
Siewnik swoim ciężarem rozbija bryły i nie potrzebny jest ciężki wał.

18

Panowie "doktoranci" zorak i Grzegorz 89 od 11 lat mam zestaw aktywny[patrz Moja Pszenica przez Pietia-post 157] i kiedyś zdarzyły się dwie awarie,jedna po drugiej a rozkręcanie wanny to  marna przyjemność, więc postanowiłem kupić agr. bierny.Zamówiłem zaraz na polu.Czas powrotu z pola,długość kawy i maszyna przyjechała na podwórze=ta wymarzona, której nie będzie trzeba rozkręcać: Unia Grudziądz 3 rzędy radlic, wał croskil za jedyne 20500 zł polskich po denominacji.Tyle to kiedyś kosztowało.Zasiałem szybko i tanio bo taki był cel, ale skutek marny.Po drobnej choć głębokiej naprawie aktywny pracuje, a Ares 3,0 stoi 6 lat w pokrzywach i czeka na swoją kolej.Podziwiam tych wszystkich co przed zastosowaniem agreg.upr=siew biernego wykonują inne agregowanie[ukosem to kiedyś wracałem z imprez, obecnie przeszło mi to z wiekiem]znam takich co idealnie doprawią pole, a po zasianiu biernym same ściechy,masakra.Jesienią gdy była susza było widać gdzie siano biernym, a gdzie aktywnym.Po prostu aktywny to równe pole,wbite kamienie i lepsze wschody po jednym przejeżdzie.Proszę zwrócić uwagę na jakość stali i konstrukcję ramy bo znam przypadek, że wał z nowego agregatu został w polu.Udanych zakupów i powodzenia Pajej.

19

tak tylko do aktywnego trzeba już mocy .. niestety  a z 2.5m  się bujać to lepiej uprawić agregatem i posiać ...  3m nie zawsze na naszych polach pociągną te nasze stare ciagniki ...   przykładowo  na naszych ziemiach  3 metry aktywny  ciagają dopiero ciągniki  140konne w górę ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

20 Ostatnio edytowany przez zorak (2012-09-24 23:56:26)

Paweł "doktoratu" nie mam i raczej nie będę miał bo mi się nie chce - ot taki leniwy jestem. Mogli byśmy rozmawiać o wyższości aktywnego nad biernym lub też odwrotnie a i zapewne opróżnili byśmy nie jedną butelkę przy tej rozmowie. W mojej okolicy nie zobaczysz aktywnego z jednego powodu - kamienie, kamienie i jeszcze więcej kamieni. Zęby biernego się poddają i to jest jego najlepsza zaleta. Chyba nie sądzisz że po orce a przed siewem latam po polu dla przyjemności ? niestety ale jeśli nie zrobię 1-2 przejazdów uprawiających to nie mam po co wjeżdżać aby siać. Oj uwierz mi że z chęcią pojechał bym jednym przejazdem po skibie i niech rośnie ale się nie da.
ps: co do kierunków uprawy
jeśli to już przerabiałeś to doskonale wiesz że nie uprawia się w kierunku w którym się robiło orkę i w którym się będzie siało. Tak jak nie zrywasz ścierniska w kierunku w którym siałeś zboże.
Niech każdy mierzy miarą ziemi jaką uprawia.
Pawle a czy w ziemię która jest na tych fotkach nie poszło by biernym prosto w skibę ? chyba by poszło bo ziemia wygląda na lekką ?

gg 5118068