181

Odp: co robicie z silnikiem w czasie zimy

Pajej napisał/a:

oryginalne swiece już padły a zapalanie opalarka jest dość uciazliwe bo trzeba zdejmować przewod laczacy filtr powietrza z kolektorem. co myslicie o zamontowaniu 2 swiec żarowych od c330 jedna wiadomo za mało ale dwie czy 4 powinny dac radę

Miałem zamontowane 2 świece od c 330 ale nie zdały egzaminu, obecnie założoną mam płomieniówkę od fergusona i ciągnik pali od strzała

182

zobacze jeszcze musze przegladnąć tą oryginlana co jest nie tak. wiem że paliwo wszedzie ucieka i chyba nie łączy wyciągne i zobacze co jest

Rolnik z powołania:-)

183

MAREKPE napisał(a):

A czy widziałeś jakikolwiek silnik z bezpośrednim wtryskiem, który ma świece żarowe w komorze spalania?                                                                                                                                    wszystkie silniki comon rail z wspulna szyn acisnieniowa paliwa mają świece żarowe  i są na bezposredim wtrysku i nie tylko słuzą one do pomocy przy odpalaniu ale również do poprawienia kultury pracy na zimnym silniku przestają grzać poprzekroczeniu 20stopni płynu chłodniczego,ja w swojej osiemdziesiątce przy durzych mrozach zdejmuje rure filtra powietrza, zainwestowałem w opalarke  do farby z marketu taka najtajsza i po krutkim nadmuchaniu goracego powietrza do kolektora palui od kopa .rozklekotany silnik w starze 200 tez tak mi zapalał nawet tamte żimy

184

reklama opalarki- tanio szybko i skutecznie obudzi Twojego "klamota" w mroźne dni i noce

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

185

ze świecami w kolektorze to dolotowym to jest taki problem że im większy i dłuższy dolot tym swiece mają większą powierzchnie do nagrzania a jak kolektory są skosne do góry od każdego tłoka, to powietrze ciepłe do góry leci i do komory spalania jak zasysa to już zdązy sie od kolektora schłodzić i robota nanic tylko prąd z akumulatora ucieka .c330 ma krutki dolot i w pewnym momencie jest poziomy wiec powietrze nagrzane nie leci do filtra powietrza .powierzchnia kolektora w trzydziestce  terz nie jest tak duża i świece dają efekt

186

jak mi 360 nie chciał odpalić to brałem palnik tlenowy i po kolektorze powietrza, jak zrobił się czerwony to było już wystarczająco ciepło w komorze big_smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

187

Zalany cały rok płynem i stoi do wiosny to robię z silnikiem

188

sławek77 napisał/a:
Pajej napisał/a:

oryginalne swiece już padły a zapalanie opalarka jest dość uciazliwe bo trzeba zdejmować przewod laczacy filtr powietrza z kolektorem. co myslicie o zamontowaniu 2 swiec żarowych od c330 jedna wiadomo za mało ale dwie czy 4 powinny dac radę

Miałem zamontowane 2 świece od c 330 ale nie zdały egzaminu, obecnie założoną mam płomieniówkę od fergusona i ciągnik pali od strzała

Ile tych swieć załozyłes i jak je wpioles bo instalacja jest na 24 a one sa na 12V a paliwko skad doprowadziles? jakoś to sie odpowietrza czy jak??? za swiecami plomieniowymi nie miałem jeszcze styczności więc pytam

189

W 385 mam dwie świece od capka, dużo dają. Niestety świece zabierają dużo prądu i trzeba wyczuć kiedy jest odpowiedni moment na odpalania. No ale teraz to bez różnicy bo mogiła jest rozebrana.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

190

jak nie musisz palić w zimę to olewasz ciągnik i idziesz dalej .. a palić by przepalić to nie pomoże mu woda z wisły ...  jak musisz zapalić to puszka po konserwie  z denaturatem pod miske olejową na 15 minut i każdy trup zapala ... jak stoi w garażu jak na podwórku to troszke  inaczej ... ale opalarka z reguły pomaga

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

191

Wymontowałem oryginalną swiece i teraz juz działa (hyba prąd do niej nie dochodził) ale zastanawia mnie jedno jak dostaje się do niej paliwo, przecierz do góry samo nie idzie. Z moich przemysleń wynika ze ono dostaje się dopiero wtedy jak zacznie sie kręcić rozrusznikiem i wtedy zapala sie w kolektorze. tak mysle jakby przerobić na grawitacje i dac osobny zbiorniczek to przepalilbym trochę przed próba odpalenia i wtedy byloby lepiej. tak jak tu http://www.youtube.com/watch?v=eK7NunWkAoU

192

znaczy zrobić jak w ruskim

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

193

Pajej nad świecą masz elektrozawór który podczas grzania świecy się otwiera a jak zaczynasz kręcić silnikiem to paliwo leci z przelewu wtrysków . Zdejmij wężyk pomiędzy świecą a tym elektrozaworem i sprawć czy leci paliwo

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

194

jezeli ma fabryczną płomienicę to zasilanie jest od wyjścia z filtra paliwa,  połączenie do przelewu musi być bo jak elektrozawór jest zamknięty to wtedy paliwko przepływa nad płomienicą i wlatuje do przelewu.

Case Magnum 7210, MF 38

195

dokładnie jest tak jak andrew pisze a chce zrobić tak jak wojtek zauważył tak jak w ruskim żeby można było grzać bez kręcenia rozrusznikiem

196

ale nie ma takiej potrzeby, ciepło jest potrzebne w komorze spalania i to podczas krecenia

Case Magnum 7210, MF 38

197

a czy wy swoje maszyny trzymacie zimą na płynie czy zalewacie przy każdym odpaleniu ciepłą  wodą ?? czy jeśli zaleje ciepłą wodą to czy potrzebna mi opalarka do podgrzewania powietrza przy dużych mrozach  ??

198

opalarka na pewno nie zaszkodzi, ja mam kermita na płynie a 60 zalewam wodą bo zapalam ją sporadycznie. kermit częściej jest potrzebny. A inna sprawa to jak np w tym roku w lutym musiałem sianko sobie przywieść i było -25 jak miałbym kermita zalać wodą to podejrzewam, że zanim by się otworzył termostat i ciepłą wodę zamienił na wodę z chłodnicy, to ta w chłodnicy zdążyła by zamarznąć... teoretycznie bo nie chciałbym sprawdzać

Case Magnum 7210, MF 38

199

czyli nie polecacie zlewania wodą a ja właśnie chciałem go tak odpalac !!

200

Ja aktualnie miałem zalany wodą. Ale ciepła woda to za mało żeby pobudzić potwora do życia w -15 -20 stopni. Większa połowa zależy od stanu silnika, aku i przewodów.. Zajechany silnik z słabymi aku może być problem pobudzić