101

Odp: Hodowla bydła miesnego

mit nie mit - gospodarzy kilka domów ode mnie. Obyś takich sytuacji nie miał. Ile mam rocznie ? W 2013 miałem 15 sztuk od swoich krów i 10 dokupionych - wszystko już sprzedane. Jeśli dobrze pójdzie do lutego będę miał 17 wycieleń i zapewne kilka cielaków dokupionych - do sprzedania listopad/grudzień 2014. Zostawię tylko jak co roku kilka jałówek na powiększenie stada.

gg 5118068

102

Andrzej kupuje ktoś 300kg cielaki po 12zł?  toż to 3600zł.  a za byczka wo wadze 700kg brutto (7,7zł/kg) dostaniesz około 5000zł.gdzie zysk i logika kupującego ? chyba ze za żywą  dużą sztukę masz ponad 10zł/kg ?

103

Zorak ile orientacyjnie potrzeba pastwiska w przeliczeniu na jedną mamke z odsadkiem?
Na razie mam łąki w progrmie RŚ(ochrona siedlisk ptaków) ale program za dwa lata sie konczy a myślę że nastepnego nie będzie więc zaczynam myślec o powrocie do bydła.

0

104

Koseś  , mowa o bydle  w czystej rasie w tym przypadku LM i pod oceną . zauważ  że krowa mamka ma tylko jedno ciele w roku a jakiś % upadków , czy braku zacieleń też jest , byczki sprzedaje   jako rozpłodniki do  stad towarowych  , czy czysto rasowych , jałówki z przeznaczeniem na mamki .
Po niedzieli  wstawię zdjęcia , teraz nie mam czym zrobić .

105

To masz hodowlę zarodową? jeśli tak to ok. A ile można dostać za dorosłego byka LM w rzeźni?

106

grześ67 napisał/a:

Zorak ile orientacyjnie potrzeba pastwiska w przeliczeniu na jedną mamke z odsadkiem?

15 dużych, 25 cielaków które swoje też potrafią zjeść, 4 jałówki, byk - na 10 hektarach pastwiska i jesienią miały jeszcze hektar poplonu do skubania. Wypas kwaterowy i po każdym zejściu z kwatery pastwisko jest wykaszane z niedojadów i podsypane azotem. Od połowy listopada dokarmiane na pastwisku sianem (1 balot na kilka dni).

gg 5118068

107

Tu sprytna maszynka przydatna w hodowli mięsnych
http://www.youtube.com/watch?v=NKidGfRbczw

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

108

gościu ma piękną oborę

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

109

Maszyna za grube pieniądze a tylko do rozwalania bel i to krótko pociętych.

110

Zorak nie masz problemów z utrzymaniem bydła na pastwiskach tzn z tym że gdzieś powędrują, np w kukurydzę sąsiada...

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

111 Ostatnio edytowany przez zorak (2013-12-15 17:48:04)

wszystkie pastwiska mam ogrodzone: 3 świerkowe żerdzie i na górze drut kolczasty, do tego pastuch z prądem. Podstawa to prąd który musi być włączony całą dobę. Co roku wymieniam część ogrodzenia, najszybciej psują się słupki. Od kilku lat zacząłem stosować słupki metalowe (rura + wspawane wąsy na żerdzie), drogo ale na lata. Jak mam możliwość to kupuję też podkłady kolejowe które tnę na pół i mam 2 słupki z jednego - też bardzo trwałe.
Zimą szykuję w lesie żerdzie i wiosną lub jesienią wymieniam. W tym tygodniu wymieniłem 500 m ogrodzenia i jeszcze ok 300 wymienię. Odpukać ale w tym roku tylko raz wyszły bo jakaś życzliwa osoba przechodziła bramą i nie zamknęła.
A i jeszcze co zauważyłem - jak bydło ma po dostatkiem trawy to nawet nie myśli aby się pchać w ogrodzenie. Problem zaczyna się gdy jest mało trawy, bydło próbuje wyjadać przy płotach pchając łeb pod dolną żerdzi - czasem nawet prąd nie pomaga.

gg 5118068

112

koledzy mam pytanie jak jest u was więcej jest hodowców samych jałówk i byków czy mamek i jałówek opaswych.

113

Z tym uciekaniem krów jak nie mają co jeść to nie zawsze bo czasem mają piękną trawę pod nosem a lezą gdzieś na gołe pole stokłosowe i potrafią tak iść przez kilometr. Często tak jest u mnie późną jesienią

E 516 na części
Telefon 695 076 269

114 Ostatnio edytowany przez niewydostanieszsie (2013-12-15 20:22:01)

Ja miałem w tym roku męczarnie z krowami. Mam pastwiska z prądem ale mi skradli porządny elektryzator z impulsem 3J i założyłem taki tani jak mleczarze stosują i na krowach nie robił żadnego wrażenia. Musiałem szybko kupować kolejny, bo raz dwa razy w tygodniu zwiewały. Na szczeście dookoła nie miały gdzie w szkode iść. A akumulatorowy z Lacme to ponad tysiąc kosztuje...

115

po ile w waszych stronach można dostać za byka klasy R ?? ja sprzedałem w tygodniu 13 stuk. za R 12,60  O 12,20

116

U mnie 11zł.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

117

mamy grupe i przez grupe wiszystkie byki idą ale po 11 za R to ktoś cie okrada

118

Marcino Łuków też płaci tą samą  cenę  co tobie i to indywidualnie beż żadnej grupy jednak ostatnio coraz mniej do nich  odstawiam dlatego że na żywą mam lepszego odbiorcę .

Jak płaci OSI Foodworks? Ktoś do nich sprzedawał?

120

niewydostanieszsie napisał/a:

Ja miałem w tym roku męczarnie z krowami. Mam pastwiska z prądem ale mi skradli porządny elektryzator z impulsem 3J i założyłem taki tani jak mleczarze stosują i na krowach nie robił żadnego wrażenia. Musiałem szybko kupować kolejny, bo raz dwa razy w tygodniu zwiewały. Na szczeście dookoła nie miały gdzie w szkode iść. A akumulatorowy z Lacme to ponad tysiąc kosztuje...

na allegro 5,5J za 400 zł, na takiego przesiadłem się z elektryzatora "na owce" z 1975r, jak się krowa zagapi to aż zawyje z wrażenia. W czasie żniw krowy potrafiły schować się dla psikusa w kukurydzy sąsiada, tylko jedna czasem łeb wystawiła na a kuku smile