21

Odp: Agregat uprawowo siewny

Człowieku nikt Ci nie wmawia że tam coś....... Po prostu mam taki agregat i lekkie ziemie, jadę zaraz po orce,czy nawet 2 tygodnie po niej i pole jest równe jak stół. Kamieni nie mam mimo że mam Maschio 3m aktywną, to używam jej raptem ze 3 godziny w ciągu roku na 2 kawałki. Trzeba zwrócić uwagę że każdy kupuje jakiegoś złoma na swoje ziemie. Niepotrzebny koszt paliwa, i popiół z ziemi, lekki deszcz i zero wschodów. Od taki to wykład  ''doktoranta''.

22

A ja mam takie pytanko jak tu sie sprawdzają te talerzowe z UG z pakerem i siewnik za nim, tak na sianie ozimin?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

23

Będek u nas uprawiają zwykłymi agregatami przed takim talerzowym  bo brak sensu  tylko talerzowym jechać

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

24

Bendek wrzucę zdjęcie na wolnym czasie jak w orkę zasiałem moim talerzowym z siewnikiem do poplonu, w borowinie.Poplon zimowy rzepak na dopłaty, tak nie siał bym go.

25

Ja mam aktywny Maschio i nadbudowany Gaspardo 2lata radziła sobie 4ifa a teraz z 6leyjland jest durzo lepiej. A ziemia to mozajka.

26

ja tez mam aktywny i wlasnie przy sianiu 2ha rozj...ly sie 3 walki normalnie jakis pech

27

Właśnie tak myślę że trzeba by od granicy i bruzdy przylizać wcześniej jakimś uprawowym lub bronkami zębatymi....

Myślę o tym talerzowym bo sporo poplonów sieje a to po ścierniku piękną robote robi...tylko
można by wykorzystać maszynę też na jesienne siewy troche paliwka mniej by wychodziło...

A Wojtku czemu bez sensu według ciebie samym talerzowym?

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445

28

Nie poradzi sobie na tyle po jednym przejeździe,aby ''uczciwie'' ziarno zagrzebać. Mówię o ciężkiej glinie czy borowinie, na lekkiej robi za to pył z ziemi. Całą wiosnę obsiałem talerzowym.Wydaję mi się lepszy niż na tych łapkach co ten drugi ma...

29

Nie mam takiego agregatu ale trochę widziałem, talerzowy i uprawi i posprząta ściernisko. Natomiast co do poplonów to zrezygnowałem z doraźnej uprawy na głębokie rycie, raz że zmagazynuję wodę dwa na wiosnę nie ma srania w portki z braku czasu i rwania brył ziemi pługiem czy gruberem i kombinowania jak to przygotować do siewu.
Sprawdźcie część pola głęboka uprawa a część płytka, na obu poplon wzejdzie ale na wiosnę będzie dramatyczna różnica.
A nawiasem mówiąc to najlepiej walnąć pszenżyto wpisać jako żyto poplonowe w planie na wiosnę gryka, po ewentualnej kontroli zmiana w planie na pszenżyto jare ale ciiiiiii sąsiadom ani słowa bo podpier....
i lepiej z opryskiwaczem na jesieni nie latać tylko oprysk zrobić wiosenny, zawsze można powiedzieć że kalibrowało się opryskiwacz wodą ale lepiej nie dawać kontrolerem za dużo do myślenia. za jakiś czas usunę ten wpis.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

30 Ostatnio edytowany przez Laszek (2012-09-25 20:49:36)

ja tam już zrezygnowałem z tych międzyplonów zimowych, niby dodatkowy grosz ale mnie to się tam nie widziało ta wiosenna orka, każdy robi po swojemu ale u mnie właśnie jakoś do końca mi to nie pasowało. co do agregatów uprawowo siewnych to przeznacze na wiosnę mojego accorda 6 metrów na 3 m nadbudowany na bronę wahadłową amazone. a z reszty siewnika zrobię sobie 3 metrowy siewnik solo min do siania trawy i wiadomo do wszystkiego jak nie będzie coś pasowało uprawowo siewnym tylko będę musiał dokupić do niego dmuchawę

E 516 na części
Telefon 695 076 269

31

Z postów i ripostów jeden wniosek-każdy orze jak może.Forum się sprawdza,wymiana opini trwa.

32

Tomala napisał/a:

Ja mam aktywny Maschio i nadbudowany Gaspardo 2lata radziła sobie 4ifa a teraz z 6leyjland jest durzo lepiej. A ziemia to mozajka.

jaki masz ten zestaw? u mnie df 145 km na glinie ciężko miał w zestawie maschio gaspardo. tylko ta wieksza brona

33

Ja tama mam 3 rzędy pazurów potem sztywny wał z kątownika całość dociska nadbudowana fiona. Na jednym kawałku siałem żyto w talerzówkę, zabronowałem na krzyż ( jeden ukos drugi) żeby wyrównać pole i agregat zrobił resztę. Miałem obawy czy się nie zapcha ale poszło pięknie, żadne talerze nie potrzebne ani w agregacie ani w siewniku.

34

Ja to Laszek sieje jeszcze, choć coraz bardziej też mi się to nie widzi... Szczególnie ,że pomniejszyli dopłatę. A na wiosnę nie orka tylko talerzówa, przed nią ze dwa tygonie palenie opryskiem.

35

Ja tez sieje poplony. na poplon faceliw woisna agrega uprawowy 2 przejazdy ( jeszcze nie mam tależówki) i siew. facelia jest tak krucha że siewnik nic sie nie zapycha

Rolnik z powołania:-)

36

Poplon ja miałem na myśli te badziewia siane zaraz po żniwach i koszenie ich na kiszonke w październiku.... wink

37

http://allegro.pl/agregat-rabewerk-3m-h … 03230.html
a taki aktywny rabewerk ? hydropak, wał packera

38

moim zdaniem średni. mało masywny

39

Do forsza dobry,zależy jakie luzy są na trybach i czy jest prosty.Kiedyś za takim się rozglądałem.

40

witam panowie rozgladam sie pomalu za agregatem moze cos wiecie interesuje mnie takie cos http://www.youtube.com/watch?v=YRXkVJBP5e8 cena tez dobra tak do 4tys tylko strasznie daleko odemnie moze byc wal strunowy albo rurowy najlepiej jak by byl packera nie musi byc hydropak sa na allegro tez takie ale czy to wytrzyma czy po dwoch latach bedzie do niczego  http://moto.allegro.pl/agregat-uprawno- … 25997.html ten akurat nie wyglada tak zle

Fortschritt zt 423 a razy 2