401

Odp: Rzepak

Więc tak siarczan 200kg  ..  już w  polu leży od tygodnia w większych  gospodarstwach ... ja go nie stosuję ..    pierwsza dawka Saletrosan 300kg  ...  więksi w okolicy  również to sypią ... po około 2 tygodniach  saletra 200kg   i jak się pogoda wyklaruje RSM

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

402

a jak podasz RSM, masz węże do rozlewania czy dajesz normalnie jak inne opryski?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

403

są końcówki do rozlewania RSM    było gdzies o tym mowa ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

404

Jak pogoda pozwoli to na sobotę też planuję wejść z nawozami w rzepak. Na pierwszy rzut idzie 300 kg saletrosanu i jak będzie cieplej uzupełnią ją RSM-em tak, aby było 100-110 kg czystego N. Od kilku lat nie stosuję już Siarczanu Amonu pylistego. Pewnego roku poszedł na lekko wilgotne rośliny i przypalił je dość znacząco. Potem stosowałem Siarczan Amonu Makro (granulowany) a w tym roku Saletrosan.
Zawartość siarki w Siarczanie Amonu dostępnej dla roślin jest taka sama jak w Saletrosanie - 13%, jednakże w saletrosanie jest część azotu w formie azotanowej (szybko dostępnej dla roślin).

405

nie ma sniegu u was juz

mdw

406

Spadło ok 7 cm...
Cały misterny plan poszedł się ...... Czekam na roztopy...

407

no wlasnie. a nie lepiej poczekac az wegetacja ruszy. ja z rzepakiem sie nie sram wiadowo ze za pozno tez zle. ale z w zeszlym roku sie nie spieszylem i uzyskalem plon  wgranicach 3,5 do 4 ton z ha rzepaku populacyjnego w tym roku mam troche hybrydy i zobaczymy

mdw

408

A ile siejez tego azotu?

409 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2013-02-14 21:13:50)

Na pierwszą dawkę w czystym składniku daję 100-110 kg N.
W tym roku stosuję Saletrosan -300 kg + RSM 28 - chyba 100 litrów - nie mam przy sobie wyliczeń to nie pamietam dokładnie dawki RSM-u.

I dawkę daję szybko, aby rzepak nie cierpiał głodu azotowego, bo jak ruszy wegetacja to nie zawsze się da wjechać w pole (wjechać się jeszcze wjedzie - ale gorzej z wyjechaniem:D)

410

A Rudemenes raczej chodziło mi o odpowiedź Yokoslawa, gdzie On nie spieszy się z nawożeniem a później i tak ma ładny plon. Ciekawi mnie jakie nawożenie ogólnie stosuje że przy opóźnionej dawce na ilość łuszczyn ma jeszcze 3.5- 4tony rzepaku.

411

Jeśli chodzi o rzepak to  im  szybciej tym lepiej ..   ale spokojnie mamy jeszcze 2 tygodnie lutego ...  na poczatku marca jak się  sypnie Papu to   będzie Ok smile

412

Też daję na zmarzniętą ziemię, bo jak wejdzie na plus to traktor tylko wejdzie, ale nie wyjedzie. Rzepak ruszy a zanim się nawóz rozłoży to łolaBoga patrz i płacz.

413 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-02-15 13:28:00)

zalezy jakie ziemie macie u mnie nie ma problemu z wjazdem w pole po ostatnich sniegach. w calej dawce azotu daje 200 kg. pierwsza daeka w czystym skladniku 100 kg pozniej rozkladam na dwa razy badz na raz zalezy jaki nawoz , no i odzywki. przy przymrozkach duza czesc azotu idzie po prostu w powietrze a nie w ziemie i tyle. dawka nie jest opozniona a wiosenne nawozenie to nie wyscigi . z doswiadczenia wiem sam jestem nerwos ze jednak troche cierpliwosci trzeba. u mnie tylko kolka wyjezdzaja  jak najszybciej z tego wzgledu zeby po prostu sie wyrobic przy tylu hektarach. dlatego wazne jest zeby on na jesien nie byl glodny. no i w uzyskaniu plonu polowa sukcesu to nawoz pamietac trzepa o chorobach grzybowych no i robaku, mozna go tez skracac wtedy lepiej sie rozkrzewia

mdw

414

Wszystko zależy od tego jaki nawóz stosujesz. Stosujesz saletrzak, który wymaga wymieszana z glebą to straty azotu masz duże, stosujesz saletrę - ją rozpuści nawet rosa więc szybko wniknie w glebę.
Jak stosujesz Siarczan amonu (azot w formie amonowej) to też nie działa od razu, bo forma amonowa musi przeistoczyć się w formę azotanową - na to też trzeba kilka dni.
Dlatego dobrym rozwiązaniem jest saletra (azot w formie azotanowej i amonowej), RSM (azot w formie azotanowej, amonowej i amidowej), saltrosan (forma azotanowa i amonowa + siarka) stosowane na krótko przed wznowieniem wegetacji. Nawet jak wystąpią straty azotu to sa one niewielkie i są niczym w porównaniu ze stratami wynikającymi z głodnego rzepaku. Trzymam się tej praktyki już kilka lat i jeszcze się nie zawiodłem na niej.
Tak samo postępuję z pszenicą.

415

saletrrzak  jest kiepski raz go stosowalem nie chem wiecej. rsm nie stosujemalo kto u nas to uzywa.  w tym roku bede jechal canem i zwykla saletra przydal by sie saletrosan ale wzielem juz to. zgadzam sie tylko trafic przed ta wegetacja

mdw

416

can to tez saletrzak tyle że can, daj sobie z tym spokój

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

417

A stosuje ktoś RSM w rzepaku

418

już od wielu lat leję tylko rsm. Azotu granulowanego nie kupuje już od 15 lat. Dwa pierwsze przejazdy dyszami wielootworowymi, a jeśli trzeba później to węże. Oprawki na belce mam co 25 cm i zakładam węże pojedyńcze, bo te z rozgałęzieniami to był koszmar - druty ustalające cięły uprawy rozgałęzienia często pękały.

419 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2013-02-17 21:04:44)

Ja stosuję w pierwszej dawce tylko częściowo, a druga to już tylko RSM.

mopis - a jak podajesz siarkę w rzepaku ??

420

A w jakich dawkach rozlewacie?