121

Odp: Ursus C-360

zaś ja kiedy pół roku temu kupowałem nowe zestawy to w sklepie śmieli się z krotoszyna mówiąc że tego chińskiego gówna w ogóle nie zamawiają żeby dobrego imienia nie stracić.
Jedynie oryginał ursus chełmno.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

122

we wrześniu robiliśmy remont silnika i skrzyni biegów w 60 tce, remont by sie przeciągnął na zimę ale posypała się zębatka w skrzyni od 4 biegu i mus był robić. o kosztach lepiej się nie wypowiadać bo to tylko skarbonka, za części do skrzyni poszło ponad 1 kzł  (kzł - tysiak) silnik kosztował coś kolo 3,5 kzl
wał był nominał ale na głównym złapał dopiero drugi szlif, reszta pierwszy, szlif 170 , 100 za każda głowicę, i za osadzenie tulejek w korbowodach kolo 30 , zestaw naprawczy firmy Mahle niecałe 200 za jeden komplet, jedyne co nie wymienione to rozrząd ....  ostatni  remont silnika byl robiony 13 lat temu a skrzyni jeszcze więcej, dodam ze większy ciągnik ( 385 ) pojawił się 8 lat temu, więc 60 przez 5 lat robiła wszystko .... mechanik solidny ( to on wykonywał poprzednie remonty także robotę robi solidną, na lata ) . pompa wtryskowa przykręcona, tak żeby wąchał paliwo i oby pożyła ta 60 jeszcze trochę bo kolejnego remontu już nie będzie , od razu na żyletki pójdzie

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

A ja jestem zadowolony ze swojej. Zrobiłem w zakładzie remont silnika 1000mth zrobiła. W tym roku jeden wałek w zwolnicy i pompa wtryskowa się rozleciała. Kosiłem jednorzędówką 10h spaliła 40-45 litrów. Jak zakładasz dobre części jeździsz jak chinole ciągle sie psuje. Jesli chodzi o awaryjność to 385 mniej trwała. Tam grzebie cały czas. U mnie dopóki mnie nie będzie stać na ciągnik pomocniczy nówke to zostaje i jak znam życie z 10 lat będzie to trwało.

124

Witam,mam problem z hydrauliką c-360,ma założonego tura,rozdzielacz po regeneracji,pompa nowa czeska wzmacniana,zawór przy pompie nowy,przystawka do pompy nowa.Po zrobieniu tur ma siłę tydzień,a póżniej słabnie,rozwala łożyska w przystawce lub wypycha oringi w pompie i tak na zmianę .Usunę usterkę i za 2 lub 3 tygodnie to samo,co jest nie tak.Może założyć odrębną hydraulikę z wałka bo ręce opadają?

125

ciekawa sprawa, ojciec miał taki problem i miał dorobione pierścienie stalowe podtrzymujące uszczelki w pompie nie jest to rozwiązanie problemu ale doraźnie ratuje sprawę.

ja też mam pytanie; czy silnik od 7011 będzie bezproblemowo pasował do sześćdziesiątki?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

126 Ostatnio edytowany przez bamreras (2013-01-08 15:57:11)

jak tak robi to przejście oleju jest gdzieś przytłumione. daje 90%że w rozdzielaczu coś kuleje.
widziałem patent z podpięciem się z zasilaniem tura  bezpośrednio za pompą (jest taka możliwość w dolnej pokrywie - przystawce). tylko na zasilaniu tura trzeba dodatkowo zawór założyć bo inaczej podnośnik nie zadziała...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

127

najlepiej zobacz jakie masz ciśnienie, skombinuj zegar i pod szybkozłącze. A ten rozdzielacz gdzie regenerowali? Ja kilka lat temu dałem rozdzielacz na wymiane do tucholi, pompę kupiłem nową wzmocnioną o większym wydatku wraz z zaworem też w tucholi. Minęło już kilka lat a traktor chodzi z turem codziennie i odpukać wszystko jest ok. Może coś Ci się przyblokowało i jest za duże ciśnienie. A dawałeś jakieś podkładki na zaworze?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

128

Panowie wziąłem 60 do naprawy -> a mianowicie wymiana wałków sprzęgłowych, obu wałków od womu, ciągnik rozjechany, rozbebeszony, sprawdzenie sprzęgła (rozebranie), zdjęta pokrywa skrzyni biegów, podnośnik do zrobienia (prawdopodobnie rozdzielacz???), wymieniony wałek pedałów sprzęgła i hamulca (ten co przechodzi przez korpus skrzyni biegów).

Jak myślicie panowie ile zażądać za robocizne (pomijając ceny części)?

129 Ostatnio edytowany przez Igor_z1 (2013-01-08 16:41:49)

bierz jak najwięcej , przy obecnej jakości części usługodawca może Cię dość często odwiedzać na poprawki wink

A swoją drogą, co tam się działo, że wymiany wymaga wałek pedałów ???

...jak mawiał Sofronow.

130

przy jednej 60 widziałem inny patent założona przystawka na wom od trolla z pompą zbiornik oleju i podłączony pod to tur i wspomaganie kiery i takie rozwiązanie wydaje mi się rozsądne jak ktoś dużo pracuje turem u mnie chodzi sporadycznie i tylko albo pompę albo jej napędy wymieniam bo nie wytrzymują

131

I tak najlepszym patentem w C-360 jest możliwość "puszczenia" pompy przez V bieg skrzyni biegów.

A co do pompy to mój znajomy ma taki patent w swojej C-330 - do tura dokłada na WOM pompę od Białoruśki budowlanej.  Wpina się w rurki rozdzielacza, i pompa pracuje na obiegu standardowej pompy.

...jak mawiał Sofronow.

132

u mnie na oryginalnie założonej pompie pracuje codziennie i wszystko jest ok. big baga 600 kg podnosi na małym gazie. Moim zdaniem zakładanie dodatkowej pompy, zbiornika itd to tylko zbyteczny wydatek pieniędzy bo ładowarki z 60 i tak nie zrobisz

E 516 na części
Telefon 695 076 269

133

Witam, przedstawiam na zdjęciach podgrzewacz do C-360 własnego pomysłu. Grzałka wkręcana w rurę 1 1/4 Cala, pobieranie płynu z węża dolnego od chłodnicy, wstawiona rura calowa w niej przewiercony otwór fi-20 i wspawane kolanko nyplowe 1/2 Cala połączone do rury z grzałką za pomocą gotowego wężyka 1/2 Cala o większym przekroju w środku. Tam gdzie wkręcana jest grzałka wstawiony jest trójnik z wyjściem na 1/2 Cala wstawiony jest tam zawór kulowy a następnie nypel połączony jest do tego wąż który stosuje się do ogrzewania podłogowego. Wąż doprowadzony jest do kolektora wodnego w którym przewiercony został otwór i wspawane zostało kolanko nyplowe do którego podłączono wąż. Moc grzałki 2000 W, trzeba wymontować termostat w celu krążenia płynu. Zawór kulowy 1/2 Cala jest po to aby latem go zamykać a płyn krążył przez chłodnicę nie omijając jej. Płyn w silniku podgrzewa się grawitacyjnie tzn. zimny pobierany jest z chłodnicy a podgrzany płynie na kolektor wodny podgrzewając tuleje a następnie chłodnicę. Przy temperaturze -12 podgrzewanie ok. 15 Minut. Dodam jeszcze że wymieniłem przewody z klemami na akumulatorach bo były zaśniedziałe w środku i wymieniłem tulejki w rozruszniku. Częstym błędem jest zalewanie rozrusznika wodą w trakcie mycia Ciągnika. Zawsze zakładam worek na rozrusznik gdy myję Ciągnik. Po usunięciu tych usterek i zamontowaniu grzałki w trakcie mrozu ciągnik odpala jak benzyniak. Pozdrawiam
http://img842.imageshack.us/img842/2770/dscn0671a.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/8687/dscn0670xy.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/1616/dscn0669on.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/1215/dscn0668p.jpg
http://img850.imageshack.us/img850/5043/dscn0667a.jpg
http://img846.imageshack.us/img846/9520/dscn0666a.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/8693/dscn0665v.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/2459/dscn0664i.jpg

134

Bardzo ciekawe rozwiązanie - a czy latem po zamknięciu zaworu  silnik  sie nie przegrzewa  ?

135

grzałka z czego jest zastosowana ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

136

Na moje oko to chyba  z parnika elektrycznego ?

137

Typowa grzałka jak w boilerze, mam taką samoróbkę i leży. Na szczęście nie muszę już jej używać, bo kupiłem Audi, ale gdy Ford stał pod domem nieraz z przedłużaczem leciałem smile  Koszt ok35-40zł, pomysł uniwersalny i bardzo efektywny.

138

Dlatego jest nad grzałką zawór 1/2 cala,aby silnik się nie przegrzewał i jak nie ma mrozu to się go zamyka.Grzałka kupiona w sklepie hydraulicznym ok.38 zł jak większość części ,koszt ok 150 zł odpalanie silnika w mrozie bezcenne.Pozdrawiam.

Ja nie widze sensu kombinowania akurat przy 360. Miałem kilka lat temu na płynie -20 i zagadała. teraz jak wprowadzili szybkoobrotowe rozruszniki to jak silnik na chodzie to musi palić. 385 to już zupełnie inny temat.

140

Nie wszystkie c-360 lekko palą ,chociaż silnik jest dobrze zrobiony,a szybkoobrotowy rozrusznik jak będziesz długo kręcił to za długo nie pożyje.Ja tak zrobiłem,a nikogo nie zmuszam.Pozdrawiam.