Temat: ZT 303+HTS 100.27 w służbie straży pożarnej

http://imageshack.us/a/img145/7756/zt4742vz65xow.jpg
http://imageshack.us/a/img27/7307/zt473ej9dhf5w.jpg
Z takim zestawem żaden pożar nie straszny big_smile

2

Odp: ZT 303+HTS 100.27 w służbie straży pożarnej

w czynnej służbie ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

3

Zgadza się smile

4

No cóż    z pola    do pożaru  w OSP   - chyba  pierwszy  forsz  w slużbie  pożariczej  na tym forum- brawo !!!

5

ktoś już wstawiał takie fotki, pomysł świetny zawsze lepszy niż nic.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6

Z innej beczki ale trochę na temat. Kiedyś był wywiad z gościem, który opatentował dziecinnie prostą rzecz: pompę strażacką zapinaną na TUZ i napędzaną WOM-em z dowolnego ciągnika. Wynalazek wydawałoby się bardzo przydatny, dający spore oszczędności gminom i pozwalający na zapewnienie bezpieczeństwa pożarowego w każdej wiosce. Z jakichś powodów spotkał się z bardzo chłodnym przyjęciem ze strony wójtów. Chyba stanowił zbyt wielkie zagrożenie dla OSP.
Ale biorąc tak na zdrowy rozum to pozwoliłoby to chyba o wiele szybciej zacząć akcję gaśniczą niż bieg do remizy, odpalenie (szczególnie zimą) starego Stara lub innego cudu techniki RWPG, napełnienie go wodą i dojazd do pożaru.

...jak mawiał Sofronow.

7

woda w beczce musi być cały czas garaż jest ogrzewany tylko wsiada się w stara odpala i jazda.

8

Krzychy tyle teori a praktyka bywa różna. w mojej wiosce strażak handlował paliwo z motopompy i pech chciał że u niego sie paliło.

Rolnik z powołania:-)

9 Ostatnio edytowany przez krzychu (2012-12-19 15:54:55)

ja akurat tym starem czasami jeżdżę na akcje big_smile to wiem jak jest

10

U was może i tak

Rolnik z powołania:-)

11

Pajej napisał/a:

Krzychy tyle teori a praktyka bywa różna. w mojej wiosce strażak handlował paliwo z motopompy i pech chciał że u niego sie paliło.

Pajej powoli się to zmienia i poprawia się na lepsze, nie ma jak kiedyś olewki na wszystko są przepisy są kontrole i świadomość ochotników że może akurat się u niego palić i co wtedy?? Chociaż dość często jest tak jak mówisz.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

12

nasza straż istniej na papierze czasami się zejdą i piwo wychleją. sprzęt się rozpadł pojechał na złom i tak by nie odpalił.
Takich przykłdaów w okolicy było by kilka.  Szkoda, ale nie można tu mówić o winie wójtów i burmistrzów. Jak się ma pijaków nie strażaków to nie ma o czym mówić. W okolicznych wsiach nie ma już żuków, jak stoi star  czy jelcz to ma ciepło, we wsi obok mamy samochód ratownictwa drogowego i nowe iveco wielkości jelcza do gaszenia. w akcjach gasniczych biorą czynny udział również kobiety strażaczki. A "moje "bezzębne pijaczki" się dziwią  i patrzą co by to podpieprzyć.
Generalnie w okolicy dzieje się coraz lepiej w tym temacie....

13

u nas jest dobry komendant potrafi wszytko załatwić jak to się mówi drzwiami go wygonią a on oknem wejdzie wink

14

chyba niechcący włożyłem kij w mrowisko.... wink

...jak mawiał Sofronow.

15

Teoretycznie samochód strażacki stoi gotowy do wyjazdu, z wodą, napompowany (podłączony pod kompresor) i czeka tylko na kierowcę... z praktyka bywa różnie, ale tak jak przedmówcy pisali idzie lepsze... smile

16

a propo sprzętu byłem rok temu na przetargu na ładowarkę w nowogrodzie bobrańskim stał tam szpaler nowiuteńkich 266 miały przejechane po 300 kilometrów!! szły na przetarg cena wywoławcza 8 tysięcy jak to jest że wojsko pozbywa się takiego sprzętu  z ZNów za funt kłaków a po poligonach jeżdżą starymi rupami? Dlaczego nie przekażą maszyny OSP? to jest chore.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]