361

Odp: Kupno ciągnika

zaorak  z ciekawości   skoro  wydasz 90 tys to ile ten zetor cię kosztuje ??  wnioskuje że nie tylko zetora bierzesz??    ile unia wraca?? dokąłdnie dajmy na to ciągnik  200 tys to  ile unia... ?  pomyślałeś o servisie  przez 2 lara >>  ?? to też nei 500zł   
jakoś na moje oko mało podałeś .. wg mnie co najmniej  70% ceny zakupu  jest po stronie kupujacego ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

362 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-01-27 20:09:27)

Zorak racja ale wszystko w granicach rozsądku, jeśli brać nowy sprzęt to taki na jaki faktycznie stać i będziesz w stanie go utrzymać i pozostanie pieniędzy na normalne życie a nie tylko spłatę maszyn. Przykład: gościu ma koło 100ha i ma 3 ruski (80,90,130km) Forsza 516 i sprzęt zachodni używany ale w dobrym stanie. Wszystko ma na czas porobione. Całe obejście i dom super. Zawsze go stać (finansowo i czasowo) na jakiś dłuższy wyjazd a znowu drugi gościu ma coś koło 130 ha i 3 John deere od nowości, nowego Claas tucano, opryskiwacz Lemken, Agregat lemken itd i zanim on pomyśli żeby jechać na pole to tamten ruskami wraca z pola bo już po robocie a z czasem to u niego tak że nie ma kiedy herbate wypić i tylko kombinuje jak wszystko popchnąć żeby spłacić ten sprzęt. Ja jak zacząłem gospodarzyć, zanim założyłem rodzine to wydatków poza nią nie było to co chwila kupiło się jakiegoś klamota ale teraz jak jest żona, dziecko lada czas przyjdzie na świat to już ładowanie wszystkich pieniędzy tylko w gospodarstwo odpada bo rodzina wiadomo najważniejsza. Oczywiście gospodarstwo daje utrzymanie rodzinie ale nie może być że kupie nowy traktor a nie będzie kasy na rodzine. No wolę porobić starszym sprzętem ale ważniejsze żeby w rodzinie nie brakowało niczego

E 516 na części
Telefon 695 076 269

363

Wojtas vat odlicza i masz 77 % netto z tego jeśli ma ponad 50% ONW zwrot jest 60 % ceny netto jeśli nie to 50 % możę sobie jeszcze doliczył młodego rolnika

364

Wracam honor ...ja cały czas   rozważam  bez Vatu ...  czyli że jeste na ryczałcie ...   jakoś na Vat boimy się wejsc

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

Koło mnie jest facet co jak przyszedł PROW kupił NH i cały sprzęt od pługa przez agregaty po kosiarki, przyczepy. Porobił tym rok czasu. Spadła cena zboża a bank domagał się kasy, przez 2 lata miał orzechy teraz sieje proso, zeby z dopłat uciułać na raty. Dopóki nie było nowego traktora miał najlepiej uprawione pola i plony najlepsze w wiosce. Ale jak tylko okazało się że wszyscy "biorą z Unii sprzęt za pół darmo" to nie chciał być gorszy. Obok sąsiad jak orał 100 ha starą 385 tak orze dalej, tylko sie śmieje że po jego starym pługu i ciągniku zboże się opłaca a tamtem nie bardzo ma pomysł co dalej bo 5 lat musi poczekać zanim ten sprzet wypchnie żeby z długów wyjść.

366

Trzeba Inwestować w swój warsztat pracy ale nie Przeinwestować gdyż to prowadzi do upadłości ,w zeszłym tygodniu zlicytowali gościa za długi co o nim gdzieś pisałem ,co prawda miejscowi zachowali się z klasą i nikt z okolicy nie poszedł na licytację ale zjechało się ponad 60 samochodów i wykupili wszystko ,a niebawem komornik będzie przygotowywał ziemię na sprzedaż .Tak to jest jak na około 25ha. ma 98szt krów ,nowe: budynki ,teleskopa ,ciągnik ,paszowóz,dwie kosiarki ,.....i kupę innych maszyn prosto z fabryki .Komornik na rodzinę zostawiał mu 700zł miesięcznie a i tak nie dał rady spłacić .

367

własnie to  jest to koseś ...  paNstwo daje państwo odbiera ....   i to dwa razy ....   czasami jest mi szkoda tych ludzi co  ich licytują ... ale   warto z drugiej strony się dowiedzieć kogo maja licytowac i mu pomóc   czyli   kupić  coś od niego zanim komornik tego nie zajmie ..   przez co idzie kupić  za bardzo  konkurencyjne ceny 

ale panowie   Temat  schodzi  w inny kierunek smile   !! dawać oferty tym co chcą kupować   i tyle

368

Kolego Jamir ja nikogo nie chciałem obrazić tylko napisałem jak jest u mnie na wiosce i nie powiedziałem przecież że jestem najlepiej rozwinięty bo nie jestem kupuję 1 góra 2 maszyny na rok bo na więcej mnie nie stać. Ciebie może i stać na lepszy sprzęt na 5 h ale z tego co gdzieś czytałem pracujesz poza rolnictwem więc masz z czego dokładać a jak ktoś się utrzymuję z 10 hektarów kilku świń i krów to nie ma z czego inwestować w sprzęt.

369

racja Wojtas. Ogólnie polecam ruska. Tani sprzęt, przy czym silnik oszczędny, żywotny, a kabinie klimy nie ma ale jak ktoś chce to sobie sam zrobi ale za to jest szczelna i na jesienne prace w polu jest ok smile swoim w 3 lata zrobiłem 2000 mth i wiadomo parę pierdółek się trafiło ale koszt ich naprawy to śmiech na sali. Tak jak znajomemu w DF poszło coś z WOMem to zapłacił 10 tyś  i to dwa razy a w rusku kompletny kosz 900 zł. Fakt że może wom w rusku nie jest za masywny ale daje rade, ważne żeby nie dawać mu gazu jak wałek stanie bo moment i można by spalić taśmę

E 516 na części
Telefon 695 076 269

370 Ostatnio edytowany przez Pietia (2013-01-27 21:46:58)

Wojtas zakładając, że miąłbyś kupić ruska 90 km powiedzmy za 85 tys., jeśli się zdecydujesz i przejdziesz na VAT odliczysz sobie od tej kwoty 19 550 zł.
Pozostanie kwota netto 65 450 zł.
I od tej kwoty unia zwraca w zależności 50% to jest 32 725 zł.
Lub jak masz ONW na powierzchni ponad 50% gospodarstwa unia zwróci Ci 60 %  a ty dokładasz do inwestycji - Belarusa tylko 26 180 zł.
Pod warunkiem, że zdecydujesz  się przejść na VAT Urząd Skarbowy ma natomiast 21 dni na zwrot vatu

PS.

Lechu święte słowa Belarusem zrobiłem już ponad 1500 godzin dwie pompy wykończyłem turem (jedna sie wytarła obudowa) a 1025 ponad 600 godz. małe awarie sie zdarzają ale za jakie pieniądze

371

Pietia ale lepiej w skarbowym dać deklaracje żeby zrobili zwrot za 60 dni bo jak chcesz na krótki termin to mogą czasem szukać dziury w całym... Wiesz jak to jest jak chcesz szybciej kase... Ale teraz już chyba nie ma tego że jak jesteś na ONW to masz 60% zwrotu bo cięcia cięcia i jeszcze raz cięcia. A na Belarusa dostaniesz zwrot? Czy czasem uznają go że nie spełnia warunków modernizacji? Znaczy się gorsza emisja spalin itd...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

372

jeszcze co do inwestowania w gospodarstwo to my żeśmy zaczęli od modernizacji budynków gdy zlikwidowaliśmy świnie przerobiliśmy chlewnie na oborę a oborę ta co była wyremontowaliśmy tj. nowe drabiny, okna drzwi, wyciąg do obornika. do 2002 roku robiło się w polu tylko 60-tką i kosiło dwoma vistulami dopiero gdy spłaciło się kredyty na budynki powoli wziąłem się za park maszynowy sprzedając najpierw vistulę i kupując e512 a następnie ciągnik zt300...

373

Lechu jeśli ma świadectwo to tak to sa informacje od doradcy rozmawiałem z nim we wtorek.

374

Kupno ciągnika[nowego]-kupić nie kupić- oto jest pytanie.Znam to z doświadczenia.Około 10 lat temu zakupiłem na kredyt sporo używanych maszyn; drugiego Forsza 323,3xHL,pług 4-obrotka,gruber Lemken,agreg aktywny z siewnikiem 3M. i nigdy tego nie żałowałem a dla odmiany raz kupiłem nowy agregat upraw-siewny Unia-Grudziądz to postawiłem go w kącie bo kiedykolwiek na niego patrzę to porażka.Taki kaprys losu.Jedno jest pewne, żeby w polu dobrz i szybko zrobić potrzebny jest sprzęt [zrobisz dobrze-lepszy poln będzie,szybko-więcej czasu np. dla rodziny] ot i cała magia postępu.Teraz kupiłem nowy traktor o czym pisałem i też podparłem się kredytem z myślą że dam radę.Nowe to zawsze nowe a jak będzie porażka to zawsze można sprzedać i szybko zapomnieć.Jest taka prawda że inwestując w kupno maszyn lub pola zawsz możesz sprzedać,inwestując w budynki jak przeholujesz musisz się wyprowadzić.Każdy ma swojego mola ale trzeba mieć też wizję i umieć patrzeć w przyszłość.Dlatego życzę wam wszystkim optymizmu.

375

Pietia rok 2013 jest ostatnim na MTZ z TIR-3 dlatego się spiesz a ja jak dam radę to dołączę z MTZ 82 + tur.

376

Pawle masz racje ale jak kupis zna unie to niestety ale musisz 5 lat użytkować sprzęt i niektórzy przecholowali z inwestycjami

377

Panowie załużmy iż na Prow  kupuję ciągnik    oczywiście za swoje znaczy bankową kasę w 100%   kiedy mi prow   wraca niby tą połowę ??  bo to że Vat  do 3 miechów to już wiem

378

Jeśli masz ponad 40 lat i nie masz ONW to zwrot będzie 40% no i dolicz koszty na wniosek ok-6%,prowizja dia banku ok-2% i odsetki od kredytu komercyjnego ok-8%.Może w czymś się pomyliłem ale PROW to nie bajka.I jeszcz te kontrole.

379

wojtas napisał/a:

Co do cielaków ... mięsnego  ze świecą trzeba szukać ...   a jak się znajdzie byle jaki  to koszt  za tygodniowego  min 1000zł ...   o 100kg wole nie myśleć ...   jaka cena będzie ....
też myśleliśmy o  modernizacji  ale z czym do ludzi ??    zamiast tej modernizacji z tym  areałem  wole pchac się  w mikro makro przedsiębiorstwa lub  różnicowanie ..  otożyć jakiś zakłąd   mechaniczny    lub co kolwiek innego  ...  co  w przyszłości będzie  przynosiło zyski ...   a wtedy   myśleć o   

niewydostanieszsie  mówi z sensem  i z jajami .. myśli  o tym jak pieniądze mnożyć a nie jak je tracić smile  +

no widzisz ja właśnie mam to swoje mikro makro mam warsztat samochodowy   i co, robie 8godzin od 8 do 8 powiem Ci dlaczego mysle o cielakach, wychowasz to jest Twoje , tak wiem cena zbyt itd itd. za robote prosze sie o kase po dwa miesiące dobrze ze na częsci chociaz  zaliczki daja uwierz mi slodko nie jest obsługuje kilka flot z busami  floty mają po trzydziesci aut,  też szału nie ma, roboty jest,  kasa też jest- ale na zeszycie ot cały cukier naprawde trzeba sie dobrze nagłówkowac a co do ćielaków to u nas to samo za ładnym mięsnym trzeba dobrze sie nabiegać a cenę jaką macie za bydło i trzode  byki u nas po 7.60 +vat (o ile sie nie myle ) a trzoda po 4.70 plus vat

380

na swoim przykładzie:
pierwszy ciągnik, tura i kilka klamotów kupiłem z kasy którą od jakiegoś czasu zbierałem i to co mi brakowało dobrałem z linii MR czyli 1,5%. Z tej kasy odzyskałem tylko wielkość VATu. Kredyt na 5 lat. Jak dla mnie najlepsza forma inwestowania bo oprocentowanie śmiesznie niskie i można zaplanować spłatę do realiów gospodarstwa, nie martwimy się kontrolami. Jeśli w przyszłości będzie taka linia to na pewno jeszcze z niej skorzystam.
Obecne zakupy również ze środków własnych + pożyczona kasa + kredyt niestety obrotowy, ale po kolei. Planowany zwrot 60% netto i 23% VAT. Prowizja dla banku od zaciągniętego kredytu 1,5% i odsetki 7,7%. Jak wspomniałem mam trochę kasy swojej i wielkie szczęście że mogę pożyczyć od rodziny kasę na okres 3 miesięcy zanim dostanę zwrot z unii czyli nie biorę kredytu na te 60% a właśnie największe koszta generuje spłata odsetek przez te 3 miesiące zanim dostaniemy zwrot.
Panowie zapewniam was że każda wydana u mnie zł i każda inwestycja jest zaplanowana i dobrze przemyślana. Nie przemawiają do mnie wnioski że "sąsiad ma 100 ha i przeinwestował" - przykra sprawa ale to nie reguła. Nie stać mnie na maszyny za które zapłacę 400 tyś i dlatego takich nie kupuję.
Do wcześniejszych postów: tak mam w domu centralne, tak mam w domu łazienkę x 2, tak mam auto i żona też, tak co roku wyjeżdżamy na wakacje latem i zimą, tak mam czas na swoje hobby.
Wojtas, Pietia wyżej dobrze Ci wyliczył na przykładzie ruska że swoich musisz mieć 26 tyś a jak do tego sprzedasz stary ciągnik to swoich musisz mieś na prawdę nie dużo. Myślę że każdy ma tu swoje zdanie i nikogo się nie przekona do jego zmiany. Nie wałkujmy już tego.

gg 5118068