381

Odp: Rzepak

oczywiście że co drugi ...   za gęsty nie może byc ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

382

Zakończyłem siew rzepaku. Kupiłem odmianę Bojan. chciałem monolit ale juz w okolicy go nie bylo. powiecie cos o tej odmianie. wyniki w badaniach ma całkiem fajne 108% wzorca, ale jak to sie ma do rzeczywistości.
Ktos pisał na forum ze pomimo próby kręconej wysiał jakieś 2kg/ha Ja wysiałem 2,5 troche mało ale na razie nie panikuje.

Rolnik z powołania:-)

383

Ja siałem dzisiaj poznaniakiem wysiałem 2,8 kg/ha

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

384 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-09-16 21:03:25)

Byłem na rzepaku i przydałoby się opryskać go na jesieni od jednoliściennych. Obawiam się tylko, że na wiosnę wyskoczy mi w niektórych miejscach owies głuchy..... Jak myślicie rzepak zadusi go? Myślę tylkoo miejscach gdzie jest borowinka i rzepak może być rzadszy....

Wojtas jak twój rzepak?

385

Panowie  co polecacie na samosiewy  i  musze  1.5 ha prysnąć na perz  .... Do tej pory zawsze była targa .. może znacie coś w sumie tańszego i  może i lepszego ?>?:)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

386

Ja chyba opryskam Agilem. W burakach bardzo skuteczny, moim zdaniem. Zadziałał mi nawet w obniżonej dawce.

387

Ja stosuje leopard dość tani a skuteczny

388

Miałem kupić Agil, a kupiłem Supero też stosowałem działa, i dużo tańszy.

389 Ostatnio edytowany przez Pietia (2012-10-11 22:55:06)

Chłopaki jaki macie duży rzepak bo swój wysiałem 3,5 kg odmiana Vision strasznie wielki siany 27 sierpnia znajomy siał3 dni później strasznie rzadki i mizerny

390

Mój bez rewelacji wschody słabe ale to przez to że sucho po siewie że szok.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

391

Ja mam Startera,siałem 16 sierpnia,po siewie było troche suszy i na górkach jest słabszy ma ok 15 cm.a reszta do 30 cm.dałem już 2x tebukonazol i żałuje że nie dałem jeszcze antywylegacza.

392

Moja Artoga siana 24 sierpnia duża wyrosła. Skracana caryxem

393

Wielkimi krokami zbliża się dzień kiedy trzeba będzie siać nawóz . Mamy pewien dylemat bo nie możemy się zdecydować jaki kupić na rzepak. W grę wchodzą saletrosan,siarczan amonu. W tamtym roku sialiśmy saletrosan ale teraz z powodu dużo niższej ceny chcemy posiać siarczan, oczywiście na pierwszy dawkę tylko. Docelowo miało to być 250 kg saletrosanu na ha ale po przeliczeniu dokładnie za tą samą kwotę możemy kupić tyle siarczanu że będzie to 350 kg przy czym będzie to więcej azotu i siarki . Jak sądzicie lepiej kupić siarczan?

394

Ja sie boje ze saarczan jeszcze bardziej zakwasi moje i kwaśne pole ja pojede 300kg/ha saletry amonowej

395

Ja po zeszłorocznych doświadczeniach z YaraBela Can zainwestowałbym w saletrosan.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

396

A co się stało ?

397

U nas była bardzo sucha wiosna i leżało to to na powierzchni ziemi miesiąc, aż łan się zagęścił, ale efekty działania przeszły niezauważone. Generalnie wszystkie szkoły radzą saletrzaki mieszać z ziemią, a w rzepaku jak to uczynić?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

398

No miałeś trochę pecha ale siarczan amonu jest dosyć szybko się rozpuszczającym się nawozem to nie powinien stwarzać aż takiego dużego problemu.

399

Ja daję siarczan i jestem zadowolony, ale nie sypałem saletrosanu więc nie mam porównania.

400

Jutro w ODR Poświętne koło Płońska szkolenie  temat uprawa rzepaku początek godz 10 wstęp wolny.