61

Odp: prawo jazdy kat. T

MAREKPE napisał/a:

Cytowałem ustawę PRAWO O RUCHU DROGOWYM i wg tej ustawy pług półpodwieszany i talerzówka na kołach i agregaty i wszystko co ma swoje  koło, lub koła, jest bez silnika i jest doczepiane do innego pojazdu jest przyczepą. Wyróżnia się tylko przyczepy lekkie do 750kg i resztę.
Nie podawaj mi za ekspertów instruktorów i milicjantów, bo to marni fachowcy, zwłaszcza ostatnio.
Maszyny rolnicze możesz ciągać ale zawieszane, na wszystko co ma koło na którym jedzie jest pojazdem czyli przyczepą niezależnie czy ma adapter, czy go nie ma, czy jest to opryskiwacz, siewnik, prasa. Jako maszyna nie podlega obowiązkowi rejestracji, ale ma mieć światła, hamulce, porządne opony i spełniać normy bezpieczeństwa. Zadzwoń w tej sprawie do ITD tam Ci wytłumaczą, bo jak spotkają Cię na drodze, to tak Ci wytłumaczą, że bardzo długo będziesz pamiętał to spotkanie.

ciągnik rolniczy jest to pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych

1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.

W WK poinformowali mnie, że wszystkim co nie jest zarejestrowane jako przyczepa mogę jeździć ciągnikiem na kategorii B. Jak to w końcu jest? I czy informacje uzyskane w ITD będą sprawdzone na 100%?

62

Zażądaj tego na piśmie, albo złóż zapytanie na piśmie i czekaj na pisemną odpowiedź. Jak dostaniesz to co chciałeś woź to przy du... . W razie kontroli może pomoże, choć nie obiecuje...
Ja na dzień dzisiejszy walcze ze starostwem o zezwolenie na przejazd pojazdem nienormatywnym. Jest coś takiego specjalnie dla rolników wymyślone, ale w starostwie nic o tym niby nie słyszeli i odsyłają to do ITD, to do GDDIA i tak w kółko. Myślę że uda mi się to na przyszły rok wytarmosić...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

63

Bamreras ,z 2 lata temu też pytałem w swoim starostwie o takie pozwolenie no i pan kierownik WK powiedział że oczywiście nawet wystawi od ręki,ale:wydają tylko pozwolenia jednorazowe czyli na przejazd np ciągnika z agregatem (wg niego wszystko co ma więcej niż 2.75 m. wymaga takiego zezwolenia) z mojego gosp. do sąsiedniej wioski w godzinach tych i tych,powrót tegoż ciągnika wymaga kolejnego pozwolenia,Koszt jednego pozwolenia to bodaj ok 70pln ale moge już nie pamiętać dobrze.Kierownik sam stwierdził że to chory wymysł no i na wtedy nie miał wydanego ani jednego takiego pozwolenia bo jedynie ludzie o to pytają i tyle.

64

chyba w innej Polsce żyjemy.....
Nie słyszałem o takich problemach w mojej okolicy.
Przepis jest niedorzeczny, bez sensowny...
Wyobraźcie sobie coby było gdyby każdy rolnik chciał taki papier za każdym razem kiedy jedzie w pole. Mój pług i opryskiwacz jest węższy a na resztę ....70pln do trybunału z tym...
Nie przyjąłbym mandatu za jazdę bez pozwolenia.
W świetle prawa tegoroczna akcja zniwna musiała by wyglądać tak.
Wstaję rano patrzę na pogodę. No ma nie padać ale może...
Ubiram się w gajerek czekam na schodach domu aż doschnie ziarno. No już prawie suche . Siadam w samochód do starostwa. TAm spędzam godzinę druga godzina na jazdę......
Wracam pada.....

65

pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;

pojazd specjalny - pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji;

3. Pojazd niewymieniony w ust. 1, przyczepa motocyklowa oraz przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny jest dopuszczony do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art. 66.

Co to jest przyczepa specjalna przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy? Czy wszystkie maszyny rolnicze na kołach są przyczepami specjalnymi?

66

co do tych pozwoleń to sprawa według przepisów wygląda tak, iż starostwo powinno wydać pozwolenie na czas nieokreślony na przejazd pojazdu nie normatywnego, o szerokości do 3,5m, a wysokośc i długość, oraz naciski na oś i inne parametry nie zostają przekroczone. W pozwoleniu tym powinien być opisany ten pojazd, lub zespół pojazdów co do rodzaju i szerokości (np ciągnik rolniczy Fortschritt o nr rej XXX XCXXX wraz z "maszyną rolniczą, towarzyszącą o szerokości max 3,45m...). Z tym że w starostwach w WK nie wiedzą nawet o tym przepisie, a co dopiero o wydawani zaświadczeń.
Oloe34 na pewno mu chodziło o standardowe , a nie o to...o którym ja właśnie mówie...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

67

koledzy a jak to dokładnie jest z tym T jak się ma B to trzeba iść na cały kurs na T czy tylko na egzamin ? pytam bo pamiętam jak dawno temu mój wujek szedł na T to tylko na egzamin bo B już miał wcześniej i kursu na T nie robił . Mogłem coś pochrzanić w zeznaniach ale mały w tedy byłem i mnie to nie interesowało za bardzo.

68

Cały kurs robisz od nowa. Gdy rok temu robiłem B+T to też myślałem, że przepisy i wszystko jest takie samo, lecz nie. Na T dochodzi ci BHP, parę innych pierdółek i dodatkowa książka do nauki na T: zachowanie na drodze, długości zestawów bla bla.....
Jak trafisz na spox gości w szkole jazdy, to płacisz za całość kursu, ale jeśli czujesz się na siłach to omijasz wykłady, od razu zdajesz wewnęrzny, potem parę godz. na placu i na egzamin. A reszta to tylko i wyłącznie szczęście, bo właściwie egzamin sprawdza to, czy masz je w dniu zdawania czy nie lol

69

Krzychu jak masz kat B to zrób sobie do tego E taniej, łatwiej cofać samochodem z lawetą na egzaminie niż traktorem z przyczepą, a efekt ten sam nawet większy bo busem z lawetą na kat T nie pojedziesz.

70

e to dam se spokój, mam b i c to mi starczy wink

71

Kolego, osobiście zamiast T mam B+E. Poza tym że w moich stronach rzadko który ośrodek prowadził T, to jakoś wolałem ciepłą wiosną jeździć wygodną klimatyzowaną osobówką. Fakt musiałem ponownie uczyć się testów z kat. B i zdawać wewnętrzny w szkole jazdy, ale do tego wszystkiego wynegocjowałem upust na kat A, tak więc prawie że jedna nauka przepisów. Osobiście na Twoim miejscu z kat B i C celował bym  by zrobić kat C+E co by pozwalało na prowadzenie pojazdów z danej kategorii jak i kat B+E i T.  Wiadomo większe koszty i więcej nauki, ale takie rzeczy robi się raz w życiu (chyba że zabiorą tongue ).

72

w sumie też nie mam T  a się jeździ do czasu ... ale ostatnio poważnie myślę o  prawku na Ciągnik ...  właściwie to jak  zrobił bym E i można śmigać ciągnikiem z 2 przyczepami ??  czy tylko jedna ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

73 Ostatnio edytowany przez Andrew (2012-12-30 15:53:59)

http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogowy, … acy,6.html wychodzi na to, że gdy się ma B+E można z jedną przyczepą, a na T - z przyczepami. Zaletą zdawania prawa jazdy na kategorię T jest stała trasa egzaminu np. w porównaniu do C+E przynajmniej było tak kilka lat temu.

74

O i le wiem to w dowodzie ciągnika pisze jaki ciężar można ciągnąć (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi ) co do prawka to na kategorii B można jeździć z wszystkim z wyjątkiem  przyczepy ale już z przyczepą do balotów ( przerobionej  np. ze zbierającej ) można , kombajnem po szosie można ale w polu już trzeba mieć uprawnienia na kombajn z rozrzutnikiem czy fasą 10 ton też - cała różnica to przyczepa i tyle ...

75

to jest dośc dziwne ... ile kosztuje jedno i drugie prawko czyli kat B   lub kat. T

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

76 Ostatnio edytowany przez grześ67 (2012-12-30 19:39:20)

Andrew przeczytaj dokładnie fragment skopiowałem z tekstu który zaznaczyłeś
[3. Prawo jazdy:]

[kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;]
    [kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;]
    [kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;]
    [kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami).]

Ostatni podpunkt wyraźnie mówi że w przypadku ciągnika odnosi się do dwóch przyczep bo to jest jedyny pojazd (poza pojazdem wolnobieżnym) który może ciągnąc dwie przyczepy

77

Miałem na myśli kategorie B i użycie tej kategorii  w rolnictwie - fakt

78

Mój błąd faktycznie B+E = ciągnik + przyczepy, nie doczytałem na co pozwalają uprawnienia. Z tego wychodzi że B+E to nie głupi zestaw dla rolnika, jak ktoś nie ma ciężarówki w gospodarstwie to spokojnie wystarczy.

79

Kat T w zależności od ilości podejść kosztuje +/- 1100 zł.

80

u mnie kat t kosztuje 1600zl i do tego poprawki jak by byly

Fortschritt zt 423 a razy 2