61

Odp: Wiosna 2013

Myślałem dziś że wjade z saletrą a tu rano śniegu z 2 cm spadło tak że czekam

62

no u nas jeszcze miejscami się trafi z pół metra śniegu, ale to tak pod burtami... podejrzewam e kwestia 2-3 dni i będzie czarno, tylko przymrozki małe i z nawozem trzeba będzie czekać...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

63 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-04 13:55:12)

Co tu się k..a bać ??? :nie_wiem: W zeszłym roku śnieg i mróz był w maju. :wow: Mam czekać do czerwca? :hmmm: Może wystarczy do połowy kwietnia???
Do czego zmierzam? Zdajecie sobie sprawę z tego że trzy dni wiosennego deszczu bardziej wypukają   ten bezcenny azot niż  30cm przeciętnego śniegu! Tak, przyjdzie mokry wiosenny dzionek i spadnie 15l/m2 po nim drugi i trzeci. To da łącznie 45.  Tym czasem w świeżym śniegu jest średnio 10% wody tj 1m3 waży 100kg i mniej. jak się uleży bo będzie cięższy ale będzie go 15 cm. Czyli z zimowej zawieruchy zostanie 30l wody! Róbcie co chcecie ja jutro o świcie będę na polu :walka:

64

sezon grillowy 2013 - również uważam za rozpoczęty smile

65

Żyto dostało po 200 kg saletry.  Jutro pszenica.

66

Ja też się szykuję do wyjazdu jutro zobaczę czy mój ciągnik umie pływać smile. Mam taki jeden kawałek. Ja ruszam kompleksowo po wszystkim będę sypał smile. Tylko, że ja 9 ha mam 25 km od domu i to zostawiam na środę od rana.

67

No dzisiaj siarczan poszedł na rzepak smile pszenica w  środę smile

68

Ja dziś rozsiałem na rzepak i trochę na pszenicę, wstałem o 5.00 wróciłem o 9.30 jak mróz puszczał. Jutro jadę dalej o 5.00

Rolnik z powołania:-)

69

ja jutro smaruję rozrzutnik i będę chciał coś wywieźć gnoju pod kartofle... może się uda wink

70

Ja dziś do południa obornik woziłem a potem zrobiło się straszne błoto i koleiny na polu się robiły ,jak trochę zmrozi w nocy to jutro od nowa akcja obornik.

71

Wy smarujecie maszyny, a ja jedynie narty i na stok mogę jechać a nie w pole.

gg 5118068

72

i dzisiaj d*pa z wożeniem... ojciec porobił mi w oborze to ja się od rana wziąłem za rozrzutnik... zapiąłem do forszaja przyciągnąłem na podwórko nasmarowałem i włączyłem ale szybko wyłączyłem. Powód ? zbyt mocno poddarte zębatki od napędu taśmy i taśma mi schodzi na bok... adapter już zwaliłem teraz jadę do sklepu kupić nowe biorę się za wyciąganie wałka i zmianę tych cholernych zębatek...

73

Ja też jak Zorak  mogę sobie pojeżdzić  na nartach - mieszkam  na przedgórzu  Sudetów niedaleko zamku Książ

74

ja dzis skonczyłem rozsiewac n na oziminy.
ktos mi mowił że pod przemyslem juz ziemniory sadza na wczesne pod włuknine

Rolnik z powołania:-)

75

niedługo to by k*rwa w styczniu sadzili... mój dziadek zawsze mówił że kiedyś ludzie wcześniej kartofli nie sadzili jak po "zimnych ogrodnikach" w maju...

76

ja dziś cały dzień musiałem przeganiać szpaki z czereśni........

Mi zostało 3ha pszenicy wjechałem rano miałem na sobie z 300kg saletry ledwo wyszedł jak się załamało pod nim to zmarznięte. Na dwóch kołach, ledwo, ale dał radę mało nie zgasł. Już w miałem w głowie mętlik pod tytułem skad wsiąść helikopter by go z środka pola wyrwać

77

a na weekend -10 mrozu...

78

traktor napisał/a:

Ja też jak Zorak  mogę sobie pojeżdzić  na nartach - mieszkam  na przedgórzu  Sudetów niedaleko zamku Książ

no w końcu się ujawniłeś :brawo:

79 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-05 22:17:02)

Bał się że wpadniemy na obiad bez zapowiedzi..... lol

:brawo:

80

Jano 323-  ujawniony to ja jestem dawno być może mnie  znasz  - ale nie  wiesz  że to ja - zresztą wielu roklników  z Witoszowa  znam i oni mnie  - choćby  z gośćinnych  występow   na drodze  w Mokrzeszowie !