461

Odp: Rzepak

tak mam mozaike glebową i sieje wszystko wszędzie a nie wybieram tu ha lepszy tam ha gorszy a plon to średni z całości

462

Jak u was z rzepakiem bo kumple gadają że zaczyna gnić od spodu, aż boję się tam zaglądać.

463

Widziałem dziś jak jechałem rzepaki jak bigos tylko jeszcze nie śmierdzą. Oczywiście te bez okrywy. Swój patrzyłem ze 3 dni temu to był w porządku.

464

Chodziłem dziś po rzepakach swoich i powiem tyle że jak na 11 kwiecień wyglądają jak te z zeszłego roku w okolicach 25marca. Dziś i wtedy śnieg odkrywał rośliny. Problem jedynie taki,że nie mogę wjechać w pole i z tydzień minie.

465

Mój przezimowałby wzorcowo gdyby nie 40% uszkodzeń przez zwierzynę - wczoraj miałem szacowanie.

466

Na Dolnym Śląsku rzepaki  przezimowały  dość dobrze nie ma sygnałów o stratach  no jedynie  ta niemrawa wiosna?

467

Musze powiedzieć że mi lepiej przezimował jak rok temu

mdw

468

U mnie jest dobrze ,przezimował i wygląda nieźle po niedzieli dostanie papu.

469

ja wczoraj rozsiałem 34n 350kg/ha za 10 dni poprawka canwilem

470

Mój tez ok tylko nie wiem czy dam rade na grzyba go prysnac bo strasznie mokro, a rzepak rosnie w oczach i pewno zanim obeschnie to rzepak ucieknie z terminu pryskania

Rolnik z powołania:-)

471

bartek napisał/a:

Mój przezimowałby wzorcowo gdyby nie 40% uszkodzeń przez zwierzynę - wczoraj miałem szacowanie.

Jak Ci wyszacowali stratę? Byłem dziś u siebie na jednym kawałku to może 50% zjedzone a środek został. W tym ze 20% co jest zeżarte do korzenia. Jak pietruszka bez naci. Jak rzepak ma tylko środek to da radę jeszcze wydać plon? Trochę szkoda mi to kasować. Tyle dobrze że gęściej posiałem.
Pajej u Ciebie już rzepak ruszył? U mnie jest zielony ale nie widać żeby zaczął żyć po zimie.

472

u mnie to zaczyna wypuszczać młode listki. ogolnie tak jak zboza zacza wegetowac chyba pod sniegiem, bo ziemia była rozmarznieta

Rolnik z powołania:-)

473

Grzegorz89 napisał/a:
bartek napisał/a:

Jak Ci wyszacowali stratę? Byłem dziś u siebie na jednym kawałku to może 50% zjedzone a środek został. W tym ze 20% co jest zeżarte do korzenia. Jak pietruszka bez naci. Jak rzepak ma tylko środek to da radę jeszcze wydać plon? Trochę szkoda mi to kasować. Tyle dobrze że gęściej posiałem.
Pajej u Ciebie już rzepak ruszył? U mnie jest zielony ale nie widać żeby zaczął żyć po zimie.

Liczyli sztuki na metrze kwadratowym, a później liczyli sztuki zgryzione, na 3ha zrobili 7 prób no i wyszło 40%. Też siałem gęściej miałem po 65 roślin na m/kwadratowy a w tym średnio po 26 zgryzionych to i tak zostało mi po 39szt na metrze.
Jak masz zgryzione liście to jeszcze coś z niego będzie, a jeśli stożek to tylko będzie szkodniczyć na polu.

474

Chłopaki poradźcie mi jaki oprysk na rzepak by zwalczyć przytulie aby był tani i dobry wiem wiem te pojęcia bardzo ciężko połączyć , a no i jeszcze coś na chowacza smile  Proszę o cenę w przybliżeniu i o dawki na ha .

475

na chowacza danadim    tani a skuteczny środek ...  ceny nie pamiętam a chowacza  u mnie nie widać ...  wieksze gospodarstwa pryskają ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

476

U mnie kuzynostwo mówi że jest sporo , ale jutro jeszcze sprawdzę sam dokładnie, jak przed południem dam żółte naczynie to wystarczy poczekać do wieczora na owady?

477

Tylko tego Danadima nie wykazujcie w ewidencji. Nie ma rejestracji na rzepak .... Tańszym zamiennikiem Danadimu jest Rogor.
Ja dałem teraz Sherpę i za kilka dni poleci Pyrinex.

Co do żółtego naczynia - to w słoneczny ciepły dzień wystarczy kilka godzin i miska pełna ....

478

żółtego naczynia już nie wystawiam. Parę razy próbowałem, ale zawsze ktoś podprowadził miskę to przestałem.

479

wojtas napisał/a:

na chowacza danadim    tani a skuteczny środek ...  ceny nie pamiętam a chowacza  u mnie nie widać ...  wieksze gospodarstwa pryskają ...

Sumi Alfa dobry i nie za drogi oprysk na chowacza. Nie mam pojęcia jak można nie pryskać na chowacza a że go nie widać to nie znaczy że go nie ma. Połóż na ziemię żółte naczynie po godzinie pełno. Jak nie opryskasz to chowacz złoży jaja i po rzepaku.

480

Jeszcze na chowacza jest czas z tydzień na pierwszy oprysk w porywach do 10 dni

mdw