1

Temat: dzierzawa na mazowszu

Witam. Mam pytanie na jakich zasadach dzierzawicie ziemie  ?? Mam okazje wziac ok 15 ha , i chciałbym sie do wiedziec jak to u was wygląda , kto dopłaty zgarnia , ile za ha dzierzawy itp.

2

Odp: dzierzawa na mazowszu

u mnie jest przyjęte, że to co urodzi ziemia to Twoje, dopłaty bierze właściciel ziemi, a podatek to różnie, na ogół dzierżawca...ziemie III-IV klasa, gorszych nie chcą ludzie brać w dzierżawę...

3

Ja dzierżawie np.za 100 kg pszenicy z ha na rok i ja płacę podatek rolny i dopłaty wszystkie moje,np.brat dzierżawi i nic nie płaci oprócz podatku i też dopłaty jego a bez dopłat to ja nie chcę nawet oglądać tej ziemi no i oczywiście umowa zarejestrowana.

4

ja mam  pole  własciciel  dopłatę i  podatek ...   

ale sa czuby w mojej okolicy co    do wziętego pola   piszą wniosek o dopłaty  oddają właścicielowi plus 1000-1500 do ha .... paranoja ... zabierają wszystko    klasa 3- mało spotykana 2

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

Ja uprawiam ,dopłaty i podatek właściciel  .

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

6

u mnie niektórzy 1300zł plus podatkek, inni dopłaty plus podatek albo same dopłaty a podatek płaci właściciel. Zależy jak się idzie z kimś dogadać. Gleby od 2 do 5 klasy, przewaga 3 i 4

7

W mojej okolicy jest taki głód ziemi żeby wziąć dzierżawę z dopłatami, to można jedynie pomarzyć, dzierżawca musi ponadto zapłacić podatek i czasami jeszcze jakiś czynsz. Po wejściu do unii rzuciłem 7 ha dzierżawy gdyż właściciele postawili takie warunki, chętny od razu się znalazł i przyjął te warunki, rzucił po 5 latach od razu się znalazł następny chętny, nie wiem jak długo jeszcze wytrzyma bo g.....o z tego ma, ziemia klas 4,5,6 ale w kolejce są już następni zapaleńcy.         
Katastrofa, obecnie nie ma szans na powiększenie gospodarstwa, ostatni kawałek ziemi 2,85  ha kupiłem 2 lata temu od dobrego kolegi, z nim się zawsze dogadywałem i dogaduję do dziś, ten kawałek dzierżawiłem 11 lat wcześniej płaciłem podatek dopłaty po połowie.

8

Sporo ponad polowe gospodarstwa mam na zasadzie: dopłaty i podatek ma właściciel, a moje to co zbiorę. jak na razie mam dużo więcej niż właściciel i oby tak dalej.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9

Ja mam też większość na takich zasadach jak wyżej. W mojej okolicy jedna spółdzielnia płaci podatek, dopłat oczywiście nie bierze i jeszcze płaci dzierżawę 2800- paranoja

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10

MAREKPE napisał/a:

Sporo ponad polowe gospodarstwa mam na zasadzie: dopłaty i podatek ma właściciel, a moje to co zbiorę. jak na razie mam dużo więcej niż właściciel i oby tak dalej.

Gdyby u nas były gleby klas chociaż 3,4 to jak najbardziej, bo przy klasach 4,5,6 zbyt wiele zależy od pogody.

11

scoda19 napisał/a:

Ja dzierżawie np.za 100 kg pszenicy z ha na rok i ja płacę podatek rolny i dopłaty wszystkie moje,np.brat dzierżawi i nic nie płaci oprócz podatku i też dopłaty jego a bez dopłat to ja nie chcę nawet oglądać tej ziemi no i oczywiście umowa zarejestrowana.

Podobnie ja.

Rolnik z powołania:-)

12 Ostatnio edytowany przez jano323 (2013-02-26 11:42:21)

i tak powinno być ,w mojej wsi kolega umarł zostawił 40ha sprzęt poszedł pod młotek a ziemi nikt nie chciał bo trzeba zapłacić podatek i oddać dopłaty, ale RSP z drugiej wioski tą ziemię uprawia tylko dlatego że ma swój młyn .
ja jak bym chciał oddać za dopłatę swoją ziemię to około 60tyś,mi wystarczy i nie szarpię się ze złomem.

13

Ja chetnie wziołbym  w dzierżawe pole(każda ilość) bez dopłat, ale nie ma szans,a agencja nie dzierżawi a o kupnie nie ma mowy a jak coś jest to wszystko niemcy zabieraja.

mdw

14

U nas tez wieksza cześc pól dzierżawionych jest na zasadzie dopłaty i podatek własciciel a to co z pola to dzierzawca.
U nas w gosp takich dzierzaw mamy 70% całego gospodarstwa.

15

Jeszcze się dzielą dopłatami po połowie a podatek płaci ten co zbiera.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

16

Dopłaty i podatek właściciel , plony moje dzierżawie na tej zasadzie około 100ha.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

17 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-02-27 22:12:52)

PawełS.64 napisał/a:

Ja zasadniczo dzierżaw nie uprawiam starcza mi moje 55ha i mie mam ochoty wyprówać flaków na haracze. Wyjątek to 3ha które 4 lata jak sprzedałem gościowi z miasta po 50 tyś/ha które następnie za friko oddał bym uprawiał.Mam też własne kilka ha łąk które oddałem w dzierżawę,dzierżawca płaci podatek,meliorację,ubezpieczenie i 400 zł/ha i oddaje mi całą dopłatę.

W moim rejonie 2000 zł/ha dzierżawy to normalka dlatego zawsze wolałem przepłacić ale kupić i robić na swoim.Tym sposobem z kilkunastu ha mam 55.:beer:

18

PawełS.64 napisał/a:
PawełS.64 napisał/a:

Ja zasadniczo dzierżaw nie uprawiam starcza mi moje 55ha i mie mam ochoty wyprówać flaków na haracze. Wyjątek to 3ha które 4 lata jak sprzedałem gościowi z miasta po 50 tyś/ha które następnie za friko oddał bym uprawiał.Mam też własne kilka ha łąk które oddałem w dzierżawę,dzierżawca płaci podatek,meliorację,ubezpieczenie i 400 zł/ha i oddaje mi całą dopłatę.

W moim rejonie 2000 zł/ha dzierżawy to normalka dlatego zawsze wolałem przepłacić ale kupić i robić na swoim.Tym sposobem z kilkunastu ha mam 55.:beer:

za 2000 za hektar to chyba sam pusciłbym moje grunty, bo ja podobnie wyciagam moze troche więcej ale ile musze sie narobić

Rolnik z powołania:-)

19

Jak tak samo jak Pajej ,kto chce niech bierze.

20

Wszystko jest dobrze jak zboże po 1000,buraki,mleko itd jak to pierdyknie dędą korekty ale narazie się kręci.