Temat: dzierzawa na mazowszu
Witam. Mam pytanie na jakich zasadach dzierzawicie ziemie ?? Mam okazje wziac ok 15 ha , i chciałbym sie do wiedziec jak to u was wygląda , kto dopłaty zgarnia , ile za ha dzierzawy itp.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » dzierzawa na mazowszu
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Mam pytanie na jakich zasadach dzierzawicie ziemie ?? Mam okazje wziac ok 15 ha , i chciałbym sie do wiedziec jak to u was wygląda , kto dopłaty zgarnia , ile za ha dzierzawy itp.
u mnie jest przyjęte, że to co urodzi ziemia to Twoje, dopłaty bierze właściciel ziemi, a podatek to różnie, na ogół dzierżawca...ziemie III-IV klasa, gorszych nie chcą ludzie brać w dzierżawę...
Ja dzierżawie np.za 100 kg pszenicy z ha na rok i ja płacę podatek rolny i dopłaty wszystkie moje,np.brat dzierżawi i nic nie płaci oprócz podatku i też dopłaty jego a bez dopłat to ja nie chcę nawet oglądać tej ziemi no i oczywiście umowa zarejestrowana.
ja mam pole własciciel dopłatę i podatek ...
ale sa czuby w mojej okolicy co do wziętego pola piszą wniosek o dopłaty oddają właścicielowi plus 1000-1500 do ha .... paranoja ... zabierają wszystko klasa 3- mało spotykana 2
Ja uprawiam ,dopłaty i podatek właściciel .
u mnie niektórzy 1300zł plus podatkek, inni dopłaty plus podatek albo same dopłaty a podatek płaci właściciel. Zależy jak się idzie z kimś dogadać. Gleby od 2 do 5 klasy, przewaga 3 i 4
W mojej okolicy jest taki głód ziemi żeby wziąć dzierżawę z dopłatami, to można jedynie pomarzyć, dzierżawca musi ponadto zapłacić podatek i czasami jeszcze jakiś czynsz. Po wejściu do unii rzuciłem 7 ha dzierżawy gdyż właściciele postawili takie warunki, chętny od razu się znalazł i przyjął te warunki, rzucił po 5 latach od razu się znalazł następny chętny, nie wiem jak długo jeszcze wytrzyma bo g.....o z tego ma, ziemia klas 4,5,6 ale w kolejce są już następni zapaleńcy.
Katastrofa, obecnie nie ma szans na powiększenie gospodarstwa, ostatni kawałek ziemi 2,85 ha kupiłem 2 lata temu od dobrego kolegi, z nim się zawsze dogadywałem i dogaduję do dziś, ten kawałek dzierżawiłem 11 lat wcześniej płaciłem podatek dopłaty po połowie.
Sporo ponad polowe gospodarstwa mam na zasadzie: dopłaty i podatek ma właściciel, a moje to co zbiorę. jak na razie mam dużo więcej niż właściciel i oby tak dalej.
Ja mam też większość na takich zasadach jak wyżej. W mojej okolicy jedna spółdzielnia płaci podatek, dopłat oczywiście nie bierze i jeszcze płaci dzierżawę 2800- paranoja
Sporo ponad polowe gospodarstwa mam na zasadzie: dopłaty i podatek ma właściciel, a moje to co zbiorę. jak na razie mam dużo więcej niż właściciel i oby tak dalej.
Gdyby u nas były gleby klas chociaż 3,4 to jak najbardziej, bo przy klasach 4,5,6 zbyt wiele zależy od pogody.
Ja dzierżawie np.za 100 kg pszenicy z ha na rok i ja płacę podatek rolny i dopłaty wszystkie moje,np.brat dzierżawi i nic nie płaci oprócz podatku i też dopłaty jego a bez dopłat to ja nie chcę nawet oglądać tej ziemi no i oczywiście umowa zarejestrowana.
Podobnie ja.
i tak powinno być ,w mojej wsi kolega umarł zostawił 40ha sprzęt poszedł pod młotek a ziemi nikt nie chciał bo trzeba zapłacić podatek i oddać dopłaty, ale RSP z drugiej wioski tą ziemię uprawia tylko dlatego że ma swój młyn .
ja jak bym chciał oddać za dopłatę swoją ziemię to około 60tyś,mi wystarczy i nie szarpię się ze złomem.
Ja chetnie wziołbym w dzierżawe pole(każda ilość) bez dopłat, ale nie ma szans,a agencja nie dzierżawi a o kupnie nie ma mowy a jak coś jest to wszystko niemcy zabieraja.
U nas tez wieksza cześc pól dzierżawionych jest na zasadzie dopłaty i podatek własciciel a to co z pola to dzierzawca.
U nas w gosp takich dzierzaw mamy 70% całego gospodarstwa.
Jeszcze się dzielą dopłatami po połowie a podatek płaci ten co zbiera.
Dopłaty i podatek właściciel , plony moje dzierżawie na tej zasadzie około 100ha.
Ja zasadniczo dzierżaw nie uprawiam starcza mi moje 55ha i mie mam ochoty wyprówać flaków na haracze. Wyjątek to 3ha które 4 lata jak sprzedałem gościowi z miasta po 50 tyś/ha które następnie za friko oddał bym uprawiał.Mam też własne kilka ha łąk które oddałem w dzierżawę,dzierżawca płaci podatek,meliorację,ubezpieczenie i 400 zł/ha i oddaje mi całą dopłatę.
W moim rejonie 2000 zł/ha dzierżawy to normalka dlatego zawsze wolałem przepłacić ale kupić i robić na swoim.Tym sposobem z kilkunastu ha mam 55.:beer:
PawełS.64 napisał/a:Ja zasadniczo dzierżaw nie uprawiam starcza mi moje 55ha i mie mam ochoty wyprówać flaków na haracze. Wyjątek to 3ha które 4 lata jak sprzedałem gościowi z miasta po 50 tyś/ha które następnie za friko oddał bym uprawiał.Mam też własne kilka ha łąk które oddałem w dzierżawę,dzierżawca płaci podatek,meliorację,ubezpieczenie i 400 zł/ha i oddaje mi całą dopłatę.
W moim rejonie 2000 zł/ha dzierżawy to normalka dlatego zawsze wolałem przepłacić ale kupić i robić na swoim.Tym sposobem z kilkunastu ha mam 55.:beer:
za 2000 za hektar to chyba sam pusciłbym moje grunty, bo ja podobnie wyciagam moze troche więcej ale ile musze sie narobić
Jak tak samo jak Pajej ,kto chce niech bierze.
Wszystko jest dobrze jak zboże po 1000,buraki,mleko itd jak to pierdyknie dędą korekty ale narazie się kręci.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » dzierzawa na mazowszu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo