Odp: Gruber vs talerzówka
Przy V trzeba ustawić żeby przednia sekcja brała nieco płycej. Likwiduje to trochę ściąganie. Przednia ma twardszą ziemię i opór jest większy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Maszyny uprawowe » Gruber vs talerzówka
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przy V trzeba ustawić żeby przednia sekcja brała nieco płycej. Likwiduje to trochę ściąganie. Przednia ma twardszą ziemię i opór jest większy.
wiec radzicie X?
X na pewno będzie lepiej się prowadził. Kiedyś mtz bez napędu robiłem akpila 2.2m i też szło a teraz mam kompaktową z agromaszu, i też potrafi ściągnąć. Ale w polu diabeł Jeszcze zależy jaka szerokość i do jakiego ciągnika.
ja myslałem nad 3,15 do forszaja
Znajomy kupił z unii 3.5m X ciąga fordem coś koło 150koni. i mówi że nie ma możliwości żeby ściągała i ładnie robi. Ja brałbym X lepiej ustawić i ciągnik pracuje żeby uciągnąć a nie żeby prosty ślad utrzymać. A przecież sekcje są nastawne to tak ustawisz żeby na środku też było ładnie.
Polecam X Mam Uni 3.2 i Forszem III 2 idzie tylko miota tą talerzówką I szybko robota idzie 2ha/1h
to pewnie gaz w podłodze trzymasz na takim przełożeniu przy takiej talerzówce...
przy talerzówce X ewentualnie można by założyć na samym środku jeden ząb od grubera żeby uprawił ten pas... takie moje zdanie
to pewnie gaz w podłodze trzymasz na takim przełożeniu przy takiej talerzówce...
Bez przesady.. Normalne obroty jak do orki a moze i mniejsze.. u mnie sa piaski wiec nie trzeba pilowac
ja na swoich ziemiach to w orce daje max 1400 obr. a przeważnie to na 1200 robię
Ja też polecam X. Nie zauważyłem u siebie nieuprawionego środka ....
decyzja podjeta czekam jeszcze na info od sprzedawcy, bo mieli wprowadzić nowsza wersje na wzór akpila gdzie środkowe talerze zachodzą na siebie, koszt mało większy a pewność ze wszystko uprawione
Ja mam coś takiego http://www.akpil.pl/pl/produkt/114
w wersji ciąganej
Własnie na ostatnim zdjeciu widać ze talerze zachodzą za siebie
Ja mam ruską i też nie mam problemów z środkowym pasem.
A ja przeczytałem wszystkie posty i zrobiłem mix jest w fazie testów już wiem że łapy muszę rozszerzyć .
Uploaded with ImageShack.us
liczy sie pomysł!
wiadomo prototyp ale jak dla mnie gdzieś tam musiałby być kawał resora co by te narzedzia sobie na wzajem nie przeszkadzały....
plus za radosną twórczość
Piotr zrób go na 5 łap, ale rozłóż go tak na 220-230 cm, wtedy będziesz miał więcej możliwości operowania traktorem, w zasadzie w tej uprawce prędkość ma najwazniejsze znaczenie.
hmmm na moje to lepiej by było jak ta talerzówka była by przed zębami bo w razie jakaś większa słoma to zawsze przejdzie i zrobi lepszy teren do pracy zębów a z tyłu wtedy zwykły wał strunowy do kontroli głębokości bo w sumie talerzówka z tyłu nie do końca spełni rolę utrzymywania głębokości ale to tylko moje zdanie
W tej chwili jego szerokość robocza to 2,4 jeżdżę III dwójką ale jak jest "zielono" to muszę jechać II czwórką i potrafi się zapchać, oglądałem nowe na 5 łap to 2,2m i chyba to jest optymalny rozstaw. Tak więc Marku posłucham Ciebie. W tych agregatach min prędkość to 10km/h więc nie ma co przesadzać z ilością łap i szerokością
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Maszyny uprawowe » Gruber vs talerzówka
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo