161

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

rudemenes napisał/a:

A czy słyszeliście coś, że od Nowego Roku rolnik vatowiec będzie musiał mieć kasę fiskalną ??
Kolega mi o tym wczoraj mówił, że jakoś mu nie wierzę ....

To prawda jak sprzedaż bezpośrednia przekracza 20 tys to musisz miec kase fiskalna. własnie wróciłem od księgowej

Rolnik z powołania:-)

162

Sprzedaż bezpośrednia - znaczy się dla "Kowalskiego" ??

163

Tak jaest ja sprzedajesz firmie to wystawiasz faktóre VAT
Mam do was pytanie bo chcąc przejść na vat musze "dostać" regon czy we wniosku trzeba wymyślić nazwe swojej firmy czy jak to jest???

164

nazwa firmy proponuję-Gospodarstwo Rolne Pajej itd,regon musisz mieć z Urzędu Statystycznego

165

Własnie sie tam jutro sie wybieram już sie wniosek drukuje

166

Mam juz dość twn wniosek jest głupi jak... nie wazne jest mi jeszcze cos potrzebne zeby dostac regon czy tylko wniosek??? pomózcie. a najlepiej opiszcie po kolei jak to sie załatwia

167

Od tego masz księgową żeby Cie przez to przeprowadziła! Za to bierze pieniądze...chyba...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

168

ja jakoś regonu nie mam..... a na vacie już 2lata.
ale w najbliższym czasie będę wyrabiał go bo chce telefon i internet na gospodarstwo wziąć a operatorzy regon wymagają (nie wiem  po co)...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

169

Pejaj - ja mam nazwę gospodarstwa.
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale jak ja przechodziłem na VAT, to najpierw musiałem pójść do Urzedu statystycznego - tam się wypełnia wniosek i od razu trzeba podać nazwę. Ta nazwa jest potem wiążąca do końca Twojej przygody z VAt. Od razu nadano mi nr REGON.Potem udałem się do urzędu miasta (właściwym dla miejsca położenia urzędu skarbowego) i zapłaciłem coś ok 180 zł.
Następnie z papierami z urzędu statystycznego i z potwierdzeniem wpłaty w urzędzie miasta poszedłem do urzędu skarbowego i złożyłem zgłoszenie (chyba druk NIP-3 - ale nie jestem do końca pewien!!!!! - nie mam przy sobie dokumentów). Co ciekawe - wniosek w urzędzie skarbowym musiałem wypełnić jako osoba (czyli Jan Kowalski, adres, Pesel) a nie jako gospodarstwo.

A czy jak sprzedaję sąsiadowi tonę pszenicy to nie mogę mu wystawić faktóry ??

170

Bendek napisał/a:

Od tego masz księgową żeby Cie przez to przeprowadziła! Za to bierze pieniądze...chyba...

księgowa to koleżanka więc mam zniżkę a jak wiesz darowanemu koniowi nie patrzy sie w zęby. Powiedziała ze mam jechać to GUS po regon resztę mi zrobi sama

171

ja właśnie odebrałem protokół z kontroli skarbowej...

172

Regon nam w GUS był wzór wypełnienia wniosku a i pani urzedniczka o dziwo niczego sie nie czepiała. Czy to urząd???

173

Kryzys idzie i urzędnicy będą coraz milsi w obawie przed zieloną trawką smile

174

E.. tam koseś, bo GUS nie generuje kasy dla budżetu, u mnie w miejscowości grasuje teraz US, czepia się o wszystko od godziny na kasie fiskalnej po remanenty... ale z kar US jest duży przychód dla budżetu...

175

Pajej napisał/a:

Czy to urząd???

Kiedyś byłem pracownikiem urzędu i z mojego biura nigdy nie wyszedł nie zadowolony interesant, a zajmowałem się dzierżawami gruntów gminnych, podziałami działek, numeracją domów - ogólnie gospodarką gruntami więc interesantów miałem masę. Każdy mógł liczyć na pomoc.
Tak więc nie każdy urzędnik to gbur, nie mniej jednak jest ich dużo jak w każdej grupie zawodowej - iluż znam rolników którzy utopili by w łyżce wody.

gg 5118068

176

Pajej napisał/a:
Bendek napisał/a:

księgowa to koleżanka więc mam zniżkę a jak wiesz darowanemu koniowi nie patrzy sie w zęby. Powiedziała ze mam jechać to GUS po regon resztę mi zrobi sama

No tak to jedź do GUSu i niech Ci wytłumaczą jak wypełnić druki, oni tez biorą pieniądze za to....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

177

do mnie dwie babki przyjechały, jedna spoko druga taka wredna i z zezem jeszcze smile Ta druga podpytywała co i raz o różne rzeczy itd... Musiałem pokazać ciągnik, tura i bańki w których trzymam paliwo, gdyż miałem faktóry z paliwa też wrzucone. Protokół robiła ta spoko babka i wyszło ok smile

178

Panowie  pytanie   moje jest takie ...
  czy z areałem 20ha  na papierze się opłaca przejśc na Vat ??
po drugie będąc na Vacie i mając swoją koparko ładowarkę ...  i wykonując usługi  można  wystawiac np jakiejś Firmie  fakturę Vat ??    i wtedy  jak ja wystawiam F Vat to ja płace  ten Vat  dobrze kombinuje ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

179

Z tego co wiem to jesli chcesz na usługi koparka wystawiać fakturki to musisz miec pozarolnicza działalność i wtedy wiekszy KRUS sie płaci a jak dochody przekrocza ileś tam to wtedy ZUS łapie

180

no tak, byś wtedy musiał zapłacić ten Vat

E 516 na części
Telefon 695 076 269