1,041

Odp: Dyskusje czasowe.

MAREKPE dobrze mówisz. Świni już w Polsce praktycznie nie ma. Teraz pszenica po 1000 to kto żyw sieje. A sama Ukraina niech tylko uprawi swoje pola tak jak należy to starczy zboża całej Europie. I co panowie wtedy? Buraki Polacy oddali walkowerem Niemcom, krów coraz mniej bo kwoty trzymają , świń to samo, na naszych słabych glebach nigdy nie dostaniemy zboża po takich kosztach jak wschód. Pytanie czym wtedy polska wieś będzie się zajmować? Siedzeniem na ławce przed sklepem i czekaniem aż łaskawie wypłacą dopłaty żeby długi popłacić?

1,042

A ja jeszcze dodam że powinni zrobić takie coś jak kwota mleczna na wołowinę i wieprzowinę na podstawie średniej produkcji z kilku lat i to by zabezpieczyło przed dużymi wstawieniami jak zachód będzie wykupował nasze pola .

1,043

MAREKPE napisał/a:
marek2011 napisał/a:

Swinki mam w chlewie i zarejestrowane w agęcji.Nie  posiadam świadectwa że stado jest wolne od chorób .Chciałem zrobić badania .Pojechałem do weterynarza aby pobrał krew do badan ,a on mi na to że już w stacji epidemiologicznej w Puławach już nie są wykonywane.Tak więc żaden skup nie chce tego kupić ,chyba że na  sąsiada.

Pogadaj z jakimś kolegą co ma wszystkie kwity i puści je na siebie, ty w agencji przemieścisz je do niego, a on dalej, flachę dobrą po wszystkim zrobić i OK!

Co do tych nieszczęsnych Swiń MArekpe ma rację rozmawiałem z weterynarzem dziśiaj po południu .A więc tak .Sprzedaje świnki gościowi co ma stodo wolne od chorób ,a po dwóch tygodniach  kupuję od niego świnki ze świadectwem .Oczywiście wymieniamy się tylko papierkami i informujemy wszystkie instytucje .Co do uboju to musi być osoba do tego uprawniona badanie mięsa i kwit od śmieciarzy że oddałeś resztki do utylizacji lub bakutilu .Przecierz w polsce nie może być tak że się nie da musi byś jakaś furtka. MarekPe leci +

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

1,044

To zgadywać się na strajki ...  parę mias już zastrajkowało ... więc ??  może by się coś ruszyło ...  słyszałem pogaduchy  by na Warszawe jechac strajkowac

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,045

No to na Warszawę ! smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

1,046

http://www.youtube.com/watch?v=lalUye8B8fw

ale czy to są  strajki ??  strajki były kiedyś a teraz to tylko  Pokazówa ...   a to ostatnio u nas było

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,047

powinny tylko stać HTS z odpowiednią substancją i jakiś tur z widełkami

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,048

To jest afiszowanie się majątkiem, który można zlicytować nie zaspokajając niczyich wierzytelności i kosztów, za wyjątkiem sądu i komornika.

PawełS.64  napisał/a:

Francuzcy rolnicy zagrozili prezydentowi przed szczytem UE że upomną się o każde obcięte euro, a w Polsce kroją jak chcą i cisza a to już oznaka dobrobytu.

A my jako zielona wyspa mamy modulację. Od dawna spodziewałem się że będą łapki  wyciągać po te pieniądze, ale nie spodziewałem się, że aż tak!!!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,049

koledzy na strajk tylko czym forszaja nm wyśmieją. za biedni jesteśmy zeby strajkować :-)

Rolnik z powołania:-)

1,050

W najlepszym przypadku może obyło by się przepędzeniem na koniec kolumny, i tu cytat z chłopów Reymonta "kużden ma swoje miejsce " wink

1,051

Władysław Reymont oczywiście sorki

1,052

Jak dobrze dosłyszałem  wczoraj w wiadomościach mowili ze złapali pana Serafina który grzał stową w terenie zabudowanym ,nie chcial poddać się badaniu zasłaniając się immunitetem euro posła a  na domiar tego okazało sie że nie ma prawa jazdy od dwóch lat bo zabrali mu za punkty karne .To się nazywa poświęcenie .Na pewno się spieszył załatwić coś polskiemu chłopu .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

1,053

Dobre.Ja sobie coś się nie załatwi to inni na pewno,zapewne myślał że grzeje ciągnikiem!

1,054

Może A. Grodzką, gościu pcha sie do koryta he he.

1,055

Zaczynam myśleć że w polityce  zaczyna brakować poważnych ludzi . Kiedyś był kabaret ale teraz to słów mi zaczyna  brakować  . " Sodomia i Gomoria "

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

1,056

Tak jak mówisz Paweł.  Najpierw kamerka i głupie teksty że to ona  filmuje, teraz to .
Lepiej by było jakby ubrał gumowce i z obory nie wychodził. Wstyd Panowie.....
kawałek z wikipedi

W 2011 kandydował w wyborach parlamentarnych z 1. miejsca na liście komitetu wyborczego Polskiego Stronnictwa Ludowego w okręgu wyborczym nr 28 w Częstochowie, jednak nie uzyskał mandatu poselskiego. Oddano na niego 6140 głosów (2,74% głosów oddanych w okręgu)[2].

reszta tutaj  http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82ady … aw_Serafin

1,057

Co Donald wynegocjował, bo mi sie o uszy coś obiło że na rolnictwo ogółem ma byc mniej, ale na dopłaty bezpośrednie wiecej. dobrze słyszałem? bo jesli tak to znaczy sie ze rolnicy z marszałkowskiej beda zadowoleni a my...

1,058

choćby Bruksela przyznała większe pieniążki na rolnictwo to i tak nasi biurokraci zrobią wszystko aby ich mniej do chłopa trafiło, zaraz jakieś dodatkowe kontrole itp. wymyślą żeby tylko punkty karne wlepiać, u mnie w zeszłym roku akurat w żniwa potrafili nawet dwa razy w tygodniu być na kontroli , po dwóch tygodniach to samo. Tusk sie bedzie chwalił ile to więcej dostaniemy, a jakoś cicho o tym ile Unia od nas ściągnęła kar za nadprodukcję mleka...

1,059

Kuba ale na rolnictwo ma byc mniej niz poprzednio. czyli o kolejnych modernizacjach mozna tylko pomażyć

1,060

a słyszałem że więcej....k.....a wodę z mózgu robią, no i z czego sie te b..ce z PO tak cieszą , jaki to oni sukces odnieśli, śmiech na sali , tak naprawdę to ci europosłowie to wiadomo po co tam jeżdżą i to tylko od czasu do czasu , po wypłatę dla siebie...