Odp: Wiosna 2013
6t/hektar co to ma k***wa znaczyć, Dawaj znać chętnie się pośmiejemy rzeczywiście cyrk,ile z tego zostanie, no chyba że ekologia, tyle że ekologia nie da 6t
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
6t/hektar co to ma k***wa znaczyć, Dawaj znać chętnie się pośmiejemy rzeczywiście cyrk,ile z tego zostanie, no chyba że ekologia, tyle że ekologia nie da 6t
u nas staje się normą cena pola 100tys ... ale dobra nie ten wątek ... popiszemy w innym o tym
to nie jest choroba tylko przemyślane posunięcie. Do czego zmierzam. Nie wiem jak jest skonstruowana umowa dzierżawy ale bardzo często dzierżawca ziemi od agencji ma później prawo pierwokupu. Czyli płaci dużo za dzierżawę ale później ma pewność że nikt mu nie podbije ceny bo wykupi ziemię po ceni agencyjnej.
Tęga wiosna ....
Dziś w okolicy nad ranem było od -17 do -23 mam nadzieje że śniegu jest wystarczająco grubo dla pszenicy
gdyby nie było śniegu to deżawi !
-7 z rana było
- 15 o godz 6 rano a przy gruncie pewnie dużo więcej
U mnie dziś rano - 18. Śniegu to tak lekko 10-15 cm więc pierzynka jest .
Gadałem z tymi co u nas psiali azoty, no i załamani.
u mnie dziś -6... rano kierowca co odbiera mleko mówił że gdzieś słyszał ,że po niedzieli parę dni cieplejszych a później znów ochłodzenie i to znaczne...
Już były takie zimy, ostatnio chyba 6-7 lat temu. Już mnie szlak trafia z tą pogodą człowiek by coś porobił a tu piżdzi że się odechciewa nos z domu wychylać.
to nie jest choroba tylko przemyślane posunięcie. Do czego zmierzam. Nie wiem jak jest skonstruowana umowa dzierżawy ale bardzo często dzierżawca ziemi od agencji ma później prawo pierwokupu. Czyli płaci dużo za dzierżawę ale później ma pewność że nikt mu nie podbije ceny bo wykupi ziemię po ceni agencyjnej.
zgadza się ma prawo pierwokupu ... ale unas cena za ha z agencji to 87tysi w tym rejonie czyli 2 wioski dalej bo w podłożu jest jakaś glinka ... chodź w umowie zaznaczone jest ze zakaz wydobywania czego kolwiek ... ino tereny rolnicze ,.. dziwne to jakieś ... na wieczór poprzenosze d odpowiedniego działu ...
prawo pierwokupu właśnie ... a cena za dany areał z kąd się im bierze ?? z czynszu dzierżawnego jest to wielekrotność sumy wynegocjowanej ... wiec cena kosmos jak by nie patrzył
Niby od środy ma się wiosna robić,w agrobiznesie przynajmniej tak zapowiadał.
Rozmawiałem ze swoja promotorka na Uczelni i mówiła że skoro w sobote posiałem saletre, nie było przymrozku i wieczorem poszedł śnieg i trzyma sie na poziomie kilkunastu cm to mogę być spokojny, bo azot sie nie ulotni tylko sie rozpuścił, niżej nie zejdzie bo narazie nie ma z czym bo snieg nie topnieje, wegetacja nie ruszy bo nieodpowiednia temperatura, jesli snieg zacznie topic saletra bedzie przechodził aw formy dostepne dla roślin wtedy wegatacja ruszy i rośliny beda zasilone.
powiedz jej że takie bajki to może gadać w przedszkolu ale nie rolnikowi z kilkunastoletnim stażem...
Gadałem z tymi co u nas psiali azoty, no i załamani.
Gadałem z tymi co u nas posiali azoty, on i śmieją się z tych co nie posiali
Ten się śmieje co się śmieje ostatni ...
Wiecie ja mam pszenicę w 3 ha kawałku 300x100 objechałem raz w koło dawka około 250kg saletry Reszta nie dostała. W życie mam w kawałku 2,2ha prostokąt 24x 50 reszta dostala 195kg na ha. Będą fotki , będą wnioski, pośmiejemy się razem...
Według waszego toku myślenia to równie dobrze można siać nawozy azotowe w styczniu albo w lutym więc nie ma czym się martwić marcem.
tomek1974, niektórzy to wścieklizny macicy dostaną od tego nie mogą na d*pie usiedzieć w domu i poczekać tylko już trochę słońce przygrzeje to już wyjechać i siać to nic że na darmo w powietrze czy do rowu ale rozsiane... wszystko ma swój czas... ja dopiero po niedzieli nawóz kupię i w wielkim tygodniu może zacznę siać albo po świętach jak by dalej było zimno... powtórzę jeszcze raz: azot jest potrzebny jak rusza wegetacja a to co piszą w tych wszystkich gazetach to pierdoły pisane przez kogoś kto pole widział z samochodu jak na wakacje jechał...
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo