41

Odp: Dzierżawa

Ale tak się robi tylko na trzy lata aby mieć prawo pierwokupu i wtedy nabywa ziemię za wycenę a nie podbitą kilkakrotnie .

42

A  czy  coś  takiego  jak  prawo  pierwokupu  jeszcze  istnieje?

43

Kolego koseś anr od 4lat nie zawiera umów na 3 lata tylko o kilka miesięcy krótszą  więc prawa pierwokupu niema tylko umowy wieloletnie upoważniają do pierwokupu

44

Jesteś w błędzie gdyż w zeszłym roku zawarłem umowę z anr na trzy lata ale mniejsza o to Joker nie napisal na ile lat jest zawarta umowa bo jeśli nawet na 10l. to i tak po trzech latach nabywa prawo zakupu w trybie bezprzetargowym , więc kilka lat zaciśnie zęby i wytrzyma a potem......

45

W  ciągu  trzech  lat  prawo  się  zmieni  i  gostek  który  dał  3  tony  dzierżawy  nieżle  wdupi .  Prawo  pierwokupu  to  chore  prawo .  Dzierżawa  dzierżawą  ,  sprzedarz  sprzedarzą  Dzierżawcy  nic  do  wlasności  a  tym  bardziej  do  ceny  .  Polska  to  jednak  zaścianek  i  chyba  wzorem  Dario  też  zamieszkam  tam  gdzie  należyte  miejsce  dla  Polaka  jest,  czyli  w  jaskini,  Palokocie  RATUJ!

46

prawo pierwokupu to najstarsze z praw znane już w starożytnym rzymie a nasza kultura prawna i cale prawo sie na tym opiera . takie same prawo jest w niemczech francji i wielu innych krajach .pierwokup jest prawem nabywanym przez używanie w stosunku dzierżawczym nieruchomości .
kolego 0812 to nieprawda ze agencja nie zawiera umów dzierżawy na okres dłuższy niż 3 lata ja mam na 10 a potem moge przedłużyć o 20 czasami nie mogą sprzedać i wydzierżawiają
a koleś który dał te 3 tony za hektar zawarł umowe jedynie na 2 lata a co do przyczyny to myśle ze brakowało mu ziemi na kwote do jakiegoś programu rolnego albo zwyczajnie liczył ze mu po 2 latach przedłuża i sie przeliczył bo tego nie zrobią
w wielkopolsce czynsz zaczyna sie od 1 tony za chektar a wiem ze ktoś koło wrześni za 1 i 2 klase ziemi daje po 10 ton za rok i to jest pewne bo mam wiadomości z 1 renki

47

10 t za hektar to gdzie tu  jest sens ?? jak dosc ze robi za darmo to jeszze w sumie do tego dopłaca ......... paranoja nie rozumie takich ludzi .........

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

48

A ja rozumiem. Bo mój kumpel tak robił. Wybił wysoki czynsz, a po roku wystąpił o wykup i kupił pole po cenie wywoławczej, a nie w przetargu, bo na przetargu zapłaciłby dużo, dużo więcej. Tak już kupił kilkadziesiąt hektarów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

49

Panowie  będzie mozliwośc wzięcia niedaleko mnie  2 kawałków po 15 ha i jeden o 19 ha   wszystko z pszenicą  pytanie moje jest takie  do jakiej stawki podbijac by sie w tym nie utopić    z ANR  cena wywoławcza za mniejsze kawałki jest 250dt  ziarna  proszę o wmiare szybką odp

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

50

jak długo jak mniej niż 3 lata to daj se spokuj bo tylko sie narobisz a nie nabierzesz prawa do dzierżawy jeśli 3 lata i dłużej to tak dla gołej ziemi to średnia 10  qwintaliz hektara napisz ile tam masz za te 250 qwintali wszystko czy jak

51

to jest cena za całość czyli  ten kawałek 15ha  w tym że  jest to pole od holendra z intensywną uprawą  czyli tak że on nie wie co to 100kg na ha ...   minimum 400

jak długo ..  wszystko się okaże na przetargu    przewiduje tłumy .....

52

1600zł/ha. Z dobrego hektara zostaje 3 tys. Masz 15ha to zostanie Ci 21tys. Pytanie za ile chcesz w tym robić...

53

ja myślałem po cichu  1000 czyli dopłaty  plus stówa   do tego podatek  wyjdzie 1300 max jaki  mógł bym zaproponować ...  ziemia od 3 do 4B