Odp: Wiosna 2013
Woziłem dzisiaj drzewo z lasu, a znajomy sial nawoz na 10 cm śniegu...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Woziłem dzisiaj drzewo z lasu, a znajomy sial nawoz na 10 cm śniegu...
Pajej napisał/a:u mnie spadło troche sniegu i bede spał spokojnie bo oziminy nie wymarzna
Pajej czy u Ciebie tak zasypało jak pokazują.Jeśli tak to współczuję ale śnieg ztopnieje a oziminy zostaną.U nas wczorajszej nocy -18 w dzień na plusie,ale jest 8-10 cm śniegu jest OK.
tak zasypało okropnie wczoraj moja wioska była odcieta od swiata. nasypało ok 40cm sniegu, a miejscami zaspy ok 1m. boje sie ze z nawozu nie wiele zostanie, ale zawsze lepiej ze jest snieg przynajmniej oziminy zostana
W moich okolicach na razie nikt nie nawozi. Rolnicy starej daty i wolą poczekać aż śnieg stopnieje i zniknie błoto z pól.
fryzomaniak bo tak się powinno robić a nie zimą siać nawóz na darmo...
Nie ma co się kłócić. Ważne że Ci co nie posiali nie będą żałować a i Ci co posiali będą zadowoleni.
Krzychu widzisz ja staram się zawsze wcześniej siać nawóz, mam jak niektórzy rozsiane wszystko a sąsiad podobnie robi jak Ty, różnice w polu i przede wszystkim w zbiorniku podczas żniw widać gołym okiem. Ale najważniejsze, że jesteś zadowolony a tego jak robisz Każdy ma swoje zdanie i robi po swojemu
Przestańcie gadać głupoty jakie to macie wielkie plony jak dacie nawóz w lutym,azot to tylko jedna cegiełka w całej układance.
dziś w okolicach Legnicy Holender po 10 centymetrowej pokrywie śniegu sypał cały dzień. Od poniedziałku deszcze i ciepło to się spieszy. Musiał mieć jakiś system prowadzenia bo ślady równo jak od linijki.
Nie pisze jakie to mam wielkie plony tylko że widać różnice jak to wygląda jak roślina dostanie jeść wcześniej albo później. Fosfor i potas to wiadomo przedsiewnie ale co możesz najwcześniej dawać wiosną na oziminy...
ja chciał bym na jęczmień zimowy nasypać ale tam jest staw ... i się boje ze jak już wjade to ino raz będzie i zostanie do wiosennej suszy
PO prostu kaZDy powinien sobie zrobić test zasiać trocge wcześniej jakiś kawałek nawet na śnieg a drugi póżniej , i bedzie wtedy widać jak który plonuje.
krzychu napisał/a:azot jest potrzebny jak rusza wegetacja a to co piszą w tych wszystkich gazetach to pierdoły pisane przez kogoś kto pole widział z samochodu jak na wakacje jechał...
Gdzie? Gdzie jest potrzebny?
a) w magazynie
b) na przyczepie
c) na polu
d) w zasięgu korzeni rośliny tj 4-5 cm pod powierzchnią?Pierdoły. Wierz nie chwalę się ale moja siostra skończyła AR w Szczecinie dawno temu ale miała taki przedmiot jak gleboznawstwo i wyobraź sobie ze podziela moje i nie tylko moje zdanie, jak kolega napisał nawóz ma czekać na roślinę a nie roślina na nawóz. Potem się dziwicie się że nie możecie wycisnąć z żyta więcej niż 5-6T.
Krzysiek a Twoja siostra to jak bardzo dawno skończyła AR? Gleboznawstwo miała albo z Panią prof. Wojcieszczuk albo z Panem prof. Niedźwiedzkim, ja miałem z Pania prof, teraz sam prowadze przedmiot gleboznwastwo i nawozenie w srodowisku dla kierunku rolnictwo.
pozdrawiam
Krzysiek napisał/a:krzychu napisał/a:azot jest potrzebny jak rusza wegetacja a to co piszą w tych wszystkich gazetach to pierdoły pisane przez kogoś kto pole widział z samochodu jak na wakacje jechał...
Gdzie? Gdzie jest potrzebny?
a) w magazynie
b) na przyczepie
c) na polu
d) w zasięgu korzeni rośliny tj 4-5 cm pod powierzchnią?Pierdoły. Wierz nie chwalę się ale moja siostra skończyła AR w Szczecinie dawno temu ale miała taki przedmiot jak gleboznawstwo i wyobraź sobie ze podziela moje i nie tylko moje zdanie, jak kolega napisał nawóz ma czekać na roślinę a nie roślina na nawóz. Potem się dziwicie się że nie możecie wycisnąć z żyta więcej niż 5-6T.
Krzysiek a Twoja siostra to jak bardzo dawno skończyła AR? Gleboznawstwo miała albo z Panią prof. Wojcieszczuk albo z Panem prof. Niedźwiedzkim, ja miałem z Pania prof, teraz sam prowadze przedmiot gleboznwastwo i nawozenie w srodowisku dla kierunku rolnictwo.
pozdrawiam
To w takim razie co z naszymi nawozami? u mnie był tak rozsiałem na przymrozek. po południa nawóz był rozpuszczony. pózniej spadł niewielki deszcz, a teraz jest ziemia rozmarznięta i ok 30-40 cm sniegu
Nie mam siostry obok by zapytać... kończyła w 2000 jak dobrze pamiętam ( stara jest)
30-40 cm śniegu to nie żarty. To jakieś 100l wody.
Mam tylko nadzieje że poniedziałkowo wtorkowe opady nie pogorszą sprawy, tak samo u Ciebie Pajej jak i pozostałych w tym mnie. Te 5 - 10 cm mnie w ogóle nie ruszało, ale kolejne 10 trochę mi podniesie ciśnienie.
U Ciebie Pajej może dojś do wyprzenia, śnieg i niezamarznieta gleba, ale narazie azot sie nie przemiesci, nie wiadomo jak snieg u ciebie szybko sie stopi. Jeśli snieg zejdzie i zboża będą miały bure i nadgniłe liśćie, które następnie zczernieją, to bedzie to wlasni efekt wyprzenia.
wedłu g mnie azot nie spłunie do rowów, rzek bo niby jak, tyle cm sniego od razu nie stopi sie. Nie ma co sie martwic, u nas Krzysiek też .
Ja też miałem siać ale w sumie dobrze że się powstrzymałem. Jest na masę śniegu u mnie. Mimo to aby dało radę wjechać to będę sypać.
to dlaczego nie sypac nawozu juz w listopadzie czy grudniu przeciez tez sa dni gdy pare cm ziemia puszcza jak juz siac to siac
Panowie o tym grudniu to to gadacie pierdoły które nijak się ni maja do tematu wiosna , w grudniu czy listopadzie nikt nie wygląda wiosny bo nie jest debilem , ale marzec to już chyba wypada spodziewać się wiosny i ruszenia wegetacji , a te pare dni załamania pogody też nie wpłyną negatywnie nazastosowany nawóz , ale dla mnie możecie siać w lipcu wtedy to już chyba ruszy wegetacja a na pewno jest ciepło.
http://www.youtube.com/watch?v=cuStbH_YIQY
obejrzcie sobie te filmy już ktoś kiedy zrobił badania kiedy siać nawóz. Ten film jest pewnie starszy ode mnie a poniekąd rolnicy starej daty sieją tylko w kwietniu. Film pokazuje (lub druga część) jak nawóz działa na roślinę w różnych terminach.
sieją tylko w kwietniu bo TV nie mieli albo kino objazdowe do wsi nie dojechało.
W grudniu...:hmmm:
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo