Też tak myślę, że to z braku zajęcia
Ale nie daje mi to cały czas spokoju więc poszedłem dzisiaj do profesora, kierownika mojego zakładu na rozmowę o wczesności i słuszności siewu nawozów.
1. Ulatnianie nawozów:
a. gdy nie ma śniegu i jest mróz, i
b. gdy nie ma śniegu i jest dodatnia temperatura,
wielkość ulatniania zależy od temperatury i wilgotności, ale i tak najwięcej ulatnia się mocznik, bo nawet 30% może ulotnić się w kilka dni, inne nawozy mniej.
Nie rozumiem tutaj komantarzy osób, że tak wcześnie wysiany sie ulotni, ale gdy w kwietniu będzie bardzo ciepło to jeszcze wiecej się ulotni niz teraz.
2. Wymycie nawozów:
a. gdy przyjdzie duży deszcz,
b. gdy będzie śnieg
sytuacja nastepuje na stokach i jęsli mamy wyrównane pola to nas nie dotyczy.
3. Opcja wysiewu nawozów na śnieg, niby nie wolno ale każdy wie jak jest,
a. jeśli duży śnieg to spłynie,
b. jeśli mały śnieg to wiadomo mniej, rozpuści sie momentalnie.
(ilość zależy od pofałdowania pola i ilości śniegu i nie będzie tutaj ulatniania.
4. Opcja wysiewu nawozów na pole zamarznięte bez śniegu
a. część sie ulotni a reszta bedzie czekać na dodatnie temperatury, wtedy sie rozpuści i bedzie dostępna dla roślin, ale nic nie spłynie. Kilka osób siało rankiem na mróz, w dzień przychodziła wyższa temperatura ale wegatacja nie ruszyła to bardzo dobrze.
b. Jeśli wystapiła taka sytuacja że wysialiśmy na zamarznięte, przyszły dodatnie temperatury i potem znów ujemne to mamy powód do zmartwień, bo mróz mógł przemrozić roślinę.
5. Opcja wysiewu nawozów na glebe rozmarzniętą, czyli normalność
jeśli szybko się rozpuści to mało się ulotni do atmosfery.
a. wysialiśmy nawóz i przyszedł śnieg to nic nie ulotni się (no zależy po jakim czasie przyszedł ten śnieg), może spłynąć (zależy jak dużo śniegu)ale gdy mamy pola bez górek to nie spłynie, po zejściu śniegu i ruszeniu wegatcji nawóz bedzie dostępny dla roślin.
b. wysialiśmy nawóz, rozpuścił się ale przyszedł mróz, jeśli wegetacja nie ruszyła możemy być spokojni, nawóz z chwilą ruszenia wegatacji będzie dostępny dla roślin.
Opcja 4 b rozwiązanie beznadziejne
Opcję 3 a i b to można powiedzieć, że jak musimy.
Opcja 4 a, 5a i b to bardzo dobre rozwiązanie.
Myslę że chociaż trochę to wytłumaczyłem i nie zamieszałem za bardzo, a jeśli tak to z góry przepraszam.
Pozdrawiam