Temat: Rolnictwo ekologiczne jak to się robi?
Jedyne wymiar rolnictwa ekologicznego jaki widziałem dotychczas to jabłonie i orzechy czyli suche kikuty wystające z buszu.
Mnie zastanawia co siejecie i jak? Jak wygląda cała uprawa np jęczmienia jarego jaka orka, jakie zabiegi, jaki zbiór, norma wysiewu?
Czy uprawiacie rzepak? jeśli tak to jak to robicie? Czy w uprawie są takie cuda jak zioła? kminek, koper, warzywa?
okopowe?
Jak wygląda plonowanie roślin w ekologi np na ziemi 4klasa, powiedzmy kompleks żytni dobry.
na jaki plon żyta można liczyć? pszenicy, łubinu, gryki, jakaś walka z chwastami?
Jak wygląda zbyt, towar jest poszukiwany czy tak jak z konwencjonalnymi uprawami, jak wyglądają ceny np pszenicy do ceny konwencjonalnej konsumpcji?
I koszty jakie ponosicie, czyli ile paliwska idzie na ha? ceertyfikaty i ewentualna otoczka wmogów UE? bo podejrzewam że sporo tego schodzi.
Chciałbym wiedzieć wszystko w tym temacie.
czy drugi raz weszlibyście w ekologię?
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]