Jeżeli chodzi o zabudowania gospodarskie to ja bym poważnie się zastanowił nad eurofalą.
Cena oryginalnej eurofali kolorowej nie powala ale są zamienniki za powiedzmy kilkanaście złotych.
To pokrycie ma kilka zalet
Po pierwsze masa, lekki dach wcale nie jest dobry. A to pokrycie nie należy do najcięższych i nie jest lekkie jak blachodachówka.
Pod eurofalą nie ma efektu skraplania!!! Więc jeśli trzymasz tam jakiekolwiek płody rolne ...
Pewnie mógłbyś dać pod blachę folię wstępnego krycia ale to kolejny wydatek, kontrłaty robota ze zwalaniem starych....
Ja w tym roku zdejmowałem eternit przerabiałem całą konstrukcje dachu.
Eternit był położony na krzywy dach przez ludzi nie posiadających żadnego doświadczenia
leżał tam ponad 23 lata. Przy rozbiórce zauważyłem że na niektórych płytach było po 2 gwoździe!!!!! Wytrzymało to wichury wiejące z prędkością do 140km/h. U sąsiadów na takich samych dachach fruwały blachy, dachówki u nas nic.
W trakcie przeróbki biegaliśmy po tym eternicie który wisiał na podciętych krokwiach generalnie powinien się połamać ale gdzie tam.....
Więc jeśli uważasz że łaty są ok ( moje na domu z 1937r były ok)
To zrób tak jak ja robiłem młotek łatę lekko odbij tak by cały syf który jest pomiędzy nią a krokwią wyleciał, jak masz długi wąż od sprężarki to wydmuchaj potem dobij i porządnym wkrętem dokręć łatę jak łata ma 4 cm to wkręt powinien mieć min. 2 cm bez gwintu pod łebkiem. Na to dajesz eternit ekologiczny i spokój na lata małym kosztem.
Znając życie jak najmiesz "fachowca" to ci doradzi co innego.
Ale pamiętaj większość fachowców ma prowizje z tartaków i od dystrybutorów pokryć dachowych ( przynajmniej u nas)
Stare drewno często jest lepsze od nowego.
To nowe jest bez żywicy ja w starym drewnie ukręcałem wkręty ( 6mm ) a nowe łaty są takie że jak wkręt złapał starą żywiczną krokiew to łepek wkręta przeszedł wnet na wylot łaty.
Dziś jeszcze walczyłem na poddaszu mówię wam stara sucha łata wazy tyle co nowa mokra!!! Krokwie ktoś by powiedział że spróchniałe. Tak owszem widać że jest próchno widać że gryzły ją korniki, ale :-) próchno to około 20 % przekroju reszta to porządny materiał. Co miały robaki zjeść to zjadły reszta im nie smakuje.
kończę. Jak moja wypowiwdź jest nie jasna to sory ale wypiłem z teściem 2 x pół herbaty
50% herbaty 50% bimberku
Oczywiście jak byś szukał "fachmana" to się polecam