361

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

Dobrze Fenol piszesz. Gniotownik to podstawa. Znajomy Kosi u nas JD sieczkarnią 5720 chyba.. No i nie miał zrobionego Gniotownika.. co z tego wynikało ? nie pocięte liście, nie rozdrobnione ziarna ( 60% nie pocięte ).. a ostatnio jak kosił ja patrze coś mi ta dziwnie QQ wygląda. Podchodzę do kierowcy mówie Ty co on zrobił że taka QQ aż jak mąka zrobiona ? A on mówi aa Zrobiło się Gniotownik to teraz ładnie tnie.. Ot i cała filozofia

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

362

ten co u mnie tnie ma gniotownik i ch*ja z tego i tak całego ziarna od cholery...

363

kiedys byla fortschrittka na allegro z gniotownikiem podobno dobrze ciela i byla drobna sieczka w moim rejonie juz nikt nie tnie fortschrittka kuku tnom same jaguary wpada firma na pole maszyna i do niej trzy albo cztery traktory z rozrzutnikami oczywiscie t088 i klada srednio 4h na godzine a od hektara brali w tym roku 700zl i jaki tu jest sens najmowac niemke do koszenia traktory przyczepy porzyczac i sie martwic ze cos tam a sieczke to ci zrobia taka ze musimy szypom nakladac bo przez widly przeleci a ziarna to calego nie znajdzie sie

Fortschritt zt 423 a razy 2

364

tylko u mnie biorą 500 od hektara za samą sieczkarnie a gość coś mówił że w przyszłym roku mniej jak 600 się nie weźmie a ja chce wsiać może ponad 7 hektarów kukurydzy to prawie pół wartości fortschrittki  zapłacę za koszenie. plus nająć kogoś jeszcze do wożenia bo tak tym zapierd**a że w 4 nie idzie zdążyć z wożeniem.

365 Ostatnio edytowany przez Łukasz8468 (2013-01-23 21:37:15)

ale fortschrittem to i tak szybciej i taniej jak 1 rzędówką

,, jaką masz tą sieczkarnię E 281 E? czy C?
Z jakiego jesteś powiatu staruszek rozgląda się za
fortschrittką."czym różnią się te 2 modele

366

krzychu napisał/a:

to sianokiszonki nie ma co nią ciąć ? acha i chyba gdzieś za 10 do 12 tysięcy coś kupię patrząc po allegro.

u mnie spułdzielnia produkcyjną cieła sianokiszonke z 2 pokosów z 200 ha i bili bardzo zadowolenia a kosili ją może 10-12 lat ale od tego sezonu kupili coś innego ale nie nowego

367

Szybciej i taniej nie znaczy lepiej.

368

tak ale zadajmy sobie pytanie którą sieczka będze lepsza po jednorzędówce czy po fortschritt

369

koledzy macie jakiś pomysł jak ciągnikiem przetransportować forszajke ??

370 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-01-23 23:25:24)

niskopodwozie od koparki albo sztywny hol z tyłu, zamiast siłownika skrętu to krótki drążek do tego sztywnego holu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

371

Kuzyn latem sprzedał sieczkarnie to gość co ją kupił pojechał na kołach ponad 100km bez hamulców.

372

na kołach odpada. O tym sztywnym holu słyszałem. Może macie jakieś zdjęcia takiego ustrojstwa?? Kuzyn kiedyś Bizona 400km ciągnoł Starem 200 ale podobno miał oryginalny hol właśnie z jakimś drążkiem

373

Weż belkę zapnij ją w zaczep do przyczep puknij podnośnikem w górę i nitro do chałupy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

374

dorób sobie tzw. śnice rozepnij siłownik od skrętu podczep pod zwrotnice i zapinasz za ciężarówką i jedziesz jak z przyczepą

375

http://otomoto.pl/mengele-sf-5200-nie-p … 53501.html
albo coś takiego, wygląda na ładną tyle że nie ma podbieracza ale za dobre pieniądze też można dokupić, taką spokojnie byś mógł Krzychu jechać na usługi po sąsiadach

E 516 na części
Telefon 695 076 269

376

maszyna ładna ale cena jeszcze lepsza... tyle kasy na wydanie nie mam niestety.

377

Ja osobiście ze swojej forsznity jestem bardzo zadowolony, jakość sieczki nie jest może mega super idealna( jak pisał fenol, gniotownik załatwiłby sprawę), mam w mojej założoną wannę z tarką, oraz przyspawany pod każdy nóż cep od młocarni, dodatkowo heder z dziobami(to ogłoszenie sieczkarni za 9 tysi z tym hederem to jak promocja w tesco wg mnie) i dużo poprawiła się jakość sieczki, do tego dochodzi niskie wg mnie spalanie, którego za chiny ludowe nie mogę porównać z innymi sieczkarniami. O kosztach napraw  nie wspomnę, noże do mojej 600, do JD  znajomy kupował kpl. 4000. kiedyś zbierałem nią trawę to też szła nieźle, ale wiadomo, wtedy jest dodatkowy bak do zalania z którego szybko ubywa, no i oczywiście ryzyko cynka na nożu też wysokie. Co do urazu spowodowanego leżącymi kolbami na polu i wywrotami, to też to przerabiałem, problem rozwiązał się sam wraz z dziobami. Na koniec pytanie, Czym się różnie E od C?

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

378

różni się, silnik ma 220 koni, inny posuw, klapka na klapce rury przy wyrzucie, tyle słyszałem i przeczytałem sam na oczy nie widziałem, E to ostatnie wypusty cena też odpowiednia.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

379

220 koni -to jaki tam był silnik? 6 rzędówkę doładowali czy V8 od 516/517 wstawili?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

380

A nie czasem Deutz-a albo Mercedesa , bo w ostatnich czyli Maral były właśnie takie