161

Odp: Wiosna 2013

6t/hektar co to ma k***wa znaczyć, Dawaj znać chętnie się pośmiejemy rzeczywiście cyrk,ile z tego zostanie, no chyba że ekologia, tyle że ekologia nie da 6t

162

u nas staje się normą cena pola 100tys ...  ale dobra nie ten wątek ...  popiszemy w innym o tym

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

163

to nie jest choroba tylko przemyślane posunięcie. Do czego zmierzam. Nie wiem jak jest skonstruowana umowa dzierżawy ale bardzo często dzierżawca ziemi od agencji ma później prawo pierwokupu. Czyli płaci dużo za dzierżawę ale później ma pewność że nikt mu nie podbije ceny bo wykupi ziemię po ceni agencyjnej.

gg 5118068

164

Tęga wiosna ....
Dziś w okolicy nad ranem było od -17 do -23 mam nadzieje że śniegu jest wystarczająco grubo dla pszenicy

165

gdyby nie było śniegu to deżawi !

166

-7 z rana było

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

167

- 15 o godz 6 rano a przy gruncie pewnie dużo więcej

168

U mnie dziś rano - 18. Śniegu to tak lekko 10-15 cm więc pierzynka jest smile.

169 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-03-14 11:10:02)

Gadałem z tymi co u nas psiali azoty, no i załamani.

mdw

170

u mnie dziś -6... rano kierowca co odbiera mleko mówił że gdzieś słyszał ,że po niedzieli parę dni cieplejszych a później znów ochłodzenie i to znaczne...

171 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-03-14 12:29:06)

Już były takie zimy, ostatnio chyba 6-7 lat temu. Już mnie szlak trafia z tą pogodą człowiek by coś porobił a tu piżdzi że się odechciewa nos z domu wychylać.

mdw

172

zorak napisał/a:

to nie jest choroba tylko przemyślane posunięcie. Do czego zmierzam. Nie wiem jak jest skonstruowana umowa dzierżawy ale bardzo często dzierżawca ziemi od agencji ma później prawo pierwokupu. Czyli płaci dużo za dzierżawę ale później ma pewność że nikt mu nie podbije ceny bo wykupi ziemię po ceni agencyjnej.

zgadza się ma prawo pierwokupu ...  ale unas cena za ha z agencji  to 87tysi big_smile  w tym rejonie czyli 2 wioski dalej  bo w podłożu jest jakaś glinka ...  chodź w umowie zaznaczone  jest ze zakaz wydobywania czego kolwiek ...  ino tereny rolnicze ,..    dziwne to jakieś ... na wieczór poprzenosze d odpowiedniego działu ...

prawo pierwokupu    właśnie ... a cena  za dany areał  z kąd się im bierze ??  z czynszu dzierżawnego  jest to wielekrotność sumy wynegocjowanej ...   wiec  cena kosmos jak by nie patrzył

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

173

Niby od środy ma się wiosna robić,w agrobiznesie przynajmniej tak zapowiadał.

mdw

174

Rozmawiałem ze swoja promotorka na Uczelni i mówiła że skoro w sobote posiałem saletre, nie było przymrozku i wieczorem poszedł śnieg i trzyma sie na poziomie kilkunastu cm to mogę być spokojny, bo azot sie nie ulotni tylko sie rozpuścił, niżej nie zejdzie bo narazie nie ma z czym bo snieg nie topnieje, wegetacja nie ruszy bo nieodpowiednia temperatura, jesli snieg zacznie topic saletra bedzie przechodził aw formy dostepne dla roślin wtedy wegatacja ruszy i rośliny beda zasilone.

175

powiedz jej że takie bajki to może gadać w przedszkolu ale nie rolnikowi z kilkunastoletnim stażem...

176

yokoslaw napisał/a:

Gadałem z tymi co u nas psiali azoty, no i załamani.

Gadałem z tymi co u nas posiali azoty, on i śmieją się z tych co nie posiali lol

177

Ten się śmieje co się śmieje ostatni ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

178

Wiecie ja mam pszenicę w 3 ha kawałku 300x100 objechałem raz w koło dawka około 250kg saletry  Reszta nie dostała. W życie mam  w kawałku 2,2ha  prostokąt 24x 50 reszta dostala 195kg na ha. Będą fotki , będą wnioski, pośmiejemy się razem...

179

Według waszego toku myślenia to równie dobrze można siać nawozy azotowe w styczniu albo w lutym więc nie ma czym się martwić marcem.

180

tomek1974, niektórzy to wścieklizny macicy dostaną od tego nie mogą na d*pie usiedzieć w domu i poczekać tylko już trochę słońce przygrzeje to już wyjechać i siać to nic że na darmo w powietrze czy do rowu ale rozsiane... wszystko ma swój czas... ja dopiero po niedzieli nawóz kupię i w wielkim tygodniu może zacznę siać albo po świętach jak by dalej było zimno... powtórzę jeszcze raz: azot jest potrzebny jak rusza wegetacja a to co piszą w tych wszystkich gazetach to pierdoły pisane przez kogoś kto pole widział z samochodu jak na wakacje jechał...