21

Odp: Jaka obora na opasy- wolnostanowiskowa czy uwięziowa?!

Przymierzam się do zlikwidowania jednego pomieszczenia w którym trzymam świnki. Jeszcze trzymam ale chyba tylko z uwagi na tatę bo "świnia w gospodarstwie musi być". Do planowania jakie przyjąć wymiary dla jednego stanowiska ? chciałbym je oddzielić przegrodami. Jeśli macie wygrodzone stanowiska to na jaką szerokość - coś koło 120 cm aby bydło czuło się swobodnie ??

gg 5118068

22

Jeśli na opasy to max 110cm.

23

ale 110 już z wygrodzeniem czy wolnej przestrzeni ?

gg 5118068

24

Zorak koniecznie chcesz uwięziową? Może dorobić wybieg a budynek mieć jako część suchą? Zaoszczędzisz sobie dużo pracy (ewentualnie dostaniesz od byczka łomot wink )

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

25

Nie może być wolnostanowiskowa (jeśli bym chciał trzymać byki) bo jest to pomieszczenie niskie i nie za duże 12x7. Jak zejdą mi świnki to chcę się wziąć za przerabianie, a co w nim będzie trzymane ?? Jeszcze nie wiem ale myślę nad izolatką na pierwsze tygodnie po zakupie cielaków. Druga opcja to trzymanie byczków odsadków po sezonie pastwiskowym. Przeznaczenie zapewne wg. potrzeby.

gg 5118068

26

A ja mam pytanie dotyczące trzymania bydła na rusztach. Głownie o to jaki koszt jest zrobienia czegoś takiego. Chce przerobić stodołę pod byki i zrobił bym żeby wybierać turem ale słomy brak .. Więc tak myślę o rusztach. 2 rzędy po 10 sztuk by stały głowami do siebie

27 Ostatnio edytowany przez artureekk (2012-07-16 09:30:46)

Scorpion napisał/a:

A ja mam pytanie dotyczące trzymania bydła na rusztach. Głownie o to jaki koszt jest zrobienia czegoś takiego. Chce przerobić stodołę pod byki i zrobił bym żeby wybierać turem ale słomy brak .. Więc tak myślę o rusztach. 2 rzędy po 10 sztuk by stały głowami do siebie

sadze ze na 10 sztuk to nie połacalne bo jest to najdrosza obora w budowie pamietaj ze jeszcze zbiornik na gnojowice sie należy no chyba że mieso zacznie kosztowac 12zeta za kg w skupie netto i beda stac i czekac przed bramą
a co do słomy to sadze ze to przejsciowe słyszałem ze w okolicach leszna płacą za balotaa 120 słomy nawet 100 zeta ty masz strone z cena http://www.sklep.sib.lowicz.pl/Ruszty_betonowe

28

Więc ile taka przeróbka by kosztowała ? bez kosztów zbiornika.
u mnie cena 1 hektara słomy oscyluje w granicach 700 zł. Przy czym 90% upraw zimowych wymarzła a jęczmienna słoma to wiadomo jaka jest

29

Tego nie da się ot tak policzyć ,musisz zrobić szkic budynku i rozrysować sobie co i jak będzie usytułowane a potem policzyć poszczególne elementy czyli posadzki ,ruszta wybetonowanie zbiorników pod rusztami ,itd.. ,przy budowie nowej obory jeśli jest na rusztach to stan zerowy  kosztuje zazwyczaj połowę wartości całego budynku .

30

i kolejna sprawa kolego czy wezmiesz sie do liczenia  to zawsze zrob sobie 10% wiecej bo  i tak z czasem wychodza dodatkowe koszty   lub cena materialu tez moze podskoczyc. sam wiem po sobie bo jestem w trakiec budowy fakt nie obory ale domu i dobrze ze sobie zrobilismy rezerwe  bo  by jednak braklo.

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

Też myśle czy jak zacznę się urządzać na nowej działce to nie budować na rusztach. Drogo ale ile mniej robocizny... Tylko na razie koszty przerażają i tak jak było wcześniej napisane wyjście jak to się mówi z ziemi to połowa kosztów budowy.

32

Panowie stodoła o wymiarach wewnętrznych ok. 13x8, drewniana. Chce docelowo trzymać 30sztuk opasów w 3 grupach wiekowych (po 10szt w każdej) myślę nad wolnostanowiskową oborą na głęboką ściółkę.; Od strony tylnej dodatkowo wybiegi. Ganek paszowy niestety tylko 2m łącznie ze żłobem, przez co zadawanie pasz ręczne lub jakaś mini ładowarka. Konstrukcja ścian i posadzka tak jak tu http://www.sklep.rbprojekt.pl/wa012-pro … -p-11.html z tym że u mnie ganek paszowy przy ścianie a na przeciwnej nie jedne wrota a dla każdego boksu osobno.
Co o tym sądzicie? Myśle że koszta przebudowy nie za duże tylko jak z tą funkcjonalnością..

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

33 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-10-09 10:39:36)

to nie jest taka wielka sprawa, parę dni temu byłem u kolegi co ma 600 świnek, oborę przerobił na ruszta z ściołowej. MTZ z turem, zerwał posadzkę, wykopał dziurę po całą oborą. wymurował dno i filary. zrobił to sam plus 2 chłopaków z doskoku do pomocy. Efekt porażający, teraz wstawił paszociąg. Cała robota to wstawić na strop premiksy i przygotować paszę. Szok. Na pytanie czy wart odpowiadam bardzo warto. Facet teraz się nudzi w domu i nie ma co robić.
A i jeszcze jedno, ja u siebie jestem sam i dla mnie ulga w pracy to promyk nadziei można przeczytać gazetę i nie myśleć o oborze i innej pracy która jest do zrobienia na wczoraj. Pewnie że trzeba zrobić to jak najtaniej, ale nie kosztem zdrowia, życia, kosztem wesela kumpla na którym jest się do doju i takie tam...

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

34

mam do was wielkie pytanie jak z pod rusztów wybrać do czystą gnojowicę i jak dokładzie zrobił te dno czyli jakie spady  zrobił i gdzie jest zbiornik na zewnątrz czy w chlewni jak??

35

z tym wybieraniem do czysta zawsze jest problem, najgorzej jak robi sie skorupa,ktora trzeba rozbic mechanicznie , na ta chwile stosujemy dekamix i od momentu zastosowania zapomnielismy o mechanicznym mieszaniu, trzeba tylko uwazac zeby nie przesadzic z tym srodkiem

36

a ile on kosztuje ??

37

Dekamix ok 35-40 zl za 20kg i sypie sie go na posadzki , bo to srodek do dezynfekcji racic, my sypiemy je świnkom, ale krowom nie zaszkodzi, podobny w dzialaniu tylko drozszy jest dezosan vigor ok 80zl za 25kg, w naszym odczuciu mniej skuteczny.

Po tym jak dostaje sie do gnojowicy tworzy na jej powierzchni taka jakby ubita piane , dzieki czemu nic nie zasycha na wierzchu i nie powstaje skorupa, tyle ze jesli zacznie sie stosowac go zbyt duzo to ta piana bedzie robila sie coraz wieksza i zdarzylo sie raz ,ze zaczela unosic sie ponad ruszta, opada duzo wolniej niz sie podnosi smile

38

ja też hoduję świnki tak tą gnojowicę (wodę) wybierzesz ale co z tym co leży na dnie bo u mnie jest codziennie wybierany obornik ale i tak w zbiorniku jest na dole sporo gnoju

39 Ostatnio edytowany przez pitrekp (2012-10-10 08:24:03)

ten sposob sprawdza sie u tucznikow na rusztach , pod maciory tez rzucam slome no i tam niestety co jakic czas trzeba wejsc i recznie wybieram, bo beczka nie jest w stanie tego wessac smile

jesli masz mozliwosc to kanal rob w taki sposob by moc tam wjechac c330 z turem , tyle ze rozwiazanie na wieksze obory chyba

40

fart ninja silent but deadly bahahaha osmarkałem się ze śmiechu...