Dziękuję koledzy za miłe słowa
wojtas napisał/a:więc podajcie cene orientacyjnie ile was wyszło ... musze kolege zmotywować ... bo zrobił pompe i ciągnik tak jak by mocy za wiele nie miał
on dał za remont pompy 370zł czy jakoś tak
Koszt naprawy nie jest żadną tajemnicą i jeżeli zabieram się za pompę, to zawsze wynosi on minimum 950zł. Co w niej jest robione, to starałem się dobrze opisać na tej aukcji http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-ifa-4 … 74043.html . Szczerze powiedziawszy, jest to najmniejszy realny koszt naprawy takiej pompy. Za mniejsze pieniądze niestety nikt i nigdzie takiej pompy porządnie w całości nie zrobi. Jak już, to tylko jej część i resztę podreguluje, ale to dziś mija się z celem. Tak można było robić to kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu, ale dziś, kiedy te pompy mają po kilkadziesiąt lat, to niestety, stare metody napraw nie dają już pożądanych efektów. Wiele osób, robiąc np. remont silnika, bagatelizuje sprawę pompy wtryskowej, a to jest przecież najważniejsza i najbardziej precyzyjna część silnika. Zrobić remont silnika nie robiąc remontu pompy, to tak jakby wymienić olej w silniku nie wymieniając filtra oleju - jest to bez sensu. Poza tym, zrobić porządny remont pompy wtryskowej, to tak jak zrobić porządny remont małego silnika. Wiele rzeczy trzeba w niej wymienić na nowe i poświęcić jej trzeba wiele godzin pracy, co oczywiście odwdzięczy i zwróci się bardzo szybko. No i najważniejsza jest estetyka, która wieńczy całe dzieło
Nowe uszczelki i uszczelnienia, zero silikonu, zero klejów, zero ręcznie wycinanych uszczelek i zero węży ogrodowych imitujących uszczelki...
korner2 napisał/a:Ja mam cały silnik po remoncie i fakt pompa wygląda jak nowa
Tylko czy wam też jak jest zimny to kopci na biało? bo mi tak jak się rozgrzeje to nie widać dymku 
Korner2, spróbuj troszkę przyspieszyć zapłon, może pomoże. Poza tym, te silniki tak już mają. Jak jest on zimny to musi lekko przydymiać na biało i jest to taki mały efekt uboczny systemu spalania M, jaki zastosowano w tych silnikach. System ten ma małe wady, ale mimo wszystko uważam, że jest to idealny system na dzisiejsze czasy...
www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl - Raj dla stóp

Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal
Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.
Piszę poprawnie po polsku.