Odp: Hodowla bydła miesnego
nie mów wujek że z Kruszwicy?
a czy jesteś w stanie załatwić na jesieni dwa samochody dla zbłąkanego wędrowcy ze Ślesina?
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie mów wujek że z Kruszwicy?
a czy jesteś w stanie załatwić na jesieni dwa samochody dla zbłąkanego wędrowcy ze Ślesina?
Z Chełmży pewnie
ja mieszkam koło chełmży. Nie cukrownie to bym trzymał połowe bo na sianiu kukurydzy i skarmianiu opasami przy cenie 13zł za R wiele mi by nie zostało
Trzymając mamki jest problem z dojeniem. Nie każdy ma do tego dusze i chęć. Po drugie mamki trzyma się całe lata i nie wiem czy zwróci ci się cała pasza czy lepiej byłoby kupować odsadki. Po trzecie nie zawsze jest tak że uda nam się odchować na sztucznym mleku kupionego cielaka. Na dwoje babka wróżyła.
Marcino a u mnie wręcz przeciwnie. Cukrownie mam daleko, na kuku za słaba ziemia, za to górzystych łąk, lasów, strumyków do woli - oby tylko bydła było na tyle do wypasu.
Laszek od firm oferujących cielęta trzymam się jak najdalej gdyż już raz wpakowałem kilkadziesiąt tysięcy w zakup z odchowalni z okolic Torunia i to była wielka porażka ! Co do ilości to 100 opasów wykarmię z 8ha kukurydzy i 15ha łąk jednak zaznaczam że każdy rok jest inny i to są tylko uśrednione dane .Łukasz za odpajanie cieląt jest odpowiedzialna żona i w zależności jaki materiał uda się kupić to upadki mam 1-2% więc nie jest tak źle .
Kiedyś też kupiliśmy cielaki z "Eko Natury" i też była tragedia. Pisałem o tej ofercie od Osadkoskiego ale właśnie mam mieszane uczucia. U nas w gminie jeden gościu bierze cielaki z jednej fermy, za mięsnego tygodniowego płaci 1100 i jest zadowolony. Kiedyś muszę jechać do niego tam je zobaczyć
pytanie do mleczarzy- czy macie jakąś zaufaną firmę sprzedającą jałówy cielne HF lub simentalery?
Koseś a mógłbyś wstawić jakiś szkic budynku gdzie trzymasz bydełko?
Marcino a u mnie wręcz przeciwnie. Cukrownie mam daleko, na kuku za słaba ziemia, za to górzystych łąk, lasów, strumyków do woli - oby tylko bydła było na tyle do wypasu.
i tu się z tobą zgadzam mamki na łąkach prawie cały rok samo sobie chodzi z cielaczkami i w krzakach nocuje bez pracy. ja nie mam łąk
ten korytarz paszowy wydaje się strasznie szeroki na tym zdjęciu, ja mam starą oborę 36x10 ze strychem. Ile mniej więcej powinno przypadać metrów kwadratowych na jedną sztukę duża bydła opasowego? Na ile sztuk jest przeznaczona ta obora?
Laszek do obory wchodzi 48 szt. a szerokość stanowiska to chyba 1,1m a jak chowam w innej oborze luzem to na 21m2 przypada 6szt. choć i po 8 do 500kg można trzymać .
no ale ta na zdjęciu to uwięziowa jest?
Tak na uwięzi .
zorak napisał/a:Marcino a u mnie wręcz przeciwnie. Cukrownie mam daleko, na kuku za słaba ziemia, za to górzystych łąk, lasów, strumyków do woli - oby tylko bydła było na tyle do wypasu.
i tu się z tobą zgadzam mamki na łąkach prawie cały rok samo sobie chodzi z cielaczkami i w krzakach nocuje bez pracy. ja nie mam łąk
nie masz problemu potem oduczy cielaka od ssania cycki od krowy?
oduczać ssać ? po prostu po sezonie pastwiskowym zabieram ciele od krowy i już. Jeden warunek - ciele nie może widzieć krowy. Kiedyś odstawiłem odsadki do innej zagrody ale tak że mogły się dotykać pyskami z krowami - cielaki przeskakiwały przez 1,5 metrowy płot.
koseś właśnie myslałem o czymś takim jak masz zrobione te poidła ... pytanie jak sobie z tym bydło radzi ? sięgają bez problemu ?
Piją bez problemu i jeszcze przez trzy lata nie było żadnego zerwania rury czy poidła tak że to dobry system mocowania no i do paszowozu nie przeszkadzają .
własnie .... bo kurde u mnie jest poidło od pyska i co jakiś czas coś odpadnie ... ehhh trzeba to przerobić ... tylko że u ciebie jest karma z ziemi podawana a u mnie jest koryto ... które zostanie odsunięte od ściany by mozna bylo taki mały korytarz zrobic
PAnowie z innej beczki
stosuje ktoś Probiotyki ?
kuzyn mnie namówił na Probiotyk EM z firmy greenland technologia
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla bydła miesnego
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo