Odp: Wiosna 2013
ch*j z teorią liczy się praktyka !!!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ch*j z teorią liczy się praktyka !!!
Krzychu ale żeś sie uparł... :uuuu:
Ktoś tu dobrze napisał że nawóz mniej się utleni jak jest zimno (znaczy się na mrozie 2 tygodnie temu) niż jak rzuci się go gdy jest już ciepło w kwietniu, tak samo znawożeniem dolistnym. Pryskając w środku dnia, w słońcu są duże straty i do tego można poparzyć rośliny... Też dlatego zawsze pryskamy dolistnie wieczorem po zachodzie słońca i dawki można dać nawet dwukrotnie wyższe niż zalecane i nic się nie dzieje...
Panowie dziękuje za plusiki jak dobrze pójdzie to doktorat z agronomii będzie za dwa lata. Może i troche pomogłem ale tak jak Krzysiek napisał to suche fakty. Postaram się poszukac na Uczelnii publikacji na temat wielkości spływu, ulatniania i działania mrozu na nawozy azotowe, pomęcze profesorów.
Uważam jednak że Krzycha teoria "ch*j z teorią liczy się praktyka !!!", nie jest dobra, najlepsze to gdy teoria łaczy sie z praktyką, ale to może tylko ja tak myslę.
Pozdrawiam
Nie , nie tylko Ty tak myślisz .
k*rwa mać to ma być wiosna ?! ledwo z chałupy rano wyszedłem na podwórku śnieg po kolana a za stodołą przy pryzmach z kiszonką na ponad metr... W marcu raczej można zapomnieć o jakiejkolwiek robocie w polu...
Mi tam napadło kolejne 10 cm. Jutro jadę po NPK jak przestanie pizgać to trza sypać pod owies. Nie ma co się oglądać.
ale jak tu nawóz siać na metr śniegu ??
U mnie znowu śniegu nawaliło. Wczoraj jechałem busem po sadzonki dzisiaj nie ruszam się z podwórka bo tragedia na drodze.
krzychu ja cie popieram wedlug mnie sypanie teraz nawozu na ten snieg to abstrakcja chyba ze ktos ma naprawde suche kawalki u mnie dwa tygodnie ciepla i bedzie jeszcze woda stala ze wjechac nie pujdzie to wiec ten azot by wyplynol wedlu mnie ci co posiali azot nie maja sie co oszukiwac straty macie i to nie male po tych sniegach
michu23 ale mało kto gospodaruje na takich warunkach jak u Ciebie,masz specyficzne warunki nadnoteckie. ja nawóz sypałem w tym ciepłym tygodniu a też nie mam takich pól żeby mi to wszystko spłynego tylko wszystko raczej sobie swobodnie wsiąka. Wiadomo sypanie nawóz na leżący śnieg i to w takiej ilości jak teraz to już przesada...
Kurcze w całej tej dyskusji zapomnieliśmy o dwóch sprawach ,jedna to to że na południu czy zachodzie jest cieplej i tam nawet trzeba wcześniej ruszyć z nawozem niż reszta i druga sprawa to gleba są najróżniejsze i każdą należy uprawiać inaczej i jest jeszcze jedna sprawa -susza kwietniowo-majowa jak się do połowy kwietnia nie da drugiej dawki to później można już nie zdążyć.W tym roku to nie wiadomo kiedy się wjedzie z pierwszą ,chyba do połowy kwietnia da się rade???
ja daję jedną dawkę
a ja 2-3
ja nie mam się co łudzić że zdążę z dwiema dawkami i będę musiał na raz dać tylko nie wiem czy jedna dawka 300 kg/Ha saletry nie przypali pszenicy ? Pytam bo nie stosowałem takich dawek jednorazowo...
Ja bym to podzielił. Nie wiem jaka masz ziemie poziom PK ale według mnie i mojego wielkoobszarowego sąsiada nie będzie różnicy czy na pierwsza dawkę dasz 80-90kgN czy 100kgN Tym bardziej saletry. Jak chcesz kombinować to pomyśl moze o wysianiu 70kgN w saletrze i tydzień-dwa później jak sie zrobi ciepło i bedzie się miało na deszcz dobij do setki mocznikiem. Domyslam się że skoro chodzą Ci po głowie takie mysli ziem za dobrych nie masz. Powodzenia
ja dwie dawki to daję po łąkach, pod zboża nawiozę gnoju ile się da (tak żeby dało się przeorać) po żniwach na ścierniska daję jeszcze gnojówkę, to nawozu tyle później nie potrzeba...
I myślisz, że azot z takiej gnojówki nie spływa wgłąb profilu i czeka do wiosny ??
U mnie standardem jest podanie azotu na pszenicę w trzech dawkach.
Ja gnojowicy i gnojówki nie mam ale chyba rozsądniej bylo by to lać w lutym marcu....
po sąsiedzku leją ja tylko skoszą zboże i aż do końca marca, mają te węże rozlewowe i szerokość tyle co ścieżka
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo