201

Odp: Wiosna 2013

Woziłem dzisiaj drzewo z lasu, a znajomy sial nawoz na 10 cm śniegu...

mdw

202

PawełS.64 napisał/a:
Pajej napisał/a:

u mnie spadło troche sniegu i bede spał spokojnie bo oziminy nie wymarzna

Pajej czy u Ciebie tak zasypało jak pokazują.Jeśli tak to współczuję ale śnieg ztopnieje a oziminy zostaną.U nas wczorajszej nocy -18 w dzień na plusie,ale jest 8-10 cm śniegu jest OK.

tak zasypało okropnie wczoraj moja wioska była odcieta od swiata. nasypało ok 40cm sniegu, a miejscami zaspy ok 1m. boje sie ze z nawozu nie wiele zostanie, ale zawsze lepiej ze jest snieg przynajmniej oziminy zostana

Rolnik z powołania:-)

203

W moich okolicach na razie nikt nie nawozi. Rolnicy starej daty i wolą poczekać aż śnieg stopnieje i zniknie błoto z pól.

204

fryzomaniak bo tak się powinno robić a nie zimą siać nawóz na darmo...

205

Nie ma co się kłócić. Ważne że Ci co nie posiali nie będą żałować a i Ci co posiali będą zadowoleni.

206

Krzychu widzisz ja staram się zawsze wcześniej siać nawóz, mam jak niektórzy rozsiane wszystko a sąsiad podobnie robi jak Ty, różnice w polu i przede wszystkim w zbiorniku podczas żniw widać gołym okiem. Ale najważniejsze, że jesteś zadowolony a tego jak robisz smile Każdy ma swoje zdanie i robi po swojemu smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

207

Przestańcie gadać głupoty jakie to macie wielkie plony jak dacie nawóz w lutym,azot to tylko jedna cegiełka w całej układance.

208

dziś w okolicach Legnicy Holender po 10 centymetrowej pokrywie śniegu sypał cały dzień. Od poniedziałku deszcze i ciepło to się spieszy. Musiał mieć jakiś system prowadzenia bo ślady równo jak od linijki.

gg 5118068

209

Nie pisze jakie to mam wielkie plony tylko że widać różnice jak to wygląda jak roślina dostanie jeść wcześniej albo później. Fosfor i potas to wiadomo przedsiewnie ale co możesz najwcześniej dawać wiosną na oziminy...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

210

ja chciał bym na jęczmień zimowy  nasypać ale tam jest staw ... i się boje ze jak już wjade to ino raz będzie i zostanie do wiosennej suszy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

211

PO prostu kaZDy powinien sobie zrobić test zasiać trocge wcześniej jakiś kawałek nawet na śnieg a drugi póżniej , i bedzie wtedy widać jak który plonuje.

mdw

212

Krzysiek napisał/a:
krzychu napisał/a:

azot jest potrzebny jak rusza wegetacja a to co piszą w tych wszystkich gazetach to pierdoły pisane przez kogoś kto pole widział z samochodu jak na wakacje jechał...

Gdzie? Gdzie jest potrzebny?
a) w magazynie
b) na przyczepie
c) na polu
d) w zasięgu korzeni rośliny tj 4-5 cm pod powierzchnią?

Pierdoły. Wierz nie chwalę się ale moja siostra skończyła AR w Szczecinie dawno temu ale miała taki przedmiot jak gleboznawstwo i wyobraź sobie ze podziela moje i nie tylko moje zdanie, jak kolega napisał nawóz ma czekać na roślinę a nie roślina na nawóz. Potem się dziwicie się że nie możecie wycisnąć z żyta więcej niż 5-6T.

Krzysiek a Twoja siostra to jak bardzo dawno skończyła AR? Gleboznawstwo miała albo z Panią prof. Wojcieszczuk albo z Panem prof. Niedźwiedzkim, ja miałem z Pania prof, teraz sam prowadze przedmiot gleboznwastwo i nawozenie w srodowisku dla kierunku rolnictwo.

pozdrawiam

213

Bombay napisał/a:
Krzysiek napisał/a:
krzychu napisał/a:

azot jest potrzebny jak rusza wegetacja a to co piszą w tych wszystkich gazetach to pierdoły pisane przez kogoś kto pole widział z samochodu jak na wakacje jechał...

Gdzie? Gdzie jest potrzebny?
a) w magazynie
b) na przyczepie
c) na polu
d) w zasięgu korzeni rośliny tj 4-5 cm pod powierzchnią?

Pierdoły. Wierz nie chwalę się ale moja siostra skończyła AR w Szczecinie dawno temu ale miała taki przedmiot jak gleboznawstwo i wyobraź sobie ze podziela moje i nie tylko moje zdanie, jak kolega napisał nawóz ma czekać na roślinę a nie roślina na nawóz. Potem się dziwicie się że nie możecie wycisnąć z żyta więcej niż 5-6T.

Krzysiek a Twoja siostra to jak bardzo dawno skończyła AR? Gleboznawstwo miała albo z Panią prof. Wojcieszczuk albo z Panem prof. Niedźwiedzkim, ja miałem z Pania prof, teraz sam prowadze przedmiot gleboznwastwo i nawozenie w srodowisku dla kierunku rolnictwo.

pozdrawiam

To w takim razie co z naszymi nawozami? u mnie był tak rozsiałem na przymrozek. po południa nawóz był rozpuszczony. pózniej spadł niewielki deszcz, a teraz jest ziemia rozmarznięta i ok 30-40 cm sniegu

Rolnik z powołania:-)

214

Nie mam siostry obok  by zapytać... kończyła w 2000 jak dobrze pamiętam ( stara jest)
30-40 cm śniegu to nie żarty. To jakieś 100l wody.
Mam tylko nadzieje że poniedziałkowo wtorkowe opady nie pogorszą sprawy, tak samo u Ciebie Pajej jak i pozostałych w tym mnie. Te 5 - 10 cm mnie w ogóle nie ruszało, ale kolejne 10 trochę mi podniesie ciśnienie.

215

U Ciebie Pajej może dojś do wyprzenia, śnieg i niezamarznieta gleba, ale narazie azot sie nie przemiesci, nie wiadomo jak snieg u ciebie szybko sie stopi. Jeśli snieg zejdzie i zboża będą miały bure i nadgniłe liśćie, które następnie zczernieją, to bedzie to wlasni efekt wyprzenia.
wedłu g mnie azot nie spłunie do rowów, rzek bo niby jak, tyle cm sniego od razu nie stopi sie. Nie ma co sie martwic, u nas Krzysiek też smile.

216

Ja też miałem siać ale w sumie dobrze że się powstrzymałem. Jest na masę śniegu u mnie. Mimo to aby dało radę wjechać to będę sypać.

217

to dlaczego nie sypac nawozu juz w listopadzie czy grudniu przeciez tez sa dni gdy pare cm ziemia puszcza jak juz siac to siac

Fortschritt zt 423 a razy 2

218

Panowie o tym grudniu to to gadacie pierdoły które nijak się ni maja do tematu wiosna , w grudniu czy listopadzie nikt nie wygląda wiosny bo nie jest debilem , ale marzec to już chyba wypada spodziewać się wiosny i ruszenia wegetacji , a te pare dni załamania pogody też nie wpłyną negatywnie nazastosowany nawóz , ale dla mnie możecie siać w lipcu wtedy to już chyba ruszy wegetacja a na pewno jest ciepło.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

219

http://www.youtube.com/watch?v=cuStbH_YIQY
obejrzcie sobie te filmy już ktoś kiedy zrobił badania kiedy siać nawóz. Ten film jest pewnie starszy ode mnie a poniekąd rolnicy starej daty sieją tylko w kwietniu. Film pokazuje (lub druga część) jak nawóz działa na roślinę w różnych terminach.

220 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-17 22:23:54)

sieją tylko w kwietniu bo TV nie mieli albo kino objazdowe do wsi nie dojechało. lol
W grudniu...:hmmm: