361

Odp: Pszenica

dzisiaj opryskałem pola randapem, orka za 3 tygodnie, jeszcze jest czas:)

362

Stosował ktoś oprysk Legato Plus 600SC? Wszelkie doznania mile widziane smile

363

ja jeszcze nie stosowałem ale w tym roku jesienią pokropię po wszystkich zbożach:
- jęczmień ozimy 1,5l
- pszenżyto i pszenica: legato 0,75l + glean 15g
wiosną i tak poprawiam bo muszę pryskać od owsika (uroki siania owsa) więc w razie jak coś przepuści to domieszam jakiś środek do tego na owsik. Ale oby nie przepuścił wink

gg 5118068

364

używałem Legato
na wiosnę była poprawka na przytulię

365

Powinienem juz orac pod pszenice,ale dopiero zebralem slome.Mam taki dylemat,bo na polach jest troche perzu i jakies trawy.Nie jest tego duzo,ale lepiej byloby spryskac.Jestem w kropce,bo po oprysku trzeba odczekac dwa tygodnie,zanim zaorze,uprawie i posieje,pozniej moze byc susza i znowu do grudnia ziarno nie powschodzi.Na niektorych polach jeszcze gryki nie zebralem i tam podobnie jest.Zastanawiam sie,czy sa jakies srodki,ktore zwalcza skutecznie perz na wiosne?Na miotle i owsik stosuje zawsze Atribut,ale on perzu nie lapie.Co robic?

366

Jak mało perzu to wiosno APHYROS przy pełnej dawce perz też bierze.

Przecież możesz dać glifosat i za 7 dni możesz orać. Najtańszy w granicach 16-18zł/litr, najwyżej na wiosnę poprawisz czymś innym.

368

Ja pryskałem tydzień temu w poniedziałek i zasadniczo nie zamierzam robić orki wcześniej jak w następnym tygodniu. Co prawda zaczyna łapać chwasty ale jestem zwolennikiem lekko opóźnionego siewu

369

stosował ktoś alister + expert met ? 107 zł na hektar i ponoć załatwia owsik na który zawsze jadę osobnym opryskiem wiosną.

gg 5118068

370

Stosowałem - przepuściło przytulkę.

371

Maraton + glean ...  i wsio  choć nie wiem czy owsik nie przepuści?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

372

niestety gleanem nie mogę już pryskać bo chwasty się uodparniają. Muszę kilkuletnią przerwę od niego zrobić.

gg 5118068

373

Zasiałem dzisiaj 10 ha pszenicy fidelius ,czy mieliście do czynienia z tą pszenicą?

374

Witam i mam pytanie siew pszenicy po jęczmieniu są mniejsze plony pszenicy ?

375

tak mówia starzy ludzie a to dlatego tak jest bo na jeczmieniu jest wiecej grzybów niz na innych zbozach. przynajmniej gdzies tak czytałem

Rolnik z powołania:-)

376

Po jęczmieniu to rzepak a nie zboże. No może owies .
Jak Papej pisze....

377

No jest mniejszy plon  ,wiem po sobie  ale  na  razie  muszę się trzymać  biznes  planu hmm

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

378

pryskał ktoś  pszenice środkiem  Komplet ??  kasowo wychodzi gdzies około  120zł za ha

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

379 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-10-11 15:27:54)

To ma podobne działanie jak Legato czy Tolurex, ja spróbuję tymi środkami w tym roku.e środki co podałem powinny wyjść sporo taniej niż 120zł, ale w bez poprawek w jednym zabiegu. Huzar też 130 zł na ha a sporo u mnie było zielonego.

380

myślę nad legato + glean niby  około 100 na ha ..