901

Odp: Dyskusje czasowe.

Wielki szacunek dla Gen. Wojciecha Jaruzelskiego ,że wprowadził stan wojenny. Powinni mu dać nobla za ochronę kraju a dali wałęsie za co ? za to że wszystko rozpiepszył !?

902

mój rocznik to `89 więc nie przeżyłem tego osobiście, ale trochę słyszałem i mam mieszane uczucia co do tego. Może ktoś wymieni plusy i minusy stanu wojennego ....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

903

Andrew  rocznik 89 to i mój big_smile   w szkole gówno uczą ... jak chcesz się nauczyć to sie trzeba samemu tongue   ale może starsi  bywalcy  tamtego okresu opowiedzą swój punkt widzenia ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

904

Trochę pamiętam, chodziłem wtedy do technikum do Trzepowa. Dzień jak co dzień. W telewizji Jaruzelski i prezenterzy w mundurach, zakaz przebywania poza własnym województwem, rozmowy telefoniczne międzymiastowe zablokowane, miejscowe "kontrolowane", kilku rezerwistów z okolicy powołanych do służby, obowiązek posiadania przy sobie dowodu osobistego. W Płocku co parę kroków dwu - trzy osobowe patrole w "moro". W kawiarni "Hortex" na Tumskiej grupki żołnierzy z kałachami trzymanymi na kolanach, lub zawieszonymi na oparciach krzeseł. Krowy o stanie wojennym chyba nic nie wiedziały, bo żarły i srały jak wcześniej.

905

Pamietam jak dziś o 23 zaczał się program w "tonacji trójki"  prezentowali płytę manamu byłem gotowy do nagrywania na magnetofon ale niestety w połowie przerwali myślałem że to radio nawaliło niestety rano babcia obudziła mnie krzykiem WOJNA!!!! chodziłem w tedy do pierwszej klasy szkoly średniej praktyki miałem na drugą zmianę byłem szczęściarzem miałem przepustkę do 2 w nocy.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

906

Ja też za młody jestem 88 . A teraz to nie wiadomo kogo słuchać w (TV)

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

907

Ja w tym czasie miałem 4 lata a o stanie wojennym dowiedziałem się drugiego dnia rano bo teleranka nie było.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

908

Ja tez znam stan wojenny tylko z opowiadań. wójek wtedy byl w wojsku, to wywieźli ich do lasu spali w zimnych namiotach. Podejrzewam ze dlatego to zrobili zeby poborowi nie pomogli solidarności

Rolnik z powołania:-)

909

ja miałem w tedy 3 lata za mały byłem żeby cokolwiek pamiętać ale znam wszystko z opowiadań....

910

ja miałem dwa .... i też się trochę nasłuchałem.
Wujas jeździł do ddr ciężarówką w dzień przed przed wracał do polski i widział przed granicą rosyjskie w pełnej gotowości..... ale jest wielu co w dupie było gówno widziało śmie  i twierdzić że było inaczej i ma racje bo przed ich nazwiskami jest mgr.dr.........
Nie rozumiem tych którzy wierzą ludzią pokroju J.K. Według tego co ja usłyszałem akcja była  potrzebna..... Ale dużo można by pisać

911

wałęsa z całą solidarnością pownni Gen. Jaruzelskiego po nogach całować że wprowadził stan wojenny w przeciwnym razie dawno by rąbali tajgę.

912

ja też z swojej pamięci to niemoge wiele pamietać może costam przez mgłe.   mój ojciec choć na komuchów specjalnie dobrego słowa powiedziec nieumie to zawsze twierdził tyle ze jak stanu wojennego wojtek  by nie wprowadził to ruskie by by do nas wjechali jak do swojej prowincji specjalnie dobrobytu to nie było i ludziska mieli prawo na ulice wyleżć i demonstrować ale pytam sie czy dzisiaj jak zawierucha na mieście sie zrobi to policja z pałami nie lata

913

Słyszałem co nieco gdzieś od kogoś, że Czesi też się szykowali, żeby odwdzięczyć się za naszą interwencję u nich. Ponoć Polacy zrobili delikatną masakrę u nich, szczegółów nie znam, może forumowy kolega z Czech zna ten fragment historii ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

914

Jak  mlodzież może wiedzieć o stanie wojennym  jak PO   chce wyeliminować  ze szkól   historię  po roku 1918  o ironio  losu  chca tego historycy  z PO!!!!   Stan wojenny to smutna lekcja historii dla narodu polskiego bez względu na poglądy ! wszyscy dzisjaj prominenci  widza swoj  udział  zapominając  o zwyklych  ludziach  Solidarności -   a którzy ponieśli  wysoką cenę  wlącznie  z ucieczką  na zachód   przed  komuną !  moich wielu kolegów tak zrobilo ? Ja zostałem w kraju    sa w Australi  Kanadzie   USA   Niekiedy  sie zastanawiam  czy aby dobrze zrobilem  zostając w kraju  ale widocznie tak musialo być ?! Stan wojenny to temet morze

915

Mam znajomych z Czech, którzy pamiętają jeszcze 68 rok. Mówili, że ogólnie Czesi nie mają do nas żalu za interwencję wojsk Układu Warszawskiego, ale jakiś tam niesmak jest. Polacy podobno i tak zachowywali się w porządku - mówię to na podstawie informacji od niego.

Osobiście uważam, że wprowadzenie stanu wojennego uchroniło nas od interwencji radzieckiej, a to byłoby na pewno dużo gorsze..

Nie jest tez prawdą, że nic się nie działo w stanie wojennym, moja mama pracowała w telekomunikacji to w nocy z 12na 13 grudnia 1981r. zostali aresztowani i internowani prawie wszyscy jej koledzy z pracy - czy byli w Solidarności czy nie - to ich wywieziono na wszelki wypadek... i nie mieli takim warunków jak Wałęsa pod Krakowem sad

916

gadałem dzis z dziadkiem na temat tego stanu wojennego ...  i moim tatą co był w tym czasie w wojsku ..  oni zgodzie stwierdzili że było by lepiej jak by  ruskie wkroczyli   by zdążyli wyczyścic ten cały gnój  rządzący w Polska i tak by dała radę ...   dziadek mówi tak   miał 7 ha  wyżywił  6osobowa rodzinę  kupił 2 nowe ciągniki i  parę maszyn  a teraz co ??  macie 30  ledwo to idzie  i o nowych nie ma co mysleć  to paranoja .... wiec gdzie lepiej ?  w sumie nie mogę się na to wypowiadać bo znam tylko teraćniejszośc ...  w tamtych czasach dopiero  głośno krzyczałem  i nic nie robiłem ... (niczym  poseł )

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

917

holera wie co by było, wycieli by jedno ścierwo    może? a popleczników i tak by zostawili     drugie swoje by zasadzili .niewinni ludzie i tak by dostali przy okazji . dziadek z babcią opowiadali że ruskie od niemca za czasów wojny gorsze byli .tak wiem nie jest dobre to przytoczenie porównania , bo ani z jednej ani z drugiej strony nic dobrego nas nie spotkało tylko my takie dobre dusze nigdy  polska nie miała żadnej kolonii i nie była zaborcą  tylko dajemy sie doić .                                                                                                          a wyjeć
za granice do roboty i traf na rodaka zleceniodawce ;ziomal ziomala w d,,,,e za,,,,,la

918 Ostatnio edytowany przez krzychu (2012-12-15 11:43:07)

stan wojenny był potrzebny każdy mądry ci to powie inaczej by nas ruscy wykończyli... a co do solidarności to były szczury kanałowe co doprowadziły polske do stanu rozkładu... za komuny każdy miał robotę a teraz co ? bezrobocie się rozrasta wszystko sprywatyzować a kto temu winny wałęsa z tym całym szambem zwanym solidarność... sorry że się uniosłem. Wojtas pozdrawiam mądrego dziadka smile

919

Krzychu a puste pułki, brak wolności słowa to co? Ja podziwiam ludzi z solidarności mi nie chciałoby się nadstawiać karku.

Rolnik z powołania:-)

920

puste półki były jak wałęsa zaczął burzyć. A myślisz że gdyby po wojnie nie było komunistów tylko ludzie pokroju solidarności to polska dalej by leżała w gruzach? przez tych waszych "bohaterów" mamy co mamy wszystko upada.