141

Odp: Hodowla bydła miesnego

nie mów wujek że z Kruszwicy?
a czy jesteś w stanie załatwić na jesieni dwa samochody dla zbłąkanego wędrowcy ze Ślesina?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

142

Z Chełmży pewnie smile

143

ja mieszkam koło chełmży. Nie cukrownie to bym trzymał połowe bo na sianiu kukurydzy i skarmianiu opasami przy cenie 13zł za R wiele mi by nie zostało

144

Trzymając mamki jest problem z dojeniem. Nie każdy ma do tego dusze i chęć. Po drugie mamki trzyma się całe lata i nie wiem czy zwróci ci się cała pasza czy lepiej byłoby kupować odsadki. Po trzecie nie zawsze jest tak że uda nam się odchować na sztucznym mleku kupionego cielaka. Na dwoje babka wróżyła.

145

Marcino a u mnie wręcz przeciwnie. Cukrownie mam daleko, na kuku za słaba ziemia, za to górzystych łąk, lasów, strumyków do woli - oby tylko bydła było na tyle do wypasu.

gg 5118068

146

Laszek od firm oferujących cielęta trzymam się jak najdalej gdyż już raz wpakowałem kilkadziesiąt tysięcy w zakup z odchowalni z okolic Torunia i to była wielka porażka ! Co do ilości to 100 opasów wykarmię z 8ha kukurydzy i 15ha łąk jednak zaznaczam że każdy rok jest inny i to są tylko uśrednione dane .Łukasz za odpajanie cieląt jest odpowiedzialna żona i w zależności jaki materiał uda się kupić to upadki mam 1-2% więc nie jest tak źle .

147

Kiedyś też kupiliśmy cielaki z "Eko Natury" i też była tragedia. Pisałem o tej ofercie od Osadkoskiego ale właśnie mam mieszane uczucia. U nas w gminie jeden gościu bierze cielaki z jednej fermy, za mięsnego tygodniowego płaci 1100 i jest zadowolony. Kiedyś muszę jechać do niego tam je zobaczyć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

148

pytanie do mleczarzy- czy macie jakąś zaufaną firmę sprzedającą jałówy cielne HF lub simentalery?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

149

Koseś a mógłbyś wstawić jakiś szkic budynku gdzie trzymasz bydełko?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

150 Ostatnio edytowany przez Marcino (2014-01-25 17:20:53)

zorak napisał/a:

Marcino a u mnie wręcz przeciwnie. Cukrownie mam daleko, na kuku za słaba ziemia, za to górzystych łąk, lasów, strumyków do woli - oby tylko bydła było na tyle do wypasu.

i tu się z tobą zgadzam mamki na łąkach prawie cały rok samo sobie chodzi z cielaczkami i w krzakach nocuje bez pracy. ja nie mam łąk

151

Szerokość 12m długość 32m korytarz paszowy 3m  a to fotka jak zaczynałem zasiedlać nową oborę .         http://images46.fotosik.pl/509/5e031ac4de708976m.jpg

152 Ostatnio edytowany przez Laszek (2014-01-25 19:26:09)

ten korytarz paszowy wydaje się strasznie szeroki na tym zdjęciu, ja mam starą oborę 36x10 ze strychem. Ile mniej więcej powinno przypadać metrów kwadratowych na jedną sztukę duża bydła opasowego? Na ile sztuk jest przeznaczona ta obora?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

153

Laszek do obory wchodzi 48 szt. a szerokość stanowiska to chyba 1,1m a jak chowam w innej oborze luzem to na 21m2 przypada 6szt. choć i po 8 do 500kg można trzymać .

154

no ale ta na zdjęciu to uwięziowa jest?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

155

Tak na uwięzi .

156

Marcino napisał/a:
zorak napisał/a:

i tu się z tobą zgadzam mamki na łąkach prawie cały rok samo sobie chodzi z cielaczkami i w krzakach nocuje bez pracy. ja nie mam łąk

nie masz problemu potem oduczy cielaka od ssania cycki od krowy?

157

oduczać ssać ? po prostu po sezonie pastwiskowym zabieram ciele od krowy i już. Jeden warunek - ciele nie może widzieć krowy. Kiedyś odstawiłem odsadki do innej zagrody ale tak że mogły się dotykać pyskami z krowami - cielaki przeskakiwały przez 1,5 metrowy płot.

gg 5118068

158

koseś  właśnie myslałem o czymś takim jak masz zrobione   te poidła ... pytanie jak sobie z tym bydło radzi ?  sięgają bez problemu ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

159

Piją bez problemu i jeszcze przez trzy lata nie było żadnego zerwania rury czy poidła tak że to dobry system mocowania no i do paszowozu nie przeszkadzają .

160

własnie .... bo kurde  u mnie jest poidło od pyska i  co jakiś czas coś odpadnie ... ehhh trzeba to przerobić ...  tylko że u ciebie jest karma z ziemi podawana a u mnie jest koryto ... które zostanie odsunięte od ściany  by mozna bylo taki mały korytarz zrobic

PAnowie z innej beczki 
stosuje ktoś Probiotyki ?
kuzyn mnie namówił  na Probiotyk EM z firmy  greenland technologia

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile