21

Odp: Piwo

sławek 42 napisał/a:

Kasztelan czarny.
Ostatnio słyszałem od gości "z branży", że do piwa zamiast chmielu teraz dodaje się żółć zwierzęcą ?! Prościej, taniej - efekt podobny do oryginału. To na zdrowie !

Z tą żółcią to lekka przeginka (mit jakiś).
Znajomek pracował w gdańskim amberze i jak słyszał od miejscowych pijaczków o tej żółci to mu się śmiać chciało. Nigdy nie widział żeby coś innego oprócz słodu i chmielu było dodawane do kadzi.. Pracował przy kontroli produkcji i cały proces wytwórczy znał na tip top...

Pozyskanie żółci może i tańsze jest, ale żeby to się w piwie utrzymało to trzeba szereg konserwantów a i taki trunek by się "rozwarstwiał" bo żółć jest nieco gęstrza od wody i jest słabo w niej rozpuszczalna.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

22

Odp: Piwo

MAREKPE napisał/a:

Ps.: U Ciebie na gospodarce jedyna praca to jazda traktorem?

Owszem włsnie sa żniwa kalafiorowe. trzeba wyciac i porózyczkować na róże od 2do 6cm za taki kalafior przetwórnia płaci 95gr ale to juz inna bajka. Przy tej robocie tez nie piję alkoholu

Rolnik z powołania:-)

23

Odp: Piwo

ja tak jak krzysiek polecam SPECJALA, bardzo dobre piwo, chociaż ja nie wybrzydzam każde wypiję, piwa i pacierza nie odmawiam.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

24

Odp: Piwo

A  ja  piwa  nie  mogę i nie lubię,  nie cierpię tej goryczki  tongue

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

25

Odp: Piwo

Krzysiek i jak nakręciłeś jakiegoś browaru we własnej tajnej szopce?

E 516 na części
Telefon 695 076 269