Odp: Własna firma
Chłopie bierz byka za rogi i do roboty i nie pytaj się nas co robić ,nie wypali zaczniesz inny interes.Każdy biznesmen imał różnych profesji aż trawił na taką co przynosi zyski.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Własna firma
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chłopie bierz byka za rogi i do roboty i nie pytaj się nas co robić ,nie wypali zaczniesz inny interes.Każdy biznesmen imał różnych profesji aż trawił na taką co przynosi zyski.
Odkopuję stary wątek bo podjąłem decyzje i zakładam mały interes a mianowicie wulkanizacja a skłonił mnie do tej decyzji jeden gościu co pracuje w takim zakładzie ,o mało się nie pobiliśmy jak zaczął się wymądrzać poco łatam starą oponą lepiej kupić nową i gościu tak mnie wkurzył że jak sprzedam pszenice to zacznę kompletować sprzęt.Najlepsze są stawki ,zapłaciłem za dwie łatki 80zł a na allegro te same 20zł+ klej.Jak ja zrobię stawki o połę niższe to zobaczymy jak będzie śpiewał .Zaczynam myśleć jak zrobić ściągarkę do opon ciągnikowych bo to mi najbardziej będzie potrzebne.Macie jakiś sugestie jak zabrać się do tego interesu bo wiosną chciałem go otworzyć jak coś zacznie się dziać to też mam plany na diagnostykę aut.
Najlepiej podjedź do wulkanizacji gdzie mają oryginalną ściągarkę do kół o dużych rozmiarach. Wygląda to prawie jak mała do osobówek tylko koło jest robione nie w poziomie tylko w pionie.
Kup sobie zestaw do ręcznego montażu opon. Ręcznie idzie szybciej niż maszyną. W Tirach czy maszynach rolniczych zawsze robiliśmy ręczną chociaż mieliśmy automat.
Wczoraj rozmawiałem z kumplem przy kielichu, rozmyśla nad handlem zbóż z Polski do Niemiec, planuje jechać za granice zbadać rynek (jaka jest różnica cen itp.) A takze mówił coś o ściąganiu zboża z Czech do Polski. Jak myślicie panowie będzie coś z tego? Może ktoś jest zorientowany w realiach tego biznesu czy są jakieś różnice cen zbóż w inny krajach w porównaniu do Polski?
Gdzie opłaca się kupić a gdzie sprzedać? Przepraszam że post pod postem ale nie moge edytować, zaraz wyśle emaila do administratora
masz samochód czy wynajmowałbyś. Jakieś kontakty? opłaca sie wozic nawet z podkarpacia na sląsk czy do portu
Na początek kilka kursów zrobił by znajomy, później jeżeli byłby odbiorca to kupilibyśmy własną ciężarówke i naczepe, proponował mi ten biznes nie wiem czy wchodzić w to, pierwszy problem nie posiadamy kontaktów, ale nie ma rzeczy nie do osiągnięcia, w gruncie rzeczy jeżeli się na tym przewieziemy to nie bedzie taka duża kleska, ale jak się uda to może przynieść pare groszy. Wchodzić w to?
jakby jeszcze coś zabieral w kursach powrotnych to mogloby sie opłacic wracając na pusto to nie wiem. ale spróbowac mozna
Jak Papej pisze musisz mieć ładunek w dwie strony i możesz próbować. Jak nie załatwisz ładunku to zapomnij....
znajomy zainwestował w taki biznes ... na jesień lub zimę podpisał z niemcami kontrakt na rzepak po (strzelam ) 1900zł tonę a w żniwa cena dnia była po 1940za tone ... raz tylko tak zrobił .. i się odczepił ... na samej wadze elektronicznej i na tym ze przechowuje tylko zborze więcej zarabia niz na takim handlu ale próbuj
tak po głębszym przemyśleniu uważam że to nie wypali poniewaz żeby to się opłaciło musiałoby być chociaż 300zł zarobku na tonie, a wydaje mi sie że nigdzie nie ma takiej dużej różnicy cen nawet za granicą.
Drugi plan:
orientuje się ktoś po ile bezposrednio z kopalni chodzi węgiel? i czy w ogóle da się kupić np. całego tira węgla, czy trzeba mieć znajomości?
kiedyś się kupowało jak się kartofle woziło na śląsk to nazad się z węglem jechało ale teraz to pewnie małej ilości nie kupisz tylko kilkadziesiąt ton na raz.
węgiel na samochody możesz kupić tylko za pośrednictwem dilera na zlecenia inaczej nie ma szans a dobrej jakośći węgiel to nawet do tygodnia w kolejce trza stać
po węgiel się jedize do czech ... kolega tak robi jedzie tam pakuje na kopalni i wraca w kazdym razie nadal to robi więc mu się opłaca
Jak Papej pisze musisz mieć ładunek w dwie strony i możesz próbować. Jak nie załatwisz ładunku to zapomnij....
Dobrze piszesz podstawa ładunek w dwie strony i to najlepiej bez zbędnych postojów .To jak TAXI tylko trochę droższe.Podstawa dobry plan biznes a za kasę otrzymaną za darmochę da się utrzymać przez dwa lata aby przyniosła zyski.Na przykład to jak organizują kursy na wózki widłowe - bez litości .Tyle ich będzie że będą zarabiać 1520 zł brutto,ale na koparki to już nie bo się nie opyla koszt ok 4000zł.Co do wegla to trzeba się trochę nochodzić i mieć znajomych i tu i tu i tam .To tak jak skupując złom czysty pieniądz bez ryzyka (oprócz kabli z PKP) tylko to odstaw do huty ?A inwestycji niewielka
Wybiore się po węgiel do tych Czech, przywioze na poczatek tira, zobacze jak będzie schodził, do rozwozu po okolicy mam lublina z wywrotem, kolega ma ostrówka do załadunku. W nosie jak nie wypali to węgiel nie zginie, nie ma co do stracenia, warto ryzykować. Tylko jest taki problem nikt z nas nie zna czeskiego.
a czechem się jakoś idzie dogadać
Handel zbożem to nie jest głupi pomysł znam kilku handlarzy co dobrze im się powodzi kilkanaście samochodów w ruchu i co najważniejsze to płacą na rękę ale trzeba być w branży obcykanym bo oni mają układy kontrakty itd.i z powodzeniem tak im idzie od kilkunastu lat.
Wszystkie wasze pomysły są wspaniałe, ale dla budżetu, Urzędu skarbowego, PKN ORLEN itp. Wszyscy będą mieli zysk tylko nie ten co się tym zajmuje. Czytam o kupowaniu zboża w Czechach, a jak widzę pan Skupień podstawia tiry i wywozi na Czechy - po co? Bo mu się opłaca, a ty jedź na Czechy i nazad przywieź do Polski - Zarobisz, nie zarobisz, ale się narobisz i dobrze będzie Ci się spało. Węgiel czeski jest jak nasze wina proste, jest dobry, bo jest tani, jakby jeszcze te kilka tysięcy lat w ziemi poleżał to byłby kamienny, a tak to jest ni brunatny, ni kamienny, takie ciemnobrązowe coś, ludziska się na to nabierają, ale przeważnie jeden raz.
Nie chce mi się rozpisywać o transporcie towarowym TIRami, bo lepiej od razu iść te parę groszy co masz gdzieś bezczelnie roztrwonić niż kupić jakąkolwiek wywłokę i obciążać jej istnieniem siebie, rodzinę, kontrahentów i wszystkich dokoła. JAk chcesz założyć swoja firmę to wymyśl coś takiego, co nie pogrąży cię w kłopotach na długie lata, bo jeżeli zarabianie dużych pieniędzy było by proste, to wszyscy by to robili.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Własna firma
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo