Temat: Uzywane maszyny jak wino

czy moze ktos sie podzieli z moimi obserwcjami,. to jest od paru lat sledze rozne aukcje i podobne ogloszenia z maszynami rolniczymi i zauwazylem tendencje ze z wiekiem sa one coraz drozsze jak markowe wino.  a mysle za powinno byc odwrotnie

mdw

2

Odp: Uzywane maszyny jak wino

Stare sprawdzone jest lepsze..... Aczkolwiek nie ma reguły.
Weźmy Twojego massey 5465 za 10 lat z łysymi oponami będzie wart tyle co Twój MF255.
Kto to wszystko będzie naprawiał?

3

To zależy jak stare ? Te zabytkowenp. U 45  czy jeszcze nie tak stare jak mtz 82 czy Z 8011 ? smile Np. jumza można już wyrwać za 5 tysiaków a i taniej . Wszystko zależy od stanu technicznego . Na allegro stał 1204 za 18 tysia stan taki sobie .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

4

Ja cały czas czekam aż za moją czterdziestkę z 1967 dadzą tyle że na nowy bedzie stac smile jescze 4 lata i 50 jej stuknie smile

5 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-02-21 15:03:06)

\moze nie wszystkie  ale wezmy taka 512  czy tez zt 300 i jesli chodzi o masseya 255 to z wiekiem nie traca one na wartosci.  za mdw tez dalem tyle po ile chhodzzily one 8 lat temu. niestety nie ma sie to do bizona ledwo go sprzedealem a zcena tak zjechalem zeby mi nie zagracal podworka a byl calkiem calkiem bo od nowosci

mdw

6

Pamiętam jak w wiosce obok umarł ŚP PGR to za beczkowóz HTS chcieli 6 000 000, a dzisiaj za samo podwozie wołają 10 razy tyle. No ale złom był po 700-900 zł/kg co oznacza, że przede wszystkim cena złomu wyznacza wartość większości maszyn, zwłaszcza dużych i ciężkich. Na własne oczy widziałem jak chłop targował u handlarza ciężkie brony(z 80 kg ple). Handlarz chciał stówę za pole, a chłop jęczał, że 50 może dać, no to je pocięli na W30 i pojechały do huty po 1,2 zł/kg.

Bombay  napisał/a:

Ja cały czas czekam aż za moją czterdziestkę z 1967 dadzą tyle że na nowy bedzie stac  jescze 4 lata i 50 jej stuknie

Moja jest z 1964 i za rok 8 marca zrobię jej bibę na dzień kobiet, bo nie znam dokładnej daty produkcji

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

7 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-02-21 15:09:16)

w czesci i moze tyczy to sie ceny zlomu  ale wkoncu te graty beda musialy potaniec mam nadzieje, rozmawialem nawet ostatnia z handlarzem no i twierdzil ze praktycznie nie ma zbytu na uzywane maszyny ale cen nie puszczaja a ceny nowych sa chore po prostu nawet przy programach unijnych .

mdw

8

Ostatnio jak rozmawiam z ludźmi z tej branży to dowiedziałem się, że często wolą rozpylić na części. Sam widziałem jak handlarz sprzedał z dużego New Hollanda opony, bo były nówki za 20 000. pozakładał stare śmieci i za te same pieniądze dalej stoi na placu. powiedział, że jak by trafił klienta na silnik za 10-12 to reszta może jechać do huty, bo swoje weźmie za opony i silnik.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9

i biznes sie kreci

mdw

10

MAREKPE napisał/a:
Bombay  napisał/a:

Ja cały czas czekam aż za moją czterdziestkę z 1967 dadzą tyle że na nowy bedzie stac  jescze 4 lata i 50 jej stuknie

Moja jest z 1964 i za rok 8 marca zrobię jej bibę na dzień kobiet, bo nie znam dokładnej daty produkcji

To moja czterdziestka w porównaniu do waszych jest młoda bo 1969 r smile

11

u mnie C-328 jest z 1965 roku

E 516 na części
Telefon 695 076 269

12

a u nas był kiedyś jakiś deutz z lat 40-tych ale on nie był na chodzie części nie było i poszedł na złom podobnie jak 25 konny lanz buldog i kilka silników od ursusów c45 (brało się tylny most ze skrzynią reszta szła na złom)

13

To ja was przelicytuje,mój 328 to w zasadzie 325 ,tyle że z 325 został już tylko tylko tylny most i tylne felgi.Rok produkcji 1962 ,od 1964 na moim gospodarstwie.

14

Jest jedna opcja żeby ceny maszyn  spadły : Koniec ropy naftowej smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

15

Ja w 2000r dałem 19500 zł za Claas Mercator  po 11 sezonach  bez większych napraw oddałem go za 19,5 tyś zł.Równocześnie kupiłem 323 /90 rok za 18000 zł i myślę go oddać za tą cene ale tu był kapitalny silnika w ubiegłym roku.wtedy kupiłem też agregat forsz-5,2m za 1800zł,dwa lata temu oddałem w cenie kupna.Większość urzywanuch maszyn zakupionych +- 10 lat temu mimo eksploatacji zachowały cenę,wyjątek to HL-ki te zdrożały x2 zaś nowe agregaty kupione za dużą kasę 5 lat temu potaniały x2 mimo że stoją bezczynnie i wyglądają jak nowe.

16

bombay ja tez mam z tego roku c 4011 big_smile

17

kiedys ursus oglosil konkurs kto na najstarszy ciagnik  pracujacy  w gospodarstwie i facet dostal nowego ursusa

mdw

18

Bo ursusy to trwałe maszyny są - po fabryce śladu już nie ma a ciągniki nadal jeżdżą smile

...jak mawiał Sofronow.

19

mam mieszane uczucia wspominajac swoja  c360 ale 330 dosyc chodza

mdw

20

u was to chociaż są jakieś kombajny około 10 tys, u bo w Małopolsce to nawet e512 kosztują ponad 20000... niedawno czytałem w sklepie ogłoszenie, z kilkuletnią sieczkarnią 23500.... niedaleko Wadowic,  jedynie jakieś zabytki z lat 60 są poniżej "dychy"

kolega brał ciągnik  na SAPARD, to jak na początek policzył zetora full opcję, to dopłacił kilkanaście procent i miał JD... a teraz to szkoda gadać, głupi pilmet 412  bez bajerów  nie wiem czy 6000 chwyci,

więc skoro nowe idą do góry to chodliwe używki też jeśli nie podrożały to tak nie tanieją