Odp: k 442
ta a najlepszy kombajn to bizon :stu:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » k 442
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ta a najlepszy kombajn to bizon :stu:
prasa ta czyli 442 nadaje sie na bardzo male gospodarstwa które bardzo malo prasuja i niegoni ich pogoda. 4 lata temu mialem okazje kupic taka prase ale po dluzszym przemysleniu kupilem K454 i odpukac niezaluje do dzis sprawuje sie rewelacyjnie .zapinam pod 300 bo jest zwrotny ,efekty pracy widac a polska presa sie chowa przy 454 .Niemka ma lepsza wydajnosc niz polska presa .pozdrawiam
nie mowie ze bizon to najlepszy kombajn kombajn ale co do pras to mnie mnie przekonacie,,,wszystko ma swoję wady i zalety Z224/1 jest u mnie od 90 roku ja swojego zawsze prasowełem ok12ha+ po ludziach
ja sie wychowalem na 224/1.Jak mechanik naprawial to co drugi dzien sie psula,jak zlapalem o co chodzi to zlego slowa o 224/1 nie powiem.
nie mowie ze bizon to najlepszy kombajn kombajn ale co do pras to mnie mnie przekonacie,,,wszystko ma swoję wady i zalety Z224/1 jest u mnie od 90 roku ja swojego zawsze prasowełem ok12ha+ po ludziach
Bez urazy kolego ale przy takim rocznym używaniu to ty ją dopiero dotarłeś Gdybyś nią robił po 100 ha byłoby to jakies porównanie (poza tym forszajki to leciwy sprzęt i do tego ma po kilka tyś ha przerobione zanim tu trafily więc twoje porównanie jest takie jakby twojego forszaja porownywać z takim który ktoś 17 lat temu kupił nówkę i obrabiał nim 20 ha
zależy ile po tych ludkach prasował sąsiad mój ma kombajn i prase swojej ziemi ma teraz 40ha niedawno dokupił ponad 10 więc miał 30 a z kombajnu to się na prasę przesiadał pierwszy w okolicy miał rolkę oj ta to nakręciła balotów a i bizonkiem sporo kosi po prostu jest lepszy niż inni bizonowcy a troszkę tańszy no i na przykład kase chce do końca roku taki układ
I z całym szacunkiem, prawdę przedmówca głosi! Z224 rlzz. Z początku zastanawiałem się, czy ten wątek dotyczy właśnie tej prasy, o której myślę... Tej z masą łożysk, przełożeń, pasków klinowych, kół pasowych, zębatych i łańcuchów, ogromnym aparatem podpierającym i mega kompaktowym położeniem transportowym... Zobaczyłem fotki i teraz jestem pewien, że tak! Dziadek mój męczył się z czymś takim kilkanaście lat aż w końcu sprawił sobie Z224. Jeździ teraz dwójeczką, trójeczką (a nie jak przy niemieckiej czwóreczką, piąteczką... terenową:) ).
Jednak szacunek prasie się należy. Swoje naprasowała i choć nerwów napsuła (a to nie wiąże, a to się klin zerwie), to sporo pracy ujęła.
Raz jak się rozsypało łożysko pod kołem zamachowym, to niezły joke był. W poagromowskim sklepiku chcieli za baryłkowe jednorzędowe, bądź co bądź dość sporawe łożysko, 600zł, w dodatku trzeba było czekać na sprowadzenie 2 tygodnie. A siano na polu gnije... Wsiadł dziadek w poloneza i hejże do starego znajomego, który znalazł mu w tym samym rozmiarze łożysko kulkowe, może słabsze, ale za... 50zł. I to łożysko po kilku sezonach spoczęło razem z całą prasą na złomie. Pracowało kilka lat...
We wsi jeszcze kilka takich sprzętów chłopaki ciągają (ostały się cztery), oprócz dziadka polską prasę ma jeszcze jeden rolnik. Prawda jest taka, że tamci wodzą za nimi oczami. Chyba te oczy są pełne zazdrości...
u mnie obok we wsi też mają taką prese forsznitke nie bardzo o nią dbają technicznie jednego razu to koło zamachowe sie urwało i wyleciało na pełnych obrotach przez 100m tochyło sie i wpodło do bagna i tak sie wbiło ze ciągnikem wyciągali
witam potrzebuję opińi drogich forowiczów na temat pras wielkogabarytowych fortschritt donośnie zapotrzebowania na moc oraz awaryjności pozdro!
można gdzieś w internecie kupić palce podbieracza do k 442?
rafff mam takie palce coś mi się zdaje że na caly podbieracz to możemy zachandlowac jak coś to pisz na PW to sie dogadamy
potrzebuję katalog/instrukcję do k 442 może ma ktoś na pozbyciu, w wersji cyfrowej lub może ksernąć, pokryję ewentualne koszty, głupio by było nie wiedzieć za dużo o tym sprzęcie, prasując i w razie draki nie wiedzieć "gdzie paluchy włożyć"
prasowałem w robocie 3 sezony z 224 i właściwie nie jest to wcale takie cudo i wiem, że na początku, gdyby nie instrukcja to "siąść i płakać"
raff24 napisz do mnie na gg 6044064 uzgodnimy co do tych pazórów
do 442 ja mam katalog razem z instrukcą cena ok 40 zł po polsku
na jaki zaczep zapinacie k 442, bo mam ursusa c-355 i dolny zaczep starego typu, i jak ją zapnę to kółko podbieracza na opuszczonym jest jakieś 10 cm nad ziemią
konstrukcja dyszla jest jakby pod belkę polową i na razie tak ją muszę zapiąć, i chyba w instrukcji też tak pisze
odepnij kółko zupełnie z tego płaskownika i będzie ok
Prasa do sprzedania u mnie stoi nie używana może komuś się przyda tylko cena może nie odpowiadać 4000zł na rękę (nowe aparaty i iglice gratis)
panowie pytanie do specjalisty w tej to o prasie k442 zaczeł☺o mi zrywac snurek i nie umie dojsc z nią doładu jak myslicie przez to bedzie rolka na igle ???ma ona luz i jest objechana moze ten sznurek klinuje sie w miedzy rolka a igła co myslicie??? prosze jeszcze o jakies aluzje
może na mocno dociągnąłeś opór sznurka??
Sznurek moze wchodzic miedzy rolke a igle i to moze byc przyczyna zrywania sznurka. tez mialem taki przypadek ale to bylo w polskiej sipmie i wyrzucilem te rolki i teraz wiaze bez problemu bo ni ema o co haczyc.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Prasy » k 442
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo