Odp: Wiosna 2013
Myślałem dziś że wjade z saletrą a tu rano śniegu z 2 cm spadło tak że czekam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Myślałem dziś że wjade z saletrą a tu rano śniegu z 2 cm spadło tak że czekam
no u nas jeszcze miejscami się trafi z pół metra śniegu, ale to tak pod burtami... podejrzewam e kwestia 2-3 dni i będzie czarno, tylko przymrozki małe i z nawozem trzeba będzie czekać...
Co tu się k..a bać ??? :nie_wiem: W zeszłym roku śnieg i mróz był w maju. :wow: Mam czekać do czerwca? :hmmm: Może wystarczy do połowy kwietnia???
Do czego zmierzam? Zdajecie sobie sprawę z tego że trzy dni wiosennego deszczu bardziej wypukają ten bezcenny azot niż 30cm przeciętnego śniegu! Tak, przyjdzie mokry wiosenny dzionek i spadnie 15l/m2 po nim drugi i trzeci. To da łącznie 45. Tym czasem w świeżym śniegu jest średnio 10% wody tj 1m3 waży 100kg i mniej. jak się uleży bo będzie cięższy ale będzie go 15 cm. Czyli z zimowej zawieruchy zostanie 30l wody! Róbcie co chcecie ja jutro o świcie będę na polu :walka:
sezon grillowy 2013 - również uważam za rozpoczęty
Żyto dostało po 200 kg saletry. Jutro pszenica.
Ja też się szykuję do wyjazdu jutro zobaczę czy mój ciągnik umie pływać . Mam taki jeden kawałek. Ja ruszam kompleksowo po wszystkim będę sypał . Tylko, że ja 9 ha mam 25 km od domu i to zostawiam na środę od rana.
No dzisiaj siarczan poszedł na rzepak pszenica w środę
Ja dziś rozsiałem na rzepak i trochę na pszenicę, wstałem o 5.00 wróciłem o 9.30 jak mróz puszczał. Jutro jadę dalej o 5.00
ja jutro smaruję rozrzutnik i będę chciał coś wywieźć gnoju pod kartofle... może się uda
Ja dziś do południa obornik woziłem a potem zrobiło się straszne błoto i koleiny na polu się robiły ,jak trochę zmrozi w nocy to jutro od nowa akcja obornik.
Wy smarujecie maszyny, a ja jedynie narty i na stok mogę jechać a nie w pole.
i dzisiaj d*pa z wożeniem... ojciec porobił mi w oborze to ja się od rana wziąłem za rozrzutnik... zapiąłem do forszaja przyciągnąłem na podwórko nasmarowałem i włączyłem ale szybko wyłączyłem. Powód ? zbyt mocno poddarte zębatki od napędu taśmy i taśma mi schodzi na bok... adapter już zwaliłem teraz jadę do sklepu kupić nowe biorę się za wyciąganie wałka i zmianę tych cholernych zębatek...
Ja też jak Zorak mogę sobie pojeżdzić na nartach - mieszkam na przedgórzu Sudetów niedaleko zamku Książ
ja dzis skonczyłem rozsiewac n na oziminy.
ktos mi mowił że pod przemyslem juz ziemniory sadza na wczesne pod włuknine
niedługo to by k*rwa w styczniu sadzili... mój dziadek zawsze mówił że kiedyś ludzie wcześniej kartofli nie sadzili jak po "zimnych ogrodnikach" w maju...
ja dziś cały dzień musiałem przeganiać szpaki z czereśni........
Mi zostało 3ha pszenicy wjechałem rano miałem na sobie z 300kg saletry ledwo wyszedł jak się załamało pod nim to zmarznięte. Na dwóch kołach, ledwo, ale dał radę mało nie zgasł. Już w miałem w głowie mętlik pod tytułem skad wsiąść helikopter by go z środka pola wyrwać
a na weekend -10 mrozu...
Ja też jak Zorak mogę sobie pojeżdzić na nartach - mieszkam na przedgórzu Sudetów niedaleko zamku Książ
no w końcu się ujawniłeś :brawo:
Bał się że wpadniemy na obiad bez zapowiedzi.....
:brawo:
Jano 323- ujawniony to ja jestem dawno być może mnie znasz - ale nie wiesz że to ja - zresztą wielu roklników z Witoszowa znam i oni mnie - choćby z gośćinnych występow na drodze w Mokrzeszowie !
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo