Odp: Rzepak
tak mam mozaike glebową i sieje wszystko wszędzie a nie wybieram tu ha lepszy tam ha gorszy a plon to średni z całości
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak mam mozaike glebową i sieje wszystko wszędzie a nie wybieram tu ha lepszy tam ha gorszy a plon to średni z całości
Jak u was z rzepakiem bo kumple gadają że zaczyna gnić od spodu, aż boję się tam zaglądać.
Widziałem dziś jak jechałem rzepaki jak bigos tylko jeszcze nie śmierdzą. Oczywiście te bez okrywy. Swój patrzyłem ze 3 dni temu to był w porządku.
Chodziłem dziś po rzepakach swoich i powiem tyle że jak na 11 kwiecień wyglądają jak te z zeszłego roku w okolicach 25marca. Dziś i wtedy śnieg odkrywał rośliny. Problem jedynie taki,że nie mogę wjechać w pole i z tydzień minie.
Mój przezimowałby wzorcowo gdyby nie 40% uszkodzeń przez zwierzynę - wczoraj miałem szacowanie.
Na Dolnym Śląsku rzepaki przezimowały dość dobrze nie ma sygnałów o stratach no jedynie ta niemrawa wiosna?
Musze powiedzieć że mi lepiej przezimował jak rok temu
U mnie jest dobrze ,przezimował i wygląda nieźle po niedzieli dostanie papu.
ja wczoraj rozsiałem 34n 350kg/ha za 10 dni poprawka canwilem
Mój tez ok tylko nie wiem czy dam rade na grzyba go prysnac bo strasznie mokro, a rzepak rosnie w oczach i pewno zanim obeschnie to rzepak ucieknie z terminu pryskania
Mój przezimowałby wzorcowo gdyby nie 40% uszkodzeń przez zwierzynę - wczoraj miałem szacowanie.
Jak Ci wyszacowali stratę? Byłem dziś u siebie na jednym kawałku to może 50% zjedzone a środek został. W tym ze 20% co jest zeżarte do korzenia. Jak pietruszka bez naci. Jak rzepak ma tylko środek to da radę jeszcze wydać plon? Trochę szkoda mi to kasować. Tyle dobrze że gęściej posiałem.
Pajej u Ciebie już rzepak ruszył? U mnie jest zielony ale nie widać żeby zaczął żyć po zimie.
u mnie to zaczyna wypuszczać młode listki. ogolnie tak jak zboza zacza wegetowac chyba pod sniegiem, bo ziemia była rozmarznieta
bartek napisał/a:Mój przezimowałby wzorcowo gdyby nie 40% uszkodzeń przez zwierzynę - wczoraj miałem szacowanie.
Jak Ci wyszacowali stratę? Byłem dziś u siebie na jednym kawałku to może 50% zjedzone a środek został. W tym ze 20% co jest zeżarte do korzenia. Jak pietruszka bez naci. Jak rzepak ma tylko środek to da radę jeszcze wydać plon? Trochę szkoda mi to kasować. Tyle dobrze że gęściej posiałem.
Pajej u Ciebie już rzepak ruszył? U mnie jest zielony ale nie widać żeby zaczął żyć po zimie.
Liczyli sztuki na metrze kwadratowym, a później liczyli sztuki zgryzione, na 3ha zrobili 7 prób no i wyszło 40%. Też siałem gęściej miałem po 65 roślin na m/kwadratowy a w tym średnio po 26 zgryzionych to i tak zostało mi po 39szt na metrze.
Jak masz zgryzione liście to jeszcze coś z niego będzie, a jeśli stożek to tylko będzie szkodniczyć na polu.
Chłopaki poradźcie mi jaki oprysk na rzepak by zwalczyć przytulie aby był tani i dobry wiem wiem te pojęcia bardzo ciężko połączyć , a no i jeszcze coś na chowacza Proszę o cenę w przybliżeniu i o dawki na ha .
na chowacza danadim tani a skuteczny środek ... ceny nie pamiętam a chowacza u mnie nie widać ... wieksze gospodarstwa pryskają ...
U mnie kuzynostwo mówi że jest sporo , ale jutro jeszcze sprawdzę sam dokładnie, jak przed południem dam żółte naczynie to wystarczy poczekać do wieczora na owady?
Tylko tego Danadima nie wykazujcie w ewidencji. Nie ma rejestracji na rzepak .... Tańszym zamiennikiem Danadimu jest Rogor.
Ja dałem teraz Sherpę i za kilka dni poleci Pyrinex.
Co do żółtego naczynia - to w słoneczny ciepły dzień wystarczy kilka godzin i miska pełna ....
żółtego naczynia już nie wystawiam. Parę razy próbowałem, ale zawsze ktoś podprowadził miskę to przestałem.
na chowacza danadim tani a skuteczny środek ... ceny nie pamiętam a chowacza u mnie nie widać ... wieksze gospodarstwa pryskają ...
Sumi Alfa dobry i nie za drogi oprysk na chowacza. Nie mam pojęcia jak można nie pryskać na chowacza a że go nie widać to nie znaczy że go nie ma. Połóż na ziemię żółte naczynie po godzinie pełno. Jak nie opryskasz to chowacz złoży jaja i po rzepaku.
Jeszcze na chowacza jest czas z tydzień na pierwszy oprysk w porywach do 10 dni
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo