201

Odp: pompa wtryskowa

Muszę chyba moja u podesłać razem z wtryskami bo na 90% leja mi a jakby pompe podkrecił to tez nie zaszkodziłoby bo teraz przy pługu to sie meczy, a kilka kucy wiecej i byłaby inna robota.
Niestety teraz mam inne zmartwienie jesli chodzi o forszaja ale to nie ten dział

Rolnik z powołania:-)

202

Ja mam cały silnik po remoncie i fakt pompa wygląda jak nowa smile Tylko czy wam też jak jest zimny to kopci na biało? bo mi tak jak się rozgrzeje to nie widać dymku smile

203

Witam wszystkich
Mi także pompę robił Piotrk, i mówię wam po zamontowaniu jej nie ten ciągnik mocy mu nie brakuje, ciągnik stał miesiąc nie palony, podszedłem do niego  i odrazu zapalił bez grzania świec.Naprawdę polecam jeśli robić pompę to tylko u Piotra na pewno nie pożałujecie i wasze ciągniki na nowo odżyją.Mnie remont pompy kosztował 650zł,ale myślę że naprawdę warto.

204 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2016-03-05 01:12:27)

Dziękuję koledzy za miłe słowa smile

wojtas napisał/a:

więc podajcie cene orientacyjnie ile was wyszło ...  musze kolege zmotywować ...  bo zrobił pompe i ciągnik tak jak by mocy  za wiele nie miał smile  on dał za remont pompy 370zł czy jakoś tak

Koszt naprawy nie jest żadną tajemnicą i jeżeli zabieram się za pompę, to zawsze wynosi on minimum 950zł. Co w niej jest robione, to starałem się dobrze opisać na tej aukcji http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-ifa-4 … 74043.html . Szczerze powiedziawszy, jest to najmniejszy realny koszt naprawy takiej pompy. Za mniejsze pieniądze niestety nikt i nigdzie takiej pompy porządnie w całości nie zrobi. Jak już, to tylko jej część i resztę podreguluje, ale to dziś mija się z celem. Tak można było robić to kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu, ale dziś, kiedy te pompy mają po kilkadziesiąt lat, to niestety, stare metody napraw nie dają już pożądanych efektów. Wiele osób, robiąc np. remont silnika, bagatelizuje sprawę pompy wtryskowej, a to jest przecież najważniejsza i najbardziej precyzyjna część silnika. Zrobić remont silnika nie robiąc remontu pompy, to tak jakby wymienić olej w silniku nie wymieniając filtra oleju - jest to bez sensu. Poza tym, zrobić porządny remont pompy wtryskowej, to tak jak zrobić porządny remont małego silnika. Wiele rzeczy trzeba w niej wymienić na nowe i poświęcić jej trzeba wiele godzin pracy, co oczywiście odwdzięczy i zwróci się bardzo szybko. No i najważniejsza jest estetyka, która wieńczy całe dzieło smile Nowe uszczelki i uszczelnienia, zero silikonu, zero klejów, zero ręcznie wycinanych uszczelek i zero węży ogrodowych imitujących uszczelki...

korner2 napisał/a:

Ja mam cały silnik po remoncie i fakt pompa wygląda jak nowa smile Tylko czy wam też jak jest zimny to kopci na biało? bo mi tak jak się rozgrzeje to nie widać dymku smile

Korner2, spróbuj troszkę przyspieszyć zapłon, może pomoże. Poza tym, te silniki tak już mają. Jak jest on zimny to musi lekko przydymiać na biało i jest to taki mały efekt uboczny systemu spalania M, jaki zastosowano w tych silnikach. System ten ma małe wady, ale mimo wszystko uważam, że jest to idealny system na dzisiejsze czasy...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

205

Piotr sam naprawiasz pompy,czy ktoś jeszcze robi je u ciebie.?

206

Skoro tak ma być to już jestem całkiem spokojny wink

207

http://www.fotoload.pl/123aa74/2b6eed40aedeaf3ed3ae7badb10603641128_min.jpg
na ile macie wkrecona ta srubke zeby uzyskac te 120km

208

Ale to pompa od samochodu z przyspieszaczem

209

zdj dla przykladu

210

Wydaje mi się że tą śrubką koników nie zwiększysz

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

211

Mam pytanie. Mój ciągniczek nawet pod dużym obciążeniem jak obroty silnika spadaja to nie daje czarnego dymy. czy to normalne??? wszystkie inne znane mi ciagniki w takim przypadku kopca

212

Też miałem takiego muła wiele lat. Troszkę podkręć na śrubce i będzie ok

213

jakiej sróbce? zastanawiam się czy po sezonie nie oddac pompy i wtryskow piotrowi

214

poczytajcie ten wątek http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=37

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

215

mocne255 napisał/a:

Od ok. dwóch lat pompy robię sam osobiście.

marian 323 napisał/a:

http://www.fotoload.pl/123aa74/2b6eed40 … 28_min.jpg

Ta śrubka nie ma nic wspólnego z dawką podczas pracy traktorem. Ona odpowiada tylko za rozruch i nie bardzo można patrzeć na to ile ona wystaje, bo występują one w różnych długościach. Ważna jest jej długość w środku, a nie na zewnątrz.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

216

PiotrK napisał/a:
mocne255 napisał/a:

Od ok. dwóch lat pompy robię sam osobiście.

marian 323 napisał/a:

http://www.fotoload.pl/123aa74/2b6eed40 … 28_min.jpg

Ta śrubka nie ma nic wspólnego z dawką podczas pracy traktorem. Ona odpowiada tylko za rozruch i nie bardzo można patrzeć na to ile ona wystaje, bo występują one w różnych długościach. Ważna jest jej długość w środku, a nie na zewnątrz.

Piotrze jeżeli ta śrubka odpowiada tylko za rozruch to dlaczego gdy się ją wkręci to ciągnik słabnie i przestaje dymić ? Ja metodą prób i błędów ustawiłem ją tak aby ciągnik miał moc ale żeby nadmiernie nie dymił.

217

Skoro silnik Ci dymił, bez wnikania na jaki kolor, to znaczy, że już tu coś nie gra. Pompa, wtryski, zapłon, kompresja… Tak jak pisałem prędzej, śrubka ta ogranicza maksymalne wychylenie listwy tylko podczas rozruchu. Później, przy normalnej pracy, jest ona zupełnie niepotrzebna bo wtedy amplitudę wychyleń listwy ogranicza już tylko regulator. Ty, wkręcając tą śrubkę, w sposób nienaturalny ograniczyłeś nią ruch listwy i pracę regulatora w zakresie maksymalnej dawki paliwa przy normalnej pracy silnika, a jednocześnie spowodowałeś tym to, że teraz dawka rozruchowa jest równa maksymalnej dawce podczas normalnej pracy, co z punktu widzenia prawidłowej pracy pompy, jest niedopuszczalne. Dawka rozruchowa, zawsze musi być dużo większa od maksymalnej dawki przy normalnej pracy. Dlatego też silnik Ci osłabł i przestał dymić. Inna sprawa, że on w ogóle Ci dymił. Pewnie dymił na czarno, co świadczyło prawdopodobnie o zbyt bogatej mieszance, czyli o zbyt dużej dawce paliwa w stosunku do prawidłowej ilości powietrza w komorze, albo o zbyt małej ilości powietrza w stosunku do prawidłowej dawki paliwa.

www.rajstop.pl

218

PAJEJ według mnie to normalne jak mam forsza to jeszcze nigdy nie widziałem czarnego dymu z komina dopiero jak traktor ma praktycznie zgasnąć  A tak jak pisałem wcześniej pompa co dopiero zrobiona moc ok a dymu jak nie było tak nie ma

219

Panowie pompa i wtryski od Piotra u mnie juz drugi sezon śmiga po zamontowaniu całkiem inna kultura pracy teraz naprawdę ciężko zaobaczyć podczas  pracy czarny dym

220

PiotrK napisał/a:

Skoro silnik Ci dymił, bez wnikania na jaki kolor, to znaczy, że już tu coś nie gra. Pompa, wtryski, zapłon, kompresja… Tak jak pisałem prędzej, śrubka ta ogranicza maksymalne wychylenie listwy tylko podczas rozruchu. Później, przy normalnej pracy, jest ona zupełnie niepotrzebna bo wtedy amplitudę wychyleń listwy ogranicza już tylko regulator. Ty, wkręcając tą śrubkę, w sposób nienaturalny ograniczyłeś nią ruch listwy i pracę regulatora w zakresie maksymalnej dawki paliwa przy normalnej pracy silnika, a jednocześnie spowodowałeś tym to, że teraz dawka rozruchowa jest równa maksymalnej dawce podczas normalnej pracy, co z punktu widzenia prawidłowej pracy pompy, jest niedopuszczalne. Dawka rozruchowa, zawsze musi być dużo większa od maksymalnej dawki przy normalnej pracy. Dlatego też silnik Ci osłabł i przestał dymić. Inna sprawa, że on w ogóle Ci dymił. Pewnie dymił na czarno, co świadczyło prawdopodobnie o zbyt bogatej mieszance, czyli o zbyt dużej dawce paliwa w stosunku do prawidłowej ilości powietrza w komorze, albo o zbyt małej ilości powietrza w stosunku do prawidłowej dawki paliwa.

Podczas normalnej pracy silnik nie dymi i nie dymił, czarny dym pokazywał się przy dużym obciążeniu. Zostawię tak jak jest, silnik pali na dotyk i ma siłę.