Odp: Pszenica
dzisiaj opryskałem pola randapem, orka za 3 tygodnie, jeszcze jest czas:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzisiaj opryskałem pola randapem, orka za 3 tygodnie, jeszcze jest czas:)
Stosował ktoś oprysk Legato Plus 600SC? Wszelkie doznania mile widziane
ja jeszcze nie stosowałem ale w tym roku jesienią pokropię po wszystkich zbożach:
- jęczmień ozimy 1,5l
- pszenżyto i pszenica: legato 0,75l + glean 15g
wiosną i tak poprawiam bo muszę pryskać od owsika (uroki siania owsa) więc w razie jak coś przepuści to domieszam jakiś środek do tego na owsik. Ale oby nie przepuścił
używałem Legato
na wiosnę była poprawka na przytulię
Powinienem juz orac pod pszenice,ale dopiero zebralem slome.Mam taki dylemat,bo na polach jest troche perzu i jakies trawy.Nie jest tego duzo,ale lepiej byloby spryskac.Jestem w kropce,bo po oprysku trzeba odczekac dwa tygodnie,zanim zaorze,uprawie i posieje,pozniej moze byc susza i znowu do grudnia ziarno nie powschodzi.Na niektorych polach jeszcze gryki nie zebralem i tam podobnie jest.Zastanawiam sie,czy sa jakies srodki,ktore zwalcza skutecznie perz na wiosne?Na miotle i owsik stosuje zawsze Atribut,ale on perzu nie lapie.Co robic?
Jak mało perzu to wiosno APHYROS przy pełnej dawce perz też bierze.
Przecież możesz dać glifosat i za 7 dni możesz orać. Najtańszy w granicach 16-18zł/litr, najwyżej na wiosnę poprawisz czymś innym.
Ja pryskałem tydzień temu w poniedziałek i zasadniczo nie zamierzam robić orki wcześniej jak w następnym tygodniu. Co prawda zaczyna łapać chwasty ale jestem zwolennikiem lekko opóźnionego siewu
stosował ktoś alister + expert met ? 107 zł na hektar i ponoć załatwia owsik na który zawsze jadę osobnym opryskiem wiosną.
Stosowałem - przepuściło przytulkę.
Maraton + glean ... i wsio choć nie wiem czy owsik nie przepuści?
niestety gleanem nie mogę już pryskać bo chwasty się uodparniają. Muszę kilkuletnią przerwę od niego zrobić.
Zasiałem dzisiaj 10 ha pszenicy fidelius ,czy mieliście do czynienia z tą pszenicą?
Witam i mam pytanie siew pszenicy po jęczmieniu są mniejsze plony pszenicy ?
tak mówia starzy ludzie a to dlatego tak jest bo na jeczmieniu jest wiecej grzybów niz na innych zbozach. przynajmniej gdzies tak czytałem
Po jęczmieniu to rzepak a nie zboże. No może owies .
Jak Papej pisze....
No jest mniejszy plon ,wiem po sobie ale na razie muszę się trzymać biznes planu
pryskał ktoś pszenice środkiem Komplet ?? kasowo wychodzi gdzies około 120zł za ha
To ma podobne działanie jak Legato czy Tolurex, ja spróbuję tymi środkami w tym roku.e środki co podałem powinny wyjść sporo taniej niż 120zł, ale w bez poprawek w jednym zabiegu. Huzar też 130 zł na ha a sporo u mnie było zielonego.
myślę nad legato + glean niby około 100 na ha ..
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo