Odp: Kupię kosa
Kupno Annaburgera rozwiąże problem gówna i wapna....
Na przyszły rok będę miał do rozsiania ze 3 patelnie zobaczymy jak sie sprzęt sprawdzi...
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię kosa
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kupno Annaburgera rozwiąże problem gówna i wapna....
Na przyszły rok będę miał do rozsiania ze 3 patelnie zobaczymy jak sie sprzęt sprawdzi...
ja wapno sieje kosem i jak jest suche to idzie dobrze a z tym nawozem to jest tak że swojej ziemi mam 10 hektarów a dzierżaw ponad 35 a dopłaty biorę tylko na swoją ziemię i jak przy takich cenach mam kupić tyle nawozu żeby siać w kilku dawkach na wszystkich polach.
ja z bratem bierzemy dopłaty za 25 ha o obrabiamy 75 i jakoś na wszystkich równo się sypie nawóz bo nie sypać i nie pryskać to nie ma sensu
Ja mam kosa a do wapna pożyczam RCW ale i tak wapno lubi sie zawiesic wiec ciekawi mnie to przystosowani gównomiota. Chłopaki do dzieła i zdjecia wstawiac
ja z bratem bierzemy dopłaty za 25 ha o obrabiamy 75 i jakoś na wszystkich równo się sypie nawóz bo nie sypać i nie pryskać to nie ma sensu
Ja razem z tata mamy podobnie i tez równo leci na wszystkie pola, jak nasypiesz wapna i nawozu to nawet bez dopłat coś zbierzesz
o to się rozchodzi, jak by nie było dopłat bezpośrednich to wtedy byłoby dopiero widać kto i jak gospodarzy
ja nie gospodarzę źle tylko tak jak mnie stać przy krowach mam jeszcze masę wydatków na pasze koncentraty itp. a nawóz sieje równo po wszystkich polach tylko w jednej dawce zresztą u nas każdy tak robi... a ci co mają kawałki 2 klasy w ogóle nic nie sieją.
o 2 klasie to ja mogę sobie tylko pomarzyć
ja mam tylko 20 arów łąki na drugiej klasie nawozu nie sieje a trawa dorasta na wysokość maski od c360 jak koszę
Ta i pewnie jeszcze 4 razy w roku.
Ja adapter opuszczałem tak żeby spadało na niego prosto z listwy, a granulowanego wapna szkoda trochę
raz w roku koszę, potem krowami wypasam prawie na raz mają:) a jak mi nie wierzysz to ci zrobię na drugi rok fotkę.
Wierze, jeśli raz w roku to nawet i położyć by się mogła
ta łąka jest na podmokłym terenie nigdy trawa nie wyschnie a jak popada to o wjechaniu prasą nie ma mowy... i przez to nie sieje nawozu bo wiosną tam nie wjadę
Jakaś fotka tych urządzeń jednak by się przydała ...
Problemem rozrzutnika jest to że nie potrafi równo podać materiału. no chyba że chcemy siać byle jak
Jeżeli dalibyśmy dużo częśiej listwy siałby o wiele dokładniej. A zdjęcia zrobię i wrzucę tylko baterię kupię a teraz wszystko zamnknięte.
dokładnie jak się założy czesciej listwy to można zrobić go bardzo precyzyjnego do wapna ... bo do gnoju to wiadomo
Jak kiedyś miałem rzadko listwy to był problem z bardzo przegnitym gnojem i jak zakupiłem nowe łańcuchy i koła napędowe to pytałem o listwy, ale kretyn chciał 15 zł za sztukę z cienkiej blaszki, to kupiłem kuty ceownik 20x40 za 6 zeta za metr, a listwa ma 85 cm. Wobec tego nie żałowałem materiału i mam listwy co 40 cm - zero poślizgu. W czasach kiedy wiek tego gównomiota był jeszcze jednocyfrowy (był zakupiony za Gierka) mój ojciec rozsiewał nim wapno tlenkowe przy pomocy oryginalnego adaptera, ale wapno było darmo, wystarczyło się zapisać. Ilości jakie dawał to 1,5-2 tony na hektar. Teraz zamierzam powrócić do zabiegu wapnowania, z tym, że na innych zasadach, ale przy pomocy tego samego sprzętu tyle, że nieco udoskonalonego.
:brawo::brawo::brawo:Ahha ..............
Ja w tym roku kupiłem RNZ jednotarczowy w stanie do remontu za 200 zł , dołożyłem 1200 i sieweczka cyka jak pszczółka.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię kosa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo