101

Odp: PORADY DEKARSKIE

jamir12 napisał/a:

Ta zaprawa jest wapienna więc deszcz sam wypłucze byle byś zdrapał to co jest grubo a co do odcieni to to jest stary materiał i to jest właśnie jego. Zdejmij wszystko do konstrukcji połóż folię, kontrłaty, łaty oczyśc dachówkę i spowrotem na dach a kasę co masz przeznaczyc na wątpliwej jakości materiał zainwestuj w porządną blachę na obróbki typu miedź lub tytan-cynk ewentualnie aluminium i na pewno będziesz zadowolony bardziej niż z całkiem nowego dachu.

Ja mam tym cudem pokrytą oborę. Jamir bierz metr za metr. Zdejmuj dachówkę, przykręć trapezówke powlekaną, a i jeszcze dobrą wódkę postawię i za robotę dorzucę big_smile

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

102

Ja właśnie przerabiam poddasze. Muszę rozebrać stary niepotrzebny komin i ruszam z dachem.
Część dachu robi wypad a część zostaje. Na starej części zostają łaty na łaty daję płytę osb 12mm na nowej krokwie są co 60 cm i też idzie osb. Potem na to papa termozgrzewalna i jak dobrze pójdzie w przyszłym roku gont bitumiczny.  Dlaczego taki wybór?
Gont - nie rdzewieje, kładzie się go łatwo (tylko trzeba mieć "ruchy"), nie ma odpadu, nawet  bez izolacji cieplnej jest cichy w trakcie deszczu ( w stosunku do blachy) no i jest cięższy od blachy.
Płyta? no bo gont, bo można dać trochę cieniej niż deska bo się nie wypacza od słońca i szybciej się nią układa.
Generalnie gdybym kład cokolwiek innego czy dachówkę czy blachę zawsze położyłbym pełne deskowanie + papa.  To sprawdzone materiały. Z folią jest ten problem że nikt nie wie co z nią będzie za 15 lat. Mamy dziś tylu producentów.......

103

Koledzy muszę na wiosnę wymienić dach na starej oborze i mam pytanie czym go pokryć żeby było dobre trwałe i solidne.

104

A cena nie gra roli i czy to jest dach nad stropem?

105

dach nad stropem dwuspadowy cena to rzecz drugorzędna w tym przypadku na dach nie będę żałował bo ma być na lata.

106

Najlepiej dopasować do pokrycia pozostałych budynków na pewno dobrym rozwiązaniem jest dachówka np.holenderka z rozbiórki i wychodzi przyzwoicie i cena przystępna i jeszcze dłużej wytrzyma jak nowa to zależy co w danej okolicy jest jak masz eternit no to wiadomo trzeba tego się pozbyć czyli blacha trapezowa w ładnym kolorku też nie jest zła,ostatnio kryje dach dla znajomego Ruuki FINERA modułowa wygląd jak dachówka no i krycie tak samo już niejeden myślał że to dachówka więc decyzja zależy od ciebie.

107

albo eurofala

E 516 na części
Telefon 695 076 269

108

właśnie myślę albo blacha albo eurofala....  teraz na tym budynku jest jeszcze stara dachówka betonowa na  reszcie zabudowań mam eternit.

109

Jeżeli chodzi o zabudowania gospodarskie to ja bym poważnie się zastanowił nad eurofalą.
Cena oryginalnej eurofali  kolorowej nie powala ale są zamienniki za powiedzmy kilkanaście złotych.
To pokrycie ma kilka zalet
Po pierwsze masa, lekki dach wcale nie jest dobry. A to pokrycie nie należy do najcięższych i nie jest lekkie jak blachodachówka.
Pod eurofalą nie ma efektu skraplania!!!  Więc jeśli trzymasz tam jakiekolwiek płody rolne ...
Pewnie mógłbyś dać pod blachę folię wstępnego krycia ale to kolejny wydatek, kontrłaty  robota ze zwalaniem starych....

Ja w tym roku zdejmowałem eternit przerabiałem całą konstrukcje dachu.
Eternit był położony na krzywy dach przez ludzi nie posiadających żadnego doświadczenia
leżał tam ponad 23 lata.  Przy rozbiórce  zauważyłem że na niektórych płytach było po 2 gwoździe!!!!! Wytrzymało to  wichury wiejące z prędkością do 140km/h. U sąsiadów na takich samych dachach fruwały blachy, dachówki u nas nic.
W trakcie przeróbki biegaliśmy po tym eternicie który wisiał na podciętych krokwiach generalnie powinien się połamać ale gdzie tam.....

Więc jeśli uważasz że łaty są ok ( moje na domu z 1937r były ok)
To zrób tak jak ja robiłem młotek łatę lekko odbij tak by cały syf który jest pomiędzy nią a krokwią wyleciał, jak masz długi wąż od sprężarki to wydmuchaj potem dobij i porządnym wkrętem dokręć łatę jak łata ma 4 cm to wkręt powinien mieć min. 2 cm bez gwintu pod łebkiem. Na to dajesz eternit ekologiczny i spokój na lata małym kosztem.
Znając życie jak najmiesz "fachowca" to ci  doradzi co innego.
Ale pamiętaj większość fachowców ma prowizje z tartaków i od dystrybutorów pokryć dachowych ( przynajmniej u nas)
Stare drewno często jest lepsze od nowego.
To nowe jest bez żywicy ja w starym drewnie ukręcałem wkręty ( 6mm ) a  nowe łaty są takie że jak wkręt złapał starą żywiczną krokiew to łepek wkręta przeszedł wnet na wylot łaty.
Dziś jeszcze walczyłem na poddaszu mówię wam stara sucha łata wazy tyle co nowa mokra!!!  Krokwie ktoś by powiedział że spróchniałe. Tak owszem widać że jest próchno widać że gryzły ją korniki, ale  :-) próchno to około 20 % przekroju reszta to porządny materiał. Co miały robaki zjeść to zjadły reszta im nie smakuje.

kończę. Jak  moja wypowiwdź jest nie jasna to sory ale wypiłem z teściem  2 x pół herbaty
50% herbaty 50% bimberku

Oczywiście jak byś szukał "fachmana" to się polecam

110

niestety cały dach ma do wymiany... drewno na wywiązkę mam swoje tylko chodzi mi o przykrycie a będę robił sam z ojcem wszelkim "fachowcom" dziękuję.

111 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-12-01 21:30:32)

krzychu napisał/a:

a będę robił sam z ojcem wszelkim "fachowcom" dziękuję.

i tak trzymaj!! :brawo:
Tej więźby nie widzę ale  sprawdź dobrze zanim zaczniesz demolkę

112

ewentualnie przeleć po łatach i krokwiach jakimś juksem do konserwacji, ostatnio przy wszystkich pracach z więźbą impregnujemy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

113

Krzysiek ta wywiązka to już próchno tylko zwalić i pokryć nowym...

114 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2012-12-02 23:11:33)

Krzysiek jak chcesz w miarę trwałe i nie zbyt drogie pokrycie to polecam alucynk trapez co do wiązania jak byś potrzebował pomocy to się odezwij oczywiście nieodpłatnie wyrobię Ci pierwszą parę krokwi wytłumaczę co i jak dalej żeby było jak najlepiej a resztę zrobisz sam bo to nie zbyt trudna robota.

Widzę że jest kilku fachowców dekarzy na forum więc z uwagi że wypadłem z branży oddaję im wątek i myślę że będą doradzac jak najlepiej nie oferując swoich usług tutaj bo to są porady a nie giełda ogłoszeń. Oczywiście będę obserwował wątek z ciekawością.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

115

Co to znaczy że wypadłeś z branży ?

116

Wiatraki mu w głowie.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

117

Na nową wiatę położyłem trapezówkę alucynk z Blachstal'u. Cena 22,5 zł/m2. Mam ją od dwóch lat i jak narazie jest ok.

118

Jamir dzięki za wszelką pomoc ale z wywiązką sobie poradzę bo ojciec się na tym zna sam robił dach na stodole garażach i domu smile

119

koseś napisał/a:

Co to znaczy że wypadłeś z branży ?

Zająłem się teraz elektrowniami wiatrowymi a z dachów zrezygnowałem.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl