Odp: prawo jazdy kat. T
Cytowałem ustawę PRAWO O RUCHU DROGOWYM i wg tej ustawy pług półpodwieszany i talerzówka na kołach i agregaty i wszystko co ma swoje koło, lub koła, jest bez silnika i jest doczepiane do innego pojazdu jest przyczepą. Wyróżnia się tylko przyczepy lekkie do 750kg i resztę.
Nie podawaj mi za ekspertów instruktorów i milicjantów, bo to marni fachowcy, zwłaszcza ostatnio.
Maszyny rolnicze możesz ciągać ale zawieszane, na wszystko co ma koło na którym jedzie jest pojazdem czyli przyczepą niezależnie czy ma adapter, czy go nie ma, czy jest to opryskiwacz, siewnik, prasa. Jako maszyna nie podlega obowiązkowi rejestracji, ale ma mieć światła, hamulce, porządne opony i spełniać normy bezpieczeństwa. Zadzwoń w tej sprawie do ITD tam Ci wytłumaczą, bo jak spotkają Cię na drodze, to tak Ci wytłumaczą, że bardzo długo będziesz pamiętał to spotkanie.
ciągnik rolniczy jest to pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych
1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.
W WK poinformowali mnie, że wszystkim co nie jest zarejestrowane jako przyczepa mogę jeździć ciągnikiem na kategorii B. Jak to w końcu jest? I czy informacje uzyskane w ITD będą sprawdzone na 100%?