21

Odp: Resztki pożniwne po kukurydzy

Specjalnie na resztki po kukurydzy kupiłem talerzówkę John Deere 4,5m i dosyć dobrze sobie z nim poradziła .

22

Chłopaki a jest potrzeba talerzowania ja zaorałem na skibę na to talerzówka, bo było trochę brył agregat siewny i piękne wschody pszenicy jedynie trochę korzenia powyciągał siewnik. Kukurydza wróci tam za 3 lata na ten sam kawałek.

23

koseś napisał/a:

Specjalnie na resztki po kukurydzy kupiłem talerzówkę John Deere 4,5m i dosyć dobrze sobie z nim poradziła .

A jak tam fastrac w niej się spisuje?

24

Na kukurydzy koszonej bizonem ganiał jak wściekły ale na kukurydzy ściętej na kiszonkę to już miał co robić przy prędkości 13km/h i obrotach silnika 1750 ale talerzówa wchodziła gdzieś na jakieś 20cm.

25

Pytam z ciekawości bo kukurydzy nie sieję, czy jest potrzeba tak głębokiego talerzowania. Czy jak wymieszamy mniejszą warstwę np. ok10 cm to nie da jej się ładnie przyorać?

26

słuchajcie ... ja kukurydzisko   orałem grudziądzem na raz i było ok ... więc  jak się z  talerzuje to już jest wypas

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

27

Wojtas to chyba miałeś jakiegoś grudziądza wielkiego ? bo b 201 zapychał się ciągle a rabe co jest naprawdę wysoki na słupicach też potrafi się zapchać ,ale może to wina dużej ilości resztek bo kukurydza miała około 3m wysokości .

28

no panowie   tak ogolnie i postarajmy sie obiektywnie stwierdzic jak jest duzo resztek na polu i czyste polem nawet to osobiscie nieznam pluga ktory bys sie niezapchal!!!  zawsze zapchac sie plug da nawet sloma ze zboza kiedy staniesz kombajniem i sieczkarnia usypie kupe w tym momecie  mowie o swoim przypadku bo jak 517 nawali na kupe slomy z zytan to jest tego sporo. wiadomo ze sciernisko jak zostanie przejechanie talerowka i odlerzy swoje ora sie duzo lepiej. a co do plugow   to  w brew opini  moim zdaniem b201 niejest wcale tak wysoki pod rama   bo  gorna czesci co trzyma odkladnie sklada sie z 2 plaskownikow i tam najczesciej sie zapychal  teraz mam unie ibisa i jednak  pod rama jest wyzej  i nawet jesli sie zbierze  kupa to szybciej sie slizgnie pod rama. a co do kevka tez nim pracowalem  i jak dlamnie ibis a kevek to te same plugi nawet roznicy w orce niema.

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

29

Dużo kupując pługi zwraca uwagę na prześwit pod ramą, a przecież nie ona warunkuje czy sie będzie zapychać. Ważniejszy jest rozstaw między korpusami, niż wysokość. No chyba że faktycznie w miejscu kopica stoi na metr wysokości.

30

Grzegorz89 napisał/a:

Dużo kupując pługi zwraca uwagę na prześwit pod ramą, a przecież nie ona warunkuje czy sie będzie zapychać. Ważniejszy jest rozstaw między korpusami, niż wysokość. No chyba że faktycznie w miejscu kopica stoi na metr wysokości.

Błąd. To właśnie wysokosć słupicy ma decydujące znaczenie. Nadmiar resztek bowiem klinuje się między ramą a odkładaną ziemią. Im wyższe słupice, tym więcej miejsca na resztki, i mniejsze prawdopodobieństwo, że pług "się zapcha".

31

ja chyba bede kupował pług jednobelkowy ten podobno mniej sie zapycha od tradycyjnego zagonowego

Rolnik z powołania:-)

32

Wysokośc nie jest w sumie tak ważna jak  odległośc między słupicami  ...   a jak jest wysokośc i odległośc to juz jest wypas ...  widzę jak orają KUHN-em to   zero śladu po kukurydzy ...  a  do tego ze orałem  kuku to jest tak ...   jak  kijowo potnie  orkan to masakra  gorsze niż  oranie po przystawce bez docinacza      ale  co tam ja kuku siałem 7 lat tylko ... teraz jakos za mało pola się zrobiło ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

33

wojtas napisał/a:

Wysokośc nie jest w sumie tak ważna jak  odległośc między słupicami  ...   a jak jest wysokośc i odległośc to juz jest wypas ...  widzę jak orają KUHN-em to   zero śladu po kukurydzy ...  a  do tego ze orałem  kuku to jest tak ...   jak  kijowo potnie  orkan to masakra  gorsze niż  oranie po przystawce bez docinacza      ale  co tam ja kuku siałem 7 lat tylko ... teraz jakos za mało pola się zrobiło ...

Chyba jednak nie ma nic gorszego jak orka po przystawce bez docinacza :gun: To istna masakra. Po orkanie to już pełen luxus big_smile
A ten KHUN to jakiś znany? Na "naszą" kieszeń?

34

rok temu miałem okazję orać DF 145 km + KUHN 4 skibowy obrotowy w ramach testów i powiem że pług pięknie orał, nie miał przedpłużków tylko ścinacze ale wszystko było idealnie zakryte

E 516 na części
Telefon 695 076 269

35

Tylko nówka  mnie  kosztowała 37 tysi na kołkach  jest :gun: ALE ORKA TO LUKS . Gorczyca nad ramę pługa miejscami  i w krył  że  nie wiele  widać .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

36

zaplacisz  duzo masz spokoj na lata i pozadny plug kupisz made in stodola to roboty nie zrobisz i tyle a kasa wydana w bloto.

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

37

helmut ... miałem okazje orac   po  przystawce mojej węgierskiej  bez docinacza   po przystawce grichenhof  czy jak się to tam pisze oraz po class 

po grichenhofie  ze zmęczonym docinaczem   rotacyjnym  paranoja .... nie szło nic zrobić    pług co kawałek zapchany  po   claas  juz było lepiej  bo miała jakis inny i chyba nowe norze   ładnie posiekane a po tej bez docinacza ora się ładnie po deszczu ...  jak się ładnie wszystko przyklepie ..   i  troszkę wolniej  by zdążyło się wszystko prześliznac przez korpusy  i jazda ...   3 lata z rzedu orałem po prawie 10 ha  i   spokojnie ....  jak się nie ma co robić to się wszystko zaorze ...  parę razy się zapcha  bo to nie da się ukryć ale  zaora się nawet nawet ...    oczywiście  w grudziądzu trza było przestawić kółko na tył ....  i gitara .... ale  co tu porównywać teraz  żadko gdzie spotkac bez docinacza  a jak już to pierwsze co to talerzówka   wkońcu wszystko do przodu

38

Ja niestety się męczę po węgierskiejbez ścinacza. Fakt, w tym roku poszły deszcze po młocce, resztki namokły, osiadły i orało się nawet nawet (ja morduję VENTZKI 3 skibowy). Nieco ponad 6ha, jest trochę pier.......a, ale jakoś się gniecie........

39

Kolega tak zrobił w grudziądzu i jakoś sie orze.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

40

Mylisz się , przecież głębokość ustawiasz kółkiem.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."