41

Odp: Kupię kosa

Kupno Annaburgera rozwiąże problem gówna i wapna.... wink

Na przyszły rok będę miał do rozsiania ze 3  patelnie zobaczymy jak sie sprzęt sprawdzi...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

42

ja wapno sieje kosem i jak jest suche to idzie dobrze a z tym nawozem to jest tak że swojej ziemi mam 10 hektarów a dzierżaw ponad 35 a dopłaty biorę tylko na swoją ziemię i jak przy takich cenach mam kupić tyle nawozu żeby siać w kilku dawkach na wszystkich polach.

43

ja z bratem bierzemy dopłaty za 25 ha o obrabiamy 75 i jakoś na wszystkich równo się sypie nawóz bo nie sypać i nie pryskać to nie ma sensu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

44

Ja mam kosa a do wapna pożyczam RCW ale i tak wapno lubi sie zawiesic wiec ciekawi mnie to przystosowani gównomiota. Chłopaki do dzieła i zdjecia wstawiac

Rolnik z powołania:-)

45

Laszek napisał/a:

ja z bratem bierzemy dopłaty za 25 ha o obrabiamy 75 i jakoś na wszystkich równo się sypie nawóz bo nie sypać i nie pryskać to nie ma sensu

Ja razem z tata mamy podobnie i tez równo leci na wszystkie pola, jak nasypiesz wapna i nawozu to nawet bez dopłat coś zbierzesz

46

o to się rozchodzi, jak by nie było dopłat bezpośrednich to wtedy byłoby dopiero widać kto i jak gospodarzy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

47

ja nie gospodarzę źle tylko tak jak mnie stać przy krowach mam jeszcze masę wydatków na pasze koncentraty itp. a nawóz sieje równo po wszystkich polach tylko w jednej dawce zresztą u nas każdy tak robi...  a ci co mają kawałki 2 klasy w ogóle nic nie sieją.

48

o 2 klasie to ja mogę sobie tylko pomarzyć smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

49

ja mam tylko 20 arów łąki na drugiej klasie nawozu nie sieje a trawa dorasta na wysokość maski od c360 jak koszę  smile

50

Ta i pewnie jeszcze 4 razy w roku.
Ja adapter opuszczałem tak żeby spadało na niego prosto z listwy, a granulowanego wapna szkoda trochę

51

raz w roku koszę, potem krowami wypasam prawie na raz mają:) a jak mi nie wierzysz to ci zrobię na drugi rok fotkę.

52

Wierze, jeśli raz w roku to nawet i położyć by się mogła smile

53

ta łąka jest na podmokłym terenie nigdy trawa nie wyschnie a jak popada to o wjechaniu prasą nie ma mowy... i przez to nie sieje nawozu bo wiosną tam nie wjadę big_smile

54

Jakaś fotka tych urządzeń jednak by się przydała ...

55

Problemem rozrzutnika jest to że nie potrafi równo podać materiału. no chyba że chcemy siać byle jak

56 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-11-01 19:01:41)

Jeżeli dalibyśmy dużo częśiej listwy siałby o wiele dokładniej. A zdjęcia zrobię i wrzucę tylko baterię kupię a teraz wszystko zamnknięte.

57

dokładnie jak się założy czesciej listwy to  można zrobić go bardzo precyzyjnego do wapna ...  bo do gnoju to wiadomo big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

58

Jak kiedyś miałem rzadko listwy to był problem z bardzo przegnitym gnojem i jak zakupiłem nowe łańcuchy i koła napędowe to pytałem o listwy, ale kretyn chciał 15 zł za sztukę z cienkiej blaszki, to kupiłem kuty ceownik 20x40 za 6 zeta za metr, a listwa ma 85 cm. Wobec tego nie żałowałem materiału i mam listwy co 40 cm - zero poślizgu. W czasach kiedy wiek tego gównomiota był jeszcze jednocyfrowy (był zakupiony za Gierka) mój ojciec rozsiewał nim wapno tlenkowe przy pomocy oryginalnego adaptera, ale wapno było darmo, wystarczyło się zapisać. Ilości jakie dawał to 1,5-2 tony na hektar. Teraz zamierzam powrócić do zabiegu wapnowania, z tym, że na innych zasadach, ale przy pomocy tego samego sprzętu tyle, że nieco udoskonalonego.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

59 Ostatnio edytowany przez andrzej612b (2012-11-01 23:59:23)

:brawo::brawo::brawo:Ahha ..............

60

Ja w tym roku kupiłem RNZ jednotarczowy w stanie do remontu za 200 zł , dołożyłem 1200 i sieweczka cyka jak pszczółka.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."