141

Odp: Gruber vs talerzówka

Przy V trzeba ustawić żeby przednia sekcja brała nieco płycej. Likwiduje to trochę ściąganie. Przednia ma twardszą ziemię i opór jest większy.

142

wiec radzicie X?

Rolnik z powołania:-)

143 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2013-05-30 12:57:30)

X na pewno będzie lepiej się prowadził. Kiedyś mtz bez napędu robiłem akpila 2.2m i też szło a teraz mam kompaktową z agromaszu, i też potrafi ściągnąć. Ale w polu diabeł big_smile Jeszcze zależy jaka szerokość i do jakiego ciągnika.

144

ja myslałem nad 3,15 do forszaja

145

Znajomy kupił z unii 3.5m X ciąga fordem coś koło 150koni. i mówi że nie ma możliwości żeby ściągała i ładnie robi. Ja brałbym X lepiej ustawić i ciągnik pracuje żeby uciągnąć a nie żeby prosty ślad utrzymać. A przecież sekcje są nastawne to tak ustawisz żeby na środku też było ładnie.

146

Polecam X wink Mam Uni 3.2 i Forszem III 2 idzie tylko miota tą talerzówką wink I szybko robota idzie wink 2ha/1h

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

147

to pewnie gaz w podłodze trzymasz na takim przełożeniu przy takiej talerzówce...

148

przy talerzówce X ewentualnie można by założyć na samym środku jeden ząb od grubera żeby uprawił ten pas... takie moje zdanie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

149

krzychu napisał/a:

to pewnie gaz w podłodze trzymasz na takim przełożeniu przy takiej talerzówce...

Bez przesady.. Normalne obroty jak do orki a moze i mniejsze.. u mnie sa piaski wiec nie trzeba pilowac wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

150

ja na swoich ziemiach to w orce daje max 1400 obr. a przeważnie to na 1200 robię

151

Ja też polecam X. Nie zauważyłem u siebie nieuprawionego środka ....

152

decyzja podjeta czekam jeszcze na info od sprzedawcy, bo mieli wprowadzić nowsza wersje na wzór akpila gdzie środkowe talerze zachodzą na siebie, koszt mało większy a pewność ze wszystko uprawione

153

Ja mam coś takiego http://www.akpil.pl/pl/produkt/114
w wersji ciąganej

154

Własnie na ostatnim zdjeciu widać ze talerze zachodzą za siebie

155

Ja mam ruską i też nie mam problemów z środkowym pasem.

156

A ja przeczytałem wszystkie posty i zrobiłem mix jest w fazie testów już wiem że łapy muszę rozszerzyć .

http://img843.imageshack.us/img843/776/sl29.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

157

liczy sie pomysł!
wiadomo prototyp ale jak dla mnie gdzieś tam musiałby być kawał resora co by te narzedzia sobie na wzajem nie przeszkadzały....
plus za radosną twórczość

158

Piotr zrób go na 5 łap, ale rozłóż go tak na 220-230 cm, wtedy będziesz miał więcej możliwości operowania traktorem, w zasadzie w tej uprawce prędkość ma najwazniejsze znaczenie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

159

hmmm na moje to lepiej by było jak ta talerzówka była by przed zębami bo w razie jakaś większa słoma to zawsze przejdzie i zrobi lepszy teren do pracy zębów a z tyłu wtedy zwykły wał strunowy do kontroli głębokości bo w sumie talerzówka z tyłu nie do końca spełni rolę utrzymywania głębokości ale to tylko moje zdanie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

160

W tej chwili jego szerokość robocza to 2,4 jeżdżę III dwójką ale jak jest "zielono" to muszę jechać II czwórką i potrafi się zapchać, oglądałem nowe na  5 łap to 2,2m i chyba to jest optymalny rozstaw. Tak więc Marku posłucham Ciebie. W tych agregatach min prędkość to 10km/h więc nie ma co przesadzać z ilością łap i szerokością

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty