921

Odp: Dyskusje czasowe.

Krzychu  - gdyby nie te szczury z SOLIDARNOŚCI  to dzisjaj byś takich  bredni nie wypisywał  bo pewnie by internetu  nie bylo   Ruskich bylo okolo 200 tys a kto ich karmił !  póllki  były pełne  ale octu-  praca była   i pieniądze  też  ale  można było sobie  nimi dupę wytrzeć ?  jaka placa  taka praca    taki slogan  w PRL  żyló sie  dobrze tylko prominętnym  towarzyszom dobrze  a reszta roboli  i chlopów  klepala  biedę   Teraz wiesz skąd  wzieła  S,,, ność  i towarzysz Jaruzelski  który skamlal o interwencję BOLSZEWIKÓW  w naszym kraju   Gwoli ścislości  i prawdy  o tym  czasie   to  piszę   bo to prawda nasza polska  a nie bolszewicka i Jaruzelskiego  i WRON!!!!

922

z solidarnościowcem taka gadka wy doprowadziliście Polskę rozwiniętą przez komunistów do ruiny i się jeszcze tym szczycicie jakie to było bohaterskie. nie będę więcej gadał bo nie ma po co . Cześć

923

krzychu napisał/a:

wy doprowadziliście Polskę rozwiniętą przez komunistów do ruiny

Ostatnio czytałem mały artykulik w gazecie że polska spłaciła ostatnią ratę kredytu zaciągniętego przez Jaśnie rozwiniętą RP Ludową.

Ja tamtych czasów nie pamiętam ( i dobrze), z tego co fater mówił to rozwój należał do ludzi z partii, stąd kupa chlewni pobudowanych za psi ch..j, które dzisiaj robią za pomniki, reszta czyli szaraczki mogli sobie pozwolić tylko na bielenie\murowanie komina.
Zakładam krzychu, że chowasz świńki...

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

924

pomyliłeś się chowam krówki, w latach 80-tych postawiliśmy oborę stodołę garaże i magazyny na zboże kupiło się ciągnik 2 kombajny a teraz co ?! z kredytu w kredyt i tak w kółko a co do kredytów państwowych to dług pana tuska wynosi tyle że zapewne by spłacały  to wnuki moich wnuków gdybym miał dzieci.

925

to prawda, długów jest więcej niż było za PRL. Uważam że Polska Ludowa to był kraj nie dbający o ludzi i o ich szeroko pojęty dobrobyt. I wcale nie mam na myśli socjalizmu tylko racjonalizm. Co do Jaruzelskiego polecam film towarzysz generał- daje do myślenia.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

926 Ostatnio edytowany przez sarast (2012-12-15 20:07:46)

punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia ,jak czytam kolegów wypociny w temacie dobrobytu PRL to się już nic nie chce. trzeba było się urodzić wcześniej. pożyć w tym burdeliku postać w kolejkach popracować w akordzie na produkcji .dostać tą śmieszną wypłatę i *** 2 lata w armi złożyć przysięgę na sojuż z ZSRR.aż mi się dalej pisać nie chce.tak to była kraina mlekiem i miodem płynąca.ha ha

Leszek   dla kolegów'

927 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-12-15 17:19:09)

Krzysiek a nie uważasz za dziwne że jaruzelski prosił sowieta o interwencje? Jaki to człowiek
? Jak Konrad Mazowiecki? Jak Targowica? W 80 roku to pewnie by weszli, 81 wdepnęli już w Afanistan nie wspomnę o tym że mieli aby jeszcze lepszy afganistan u nas.
W ogóle chwalenie systemu który przyniesiono nam na bagnetach to kuriozum, Krzysiek czy Ty Miły Kolego wiesz co oni nam zrobili? Czy wiesz kto to Rokossowski? Sierow? A "nasz" Karol Walter? Czego szukali w moim kraju? Kto ich zaprosił? Kto dał im prawo sikania do ust mojego dziadka w czasie przesłuchania? Ku*****a KTO?
Co ten kraj wniósł w świat? A  może mieliśmy szczęście że tylko tak?
A jeżeli było ok to dlaczego Jugosławia kwitła a u nas kupa? Wiem dlaczego bo Tito mimo że też był kanalią dbał o swoich ludzi, Fundament był do dupy ale chociaż było ogrzewanie i spiżarnia pełna.

Miałem ochotę wywiesić flagę ale jeszcze by mnie ludzie wzięli za Jeszcze Polska nie zginęła i zrezygnowałem

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

928 Ostatnio edytowany przez sarast (2012-12-15 20:09:07)

doskonale wiem czym i dla czego powstał i trwał przez lata PRL .wychowałem sie w tym burdelu  *** 2 lata armi. i  zaczełem swe dorosłe życie i ani przez chwilę ten burdel mi się  z niczym dobrym nie kojarzył .

Leszek   dla kolegów'

929

Fenol napisał/a:

Krzysiek a nie uważasz za dziwne że jaruzelski prosił sowieta o interwencje? Jaki to człowiek
? Jak Konrad Mazowiecki? Jak Targowica? W 80 roku to pewnie by weszli, 81 wdepnęli już w Afanistan nie wspomnę o tym że mieli aby jeszcze lepszy afganistan u nas.
W ogóle chwalenie systemu który przyniesiono nam na bagnetach to kuriozum, Krzysiek czy Ty Miły Kolego wiesz co oni nam zrobili? Czy wiesz kto to Rokossowski? Sierow? A "nasz" Karol Walter? Czego szukali w moim kraju? Kto ich zaprosił? Kto dał im prawo sikania do ust mojego dziadka w czasie przesłuchania? Ku*****a KTO?
A jeżeli było ok to dlaczego Jugosławia kwitła a u nas kupa? Wiem dlaczego bo Tito mimo że też był kanalią dbał o swoich ludzi, Fundament był do dupy ale chociaż było ogrzewanie i spiżarnia pełna.

Dobrze mówisz, zgadzam się z Tym. W komunie było dobrze, ale to wszystko było za pożyczone od zachodu pieniądze. Do dziś spłacamy ten dług. Wtedy to było państwo polityczne, brak wolności. O wszystkim decydował rząd.

930 Ostatnio edytowany przez sarast (2012-12-15 20:12:51)

p''

Leszek   dla kolegów'

931

Fenol napisał/a:

Miałem ochotę wywiesić flagę ale jeszcze by mnie ludzie wzięli za Jeszcze Polska nie zginęła i zrezygnowałem

Fenol masz rację takie są a raczej były fakty.Masz + za chęć tłumaczenia a zrozumie tylko ten kto zechce.

932

Może krzyśkowi podoba się komunizm z teori a w praktyce to wyglądało inaczej, ale to nie było dane nam widzieć

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

933 Ostatnio edytowany przez Pajej (2012-12-15 19:06:25)

Kiedys w tv byl taki program system 09 i tam mówili jak te przemiany odbywały sie
http://www.tvp.pl/historia/cykle-dokume … m-09/wideo
pooglądajcie i skomentujcie, ja juz dawno tego nie widziałem...
ten odcinek utkwil mi w pamieci
https://www.youtube.com/watch?v=RiklIJyWHOE

Rolnik z powołania:-)

934 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-12-15 19:24:11)

Mi w teorii się podoba, nazwijmy to socjalizm choć ja mało o tym wiem ale wydaje mi się że tam człowiek człowiekowi z sercem i rozumem. Myślę że każdy by lubił, i tak wszystko sprowadza się do tego kto kogo wydyma.
Ktoś kiedyś powiedział że podstawą socjalizmu jest demokracja i to właśnie zawodzi.

Paweł rozumiem rozgoryczenie Krzyśka, ryjemy w ziemi i oborach i w porównaniu do tego co osiągnęli w ciężkich czasach nasi przodkowie to mizeria zupełna, ale różnica jest taka że oni dostarczali na rynek gdy brakowało my dostarczamy gdy każdy chce sprzedać. Pszenica, paliwo, mleko, nawozy, mięso ceny inne, inna rzeczywistość.

Sarast masz na myśli fabrykę ursusa w Gorzowie?

935

Sarast prawdę pisze bo żeby obiektywnie ocenić to trzeba byló to samemu przeżyć tamte dni  i doświadczyć cudownego życia pod opieką komunistów i towarzysza Breżniewa z Moskwy i 200  tys armię zołdakow z ZSRR  W Świdnicy byla dywizja  sowiecka  kradli   nasze i okradali samych siebie  żeby żyć  bo też mieli taki dobrobyt pod rzadami bolszewików  A co do oprawców z SB  myślę że ich tęż spotka sprawiediwość niech się tylko wladza zmieni  bo poki  co  to porozumienie z Magdalenki daje im wolnośc i wszystkim autorom stanu wojennego  wraz z Jaruzelskim na czele -

936

Poczekajcie jeszcze kilkadziesiąt lat a zobaczycie co z Polski zrobi Unia ! Może my nie dożyjemy ale nasze wnuki będą" niewolnikami,parobkami " niemców ,francuzów ,albo angoli  i komunizm to będzie pikuś do tego .Piłsudski dla jednych zdrajca a dla drugich bohater i tak jest z Jaruzelskim oraz PRLem i każdy ma rację .     A racja jest jak Dupa,  Każdy ma swoją !!!

937

zdrowia koledze dużo życze i trochę jednak optymizmu .pozdrawiam

Leszek   dla kolegów'

938

Koseś masz + ode mnie co do komunizmu to byłem w tedy dzieciak ale pamiętam dobrze co mówili dorośli i zdania nie zmienię. Koledzy o poglądach solidarnościowych, gdyby tak wygłaszaliście u mnie na wiosce czy w najbliżej okolicy swoje wywody to lincz ze strony słuchaczy pewny.

939

nie kozacz kolego .lincz ??????,gdzie ty żyjesz ???;Kingsajz: taki film kiedys nagrali  może sobie go obejrzyj to wyluzujesz .tak się wystraszyłem ze nie usnę.

Leszek   dla kolegów'

940

No to może Was troszkę uspokoić !? - jest taki wiersz " Bagnet na broń " - i tego po winniśmy się trzymać a nie nadstawiać głowy za byle jakich na górze -  królowie się kłócili a pod władni ginęli ...