401

Odp: problemy z hydraulika

Ja szukałbym przyczyny w pompie. Rano jak nie ma w niej powietrza i piany to podniesie,a potem zaciąga powietrze i stąd problemy. Rozdzielacz jak jest walnięty, tak jak u mnie to olej w nim buczy, a ciśnienie na siłownik nie idzie

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

402

Po kilku minutach pracy jak wyciągnąłem filtr ze zbiornika to było pełno spienionego oleju . Tylko gdzie zaciąga powietrze? Olej wycieka mi tylko spod przystawki.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

403

Powietrze zaciąga gdzieś między pompą, a skrzynią, na odcinku gdzie jest podciśnienie, a szczelina może być tak mała, że olej nie wycieka, a powietrze zaciąga. Może pompę masz pękniętą?
Trzeba by drugą na próbę założyć.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

404

Mi też toczy  pianę jak wściekły smile Do tego zaczął skokowo podnosić i kiera też  mi przerywała  co dziwne  na  pochyłościach. Dolałem oleju i przerywanie ustało ale  dopiero jak  wlałem  pod korek po wyżej skali tej na  boku  . No piana  to inny temat .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

405

hmmm dziś  przyszło mi do głowy coś takiego  ze właśnie   przez pompe coś takiego ..  gdzieś było pisane że w 323 się coś takiego dzieje gdy  ma nieszczelnośc własnie w okolicy  filtra oleju    własnie na zbiorniku  na tym  oringu ??  może to tam ??  chodż nie widzę tam   możliwości   takiego bałaganienia ...  sprawdź ten wąż   gruby co idzie ze zbiornika do pompy  moze  jest zaciśnięty ??  a olej  jest  ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

406

oleju jest ful

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

407

Zbiornik odpada , piana idzie  do  góry .  Problem Musi  być  gdzie  indziej  . A  na rozdzielaczu  lub  przewodach od niego odchodzących może  powstawać  piana ?

408

piane  zrobi  jedynie papa ...   czyli  musi być nieszczelna ... lub nieszczelnie ( bezczelnie ciągnie powietrze )

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

409

Też mi dzisiaj przeszedł przez myśl ten gruby przewód, od jego wymiany bym zaczął.

410

a pompa od wspomagania? moze ona ssie powietrze?
pieni olej....

411

Trzeba  będzie po kolei iść i sprawdzać  nie  ma  innej opcji .

412

Krzysiek napisał/a:

a pompa od wspomagania? może ona ssie powietrze?
pieni olej....

Tak, ale wtedy podnoszenie TUZa i hydraulika zewnętrzna działa prawidłowo.

413

MAREKPE napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

a pompa od wspomagania? może ona ssie powietrze?
pieni olej....

Tak, ale wtedy podnoszenie TUZa i hydraulika zewnętrzna działa prawidłowo.

Tak jeżeli byłyby niezależne zbiorniki oleju do każdej pompy. Zacząłbym od wyłączenia pompy głównej. Jeżeli po tych 5-10min pracy pompy (kręcąc np kierownicą) spieni się olej to już mniej więcej wiadomo gdzie szukać

414

Piany w skrzyni może być tyle, że zacznie odpowietrznikiem wyłazić, ale zasilanie głównej pompy jest na tyle nisko, że nie ma opcji spienić oleju do tego stopnia, żeby główna pompa łykała lej z pianą.

415

U mnie było to samo, olej się pienił, rozdzielacz buczał. Zmieniłem cały olej i trochę pomogło.
A jeśli olej się pieni, to nie ma znaczenia, gdzie jest dolot pompy, bo piana nie zbiera się jak na piwie, tylko jest zmieszana z całą objętością oleju (powietrze jest wszędzie).
A jeśli układ zapowietrza pompa główna, to nieszczelnością na tłoczkach. Pozostaje zmiana pompy na nową, regeneacja typowa chyba nie obejmuje tłoczków, więc to jedyne wyjście.

416

Wydaje mi się że pompa chyba jest dobra na rozgrzanym oleju daje 150 atm. Jesli chodzi o nieszczelność to musi być cholerna bo pianę mam już po kilkunastu sekundach

417

dzisiaj podmienilem pompy dalej to samo. Jutro jak piana osiądzie odpalę z wyłączoną pompą główną bo być może(tak doczytałem na różnych forach) pianę robi orbitrol.

418

a czy mozna podłaczyc orbitrol 160 zamiast 100 tak jak jest w forszaju ??
i czy cos sie zmieni w pracy wspomagania przez taka podmiane

GG 16238418

419

Jedyna zmiana to mniej obrotów kierownicą na pełen skręt .

420

Uruchomiłem ciągnik z wyłaczoną pompą główną , dalej jest piana. Czyli coś ze wspomaganiem. Znalazłem pęknięty wąż na dolocie do pompy wspomagania wymieniłem, ale to nie pomogło. Zastanawiam się nad jedną rzeczą jak wyciągnę filtr ze zbiornika to poziom oleju jest nad powierzchnią zbiornika a w rurce kontrolnej nawet jak odczepię górę jest jakieś 3 cm poniżej , tak jakby w zbiorniku było ciśnienie i nie pozwalało swobodnie spłynąć olejowi. Nawet jak pociągnę ustami z rurki odpowietrzającej to na chwilę wleci ale potem znów idzie do góry.Siłą rzeczy pompa od wspomagania musi zasysać powietrze bo zasilanie do niej jest z samej góry zbiornika. Co o tym myślicie?