681

Odp: Dopłaty

gdy będą he he pewnie czekają  na kasę z pitów rocznych

682

No i wszystko jasne od tego roku zabierają nam UPO czyli wiadoma każdy parę tysięcy mniej dostanie ale żeby było sprawiedliwie i hodowcy nie śmieli się z zbożowców to i płatności zwierzęcej też nie będzie.

683

Ot taka ZSL-owska opieka nad polskim rolnictwem

684

Słuchałem pani Szalczyk, jeju jak ja tej pani nie lubię niby chce coś zrobić ale wychodzi kpina.
Już od roku wiadomo że od 2015 nie będzie upo, mają być jakieś zastępcze ale wszystko jeszcze w proszku.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

685

Dziś dostałem decyzje, strączkowych miałem więcej, no i dopłat jest o 1143 zł więcej.

686

decyzja przyszła, a 25 koła poszło się ....modulować.

687

I do mnie przyszła decyzja zmodulowana o 8 tyś

688

czego wy nie dzielicie tych swoich gospodarstw? nie macie czlonkow rodziny? zawsze to mniej tej modulacji.

689

i wiecej powodów do kłótni i sporów

690

dziś swięto kasa przyszła  podstawa upo jpo tuz jeszcze programówka i będzie cacy
czas kupic 6  tys on puki cena w miare niska

691

U mnie dopłaty wpłynęły 20 stycznia smile

692

Na dzisjaj  wielkie O  wzeszłym roku dostałem w marcu i teraz pewnie też ?

693

http://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-r … 877,0.html

jak chcą to zrobią szybko ale w drugą stronę to i 10 lat nie starczy

694

Wziełem swieżo troche ugorów ,  częśc planuje zasiać normalnie a częsć  nie, bo sie  nie opłaca ,co z tym zrobić zeby wziaśc dopłąte, wystarczy zaorać?

mdw

695

W tym roku już nie będzie uzupełniających? Bo jak od przyszłego to wsiej gorczycę, a przyorzesz na poplon. Niestety nie jestem dokładnie w temacie.

696

ja też wziełem ostatnio taki ugór w dzierżawę i zaorałem to i posieję seladerę na tym co urośnie to dla krówek będzie a reszta słabej to do opryskania od perzu i na jesieni jakieś zboże się zasieje najprędzej żyto big_smile a dopłaty będą troszkię większe z tego bo jako do strączkowych się seladera zalicza tongue

697

Przemyślałem sprawe i zasieje na wszystkim owies, co bedzie to bedzie

mdw

698

yokoslaw napisał/a:

Przemyślałem sprawe i zasieje na wszystkim owies, co bedzie to bedzie

A nie myślałeś o kukurydzy. z moich doświadczeń wynika, że nieźle wychodzi na ugorach i pole po niej czyste zostaje.

699

Mialem zamiar własnie kukurydze ale nie będe komuś dobrze robił  i pakował się w koszty, pole z dwa lata potrzymam.

mdw

700

Pany jak to jest prowadzimy ekologie na ok 80 ha plus dzierżawy nie jest zle, ale te programy rolnośrodowiskowe stają sie nie korzystne jeżeli chodzi o eko chcą zrobić tylko do 20 i do tych że 20 ma być płatność 100 % powyżej od  20 do 30 50% powyżej 30 ma nie być płatności trzeba okazać sie fv sprzedaży  .W ekologi jest otyle dobrze ze są te wieksze dopłaty wychodzi tak ze jak posiejeś to wiesz ze za 2 tony masz już zapłacone plus to co sie zbierze a wkonwęcij jest tak ze jak jest dość dobra cena i plon to sie zarobi . Mnie ta ekologia to przeraża  nie wiem co myśleć i co robić plan rolnosrodowiskowy nam się kończy , iśc w konwęcje siać nawozy jak sie na tym wychodzi jak to jest u was jak wychodzićie na tym co robić  jak tak patrze na zdjecia tej przenicy czy innych zbóz co zdjecia wystawiacie to az sie oko cieszy